Wednesday, November 28, 2012

Kliima soojenemist oodates

Enamuse eestimaiste aiahullude salasoov oleks ärgata ühel ilusal hommikul nii umbes 7-8 kliimavöötmes, kuid ikkagi siinsamas omaenda aias. Eakamad klubilised võivad kinnitada, et vähemalt pool astet olevat tsooninumber küll suurenenud nende lapsepõlvest arvates. Kus varem siin viinamarjad ja kaktused peenardel kasvasid. Aga nüüd kasvavad! Jajah, uued aretised ja julgemalt sissetoodud  soojamaa   tegelased seda muljet toidavad. Tegelikult on meie talved niivõrd heitlikud, et võib ainult imestada, kuidas nii paljud püsiktaimed siin toime tulevad. Need, kes kõrgustes edu ei saavuta, kerkivad igal kevadel kiirtempos kasvõi maa alt taas ja taas.
Meil pole kahjuks ühtki tõsiseltvõetavat talvehaljast ronitaime. Luuderohi on sellele staatusele vast kõige lähemal. Tema loodab, et ühel ilusal talvel ei võtagi külm ta ülespürgivaid harusid ära ja mine tea, ehk korra sajandis võiks ta isegi õitsemiseni jõuda.


Eile veel.. tegelikult ikka pühapäeval.
Kolhise luuderohu sellesuvine saavutus ei mahutunud üleni pildilegi. 


Luuderohuga kaetud puutüvi kevadises Koppenhaageni pargis.
Sedakorda küll juunis, kuid veebruaris ja märtsis oli ta sama roheline



Korstnahaljastuse näide samuti  on Koppenhaagenist.
Vaadet rikub haljastamata "ajutine" katuseparandus


Tegelikult on luuderohi mõnel pool lausa tõrjutav vallutaja. 
Kõige ilusamate talivõrsetega ronitaimed on hoopis ronivad hortensiad



Tänavune sügislumi suutis hortensiagi ajutiselt ära koletada, kuid see ei tohiks küll tüüpiline nähtus olla.



 Aialistele rõõmsat taaskohtumist talvega, sünnipäevalistele õnne ja värskele diplomeeritule häid ideid preemiaraha kulutamiseks. Talvekummid alla autodele ja iseendale!

3 comments:

  1. Kui luuderohi saab talvel lume all olla, siis on ta nõus kenasti ka minu aias kasvama, aga kõik katsed kuskile vertikaalselt ronima panna on lõppenud külmavõetud köntidega. Maa peal - palun väga.:)

    ReplyDelete
  2. Jah, luuderohud on meil paraku veel pinnakattetaimed. Mu kolhise luuderohi elas aias rõõmsalt üle 30 aasta. Aga ronijatest on talvel tegelikult kõige huvitavam lõhikhortensia, eestikeelne nimetus on tal küll veidi eksitav- Schizophragma hydrangeoides. Ka tema elas meil väga pikka aega, aga ma olin tast sunnitud hetkeks loobuma. Nüüd ootavad mõlemad koju tagasi pöördumist.
    Soovin samuti õnne! Küll ei tea täpselt, kes diplomi sai, aga õnnitlusi on see suur tegu kindlalt väärt

    ReplyDelete
  3. See korsten on küll väga "vinge". Aga selle kliimasoojenemisega on see halb lugu, et igasugu halvad tegeleased ka hakkavad siiapoole tulema. Lisaks siis veel need puugid ka. Mul tuligi seoses sellega meelde, et mul vaja järgmine süst ära teha. Nüüd peabki seda puugibussi otsima.
    Aga mina tahan talve, minu jaoks on see väga oluline. Kuigi jah, vahel mõtlen, et tore oleks küll siin näiteks soojema vöötme rodosid kasvatada. Aga siis olen mõelnud, tuleb lihtsalt üks suur talveaed ehitada sinna Pärnale.

    ReplyDelete