Wednesday, July 29, 2015

Punane kukekannus

Sel kevadel äraviskamiseks seemneid sorteerides hakkas silma paberinutsak, millele pliiatsiga kribitud oranz kukekannus 2013. Prügikasti asemel maandusid seemned külvikastis. Tärkavad taimed olid omapärased - taimeleht ja esimene pärisleht hoidsid nii harali, et tundus tegu olevat kahe taimega. Sai nad juunis peenrasse istutatud, kuid edasine areng oli vaevaline. Võimalik, et jahe ilm kimbutas. Teod kah veel ründasid pisikesi. Siiski on suutnud üks taim mõnekümne sentimeetrise õievarre püsti ajada.  Ega ma nimes kindel ei olnud - oli see siis kukekannus , varesejalg või lõokannus. Pildistasin oma näritud taimekest igast küljest ja kavatsesin küsimuse määramiseks üles panna, kuid pea esimesel katsel leidsingi otsitava. http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/58460/#b

Paljavarreline kukekannus - Delphinium nudicaule - red larkspur - canyon delphinium


Portree otsevaates


Tipuosa karvaste pungade ja sileda varrega

Taime üldvaade

Pisut näritud profiilportree
Tundub, et see kuni poolemeetrine vähelevinud kukekannus võiks suvisesse-sügisesse  aeda ekrsaid värve lisada. Pärit Kalifornia mägedest, esimesel aastal õitsema hakkav püsik. Talvekindluseks pakutakse erinevatel andmetel tsoone alates 7-ndast, kuid leidub ka optimistlikumaid ja pessimistlikumaid väiteid. Taim on mürgine, väheldane juurejumps pidavat sisaldama narkootilisi aineid. Õienektarist peavad lugu koolibrid, kes pidavat seda taime ka tolmutama, kuid kohalike seemnete idanemine näitab, et ka meil on keegi selle töö ära teinud.

4 comments:

  1. Väga huvitav ja ilus taim. Ju leidub meil ikka ka neid tolmeldajaid. Pikka iga talle

    ReplyDelete
  2. Ohoo, mina lahkusin ju ka ükskord selle titega Su aiast. Taim on ilus, aga õiepungi veel ei ole. Kas peab talvituma kasvuhoones?

    ReplyDelete
  3. Põnev, suudaks tema nüüd talvituda ka. Olgem optimistid :)

    ReplyDelete
  4. Oi kui huvitav....näed siis, jälle rohelised näpud.:)

    ReplyDelete