Tuesday, September 17, 2024

Praestans - looduslik tulp ja selle aretised

Varastest tulpidest on tuntud Geigi ja Kaufmanni tulbid ning nende aretised.Teenimatult vähe tähelepanu on saanud Praestans tulbid. Nende hulgas leidub mitu, mis on tõelised püsikud - nad võivad kauaks peenrasse jääda ning õitsevad vapralt igal aastal. Tulbid on madalad ning väheldase säravpunase õiega. Lisaks on nad  mitmeõielised. Pikaealisuse hinnaks on aga kehv paljunemine. Mitte nagu paljudel uuematel sortidel - paned sügisel ühe suure sibula ja võtad järgmisel suvel üles peotäie väikeseid. Kõige looduslikum on Praestans fusilier. See on ka üks kõige kauem püsivaist. Praegu on seda saada mitmest tellimiskohast, kuid ma ei leidnud õigel ajal üles. Püsivamaid tulpe hävitab ju aednik ise, vigastades kogemata mullas tulbisibulaid, nii et ka need vajavad hajameelsemal aednikul aeg-ajal uuendamist. Mul on küll aegade algusest mõned alles, kuid tahaks juurde.
Praestans Fusilier

Kõige lemmikum on mul Praestans unicum, sellel on sinakad või hiljem isegi hõbedaselt helendavad, valge servaga lehed. Need lehed jäävad peenart kaunistama veel hulk aega peale õite närtsimist. Sedagi on mu enda abil vähemaks jäänud. Olen seda otsinud päris mitu aastat ja nüüd siis leidsin.

Praestans Unicum

Kahjuks ei ole vähemalt minul osutunud pikaealiseks aretis Zvaneburg variety. Ta on veidi kõrgem ja esimesel aastal väga õierohke, kuid järgmisel aastal oli mul alles vaid mõni .
Pildi järgi on sellega väga sarnane Van Tubergens variety. Seda on praegugi saada meie oma Maarahva poes ja soetasin, ning läheb proovimisele.

Praestans Van Tubergens variety

Teine uus sort Maarahva poes on heleroheliste triipudega Paradox. Ei oska sest midagi arvata, võtsin ka proovi peale. Sibulate kallima hinna järgi võib pakkuda ka kehva paljunemist, kuigi ei tea. Pildi järgi on üheõieline, kuid ka kõik teised Praestans sordid võivad olenavalt kasvutingimustest anda osa  üheõielisi taimi.
Praestans Paradox


Lõpuks ilus, madal, ammu müügil olnud kuid vähemalt minul mttepüsiv sort Shogun Olen seda mitu korda proovinud, sest ta meeldib mulle, kuid üheks, äärmisel juhul kaheks aastaks - välja võtmata.

Praestans Shogun

Veel on olemas ja kohati pakkumisel Praestans Moondance . Kirjelduse järgi oranzide õitega, kuid piltidel väga sarnane Shoguniga. Võibolla veidi kõrgem, pakutakse 30-60 cm, kusjuures Shoguni kõrguseks pakutakse 30 cm ja ta ongi tõesti madal..

Sellega on kõik mulle teada olevad sordid ammendatud.