Thursday, February 27, 2014

Ebaseaduslik eelkevad

Viimsedki lumelaigud sulanud - oleks ju päris tore, kui veel märtsikuud ees ei oleks.  Aiaääres on küll lumeta külma puhuks varutud kuivade okastega kotte, kuid kuidagi tobe tundub nüüd peaaegu-kevadel neid hakata peenardele puistama.

Ekstreemsooja siiakanti ei ole pakutud. Hetkel on kõik hästi, õieilu pakuvad teadaolevalt eriti vaprad kevadekuulutajad. Lühiealise lume alt on paljud rohttaimed välja koorunud ebatavaliselt rohelistena. Võimalik muidugi, et enne pärismuru tuleb ka veel pruuni kulu periood .





Käisin minagi ühel päeval Horteses. Sellest saab juba paar nädalat. Siis oli veel pakkides kohati üsna korralikke sibulmugulaid saada. Eks nad seal soojas poeruumis vähehaaval tohletavad ja välja kasvavad.
Lavatsid olid täidetud lillede ja maitsetaimede beebitaimedega. Arvestades hübriidseemnete kõrget hinda ja sageli kahtlaseid idanemisomadusi, võiks 69 sendi eest soetatud "Miljon Bells" igati mõttekas ost olla.


Toredaid nimesilte võis ka kohata - "lilla pott" helesinise kobarhüatsindi tähistuseks..


Siin aga tore leid - minu esimene kohtumine päris oliividega potitaime küljes.


Kui oleks rikas, siis rajaks küll talveaia. Tegelikult meil vist ei ole see isikliku talveaia komme hetkel eriti levinud ka varakamate hulgas. Aga ennustada võib, et orhideedega täitunud aknalaudadele peagi loogiline jätk julgemate projektide näol tulemas on. Taimelampide valik on veel väga "sordivaene", aeg oleks pakkuda midagi uut  ruumikujundajatele ahvatluseks. Ka ei ole seni kohanud aiaärides  salatihulludele mõeldud köögikapp-kasvuhoone näidismudelit.





6 comments:

  1. Beebitaimi ma miskipärast ei märganudki :). Ju sellepärast, et poleks neid kuhugi praegu veel panna ka. Paari taime pärast kasvuhoonesse ööseks radikas sisse panna oleks ilmne liig.

    ReplyDelete
  2. Vaatamata mitmele aia jäätumisele, ei ole ka meil talvekahjusid esialgu märgata. Katmise vajadust ma küll ei näe, lühiajalist -15 talub enamik taimi kõrvugi liigutamata.
    Talveaed oleks uhke asi, aga ta vajaks ka võimsat lisavalgustust, rääkimata vajalikust küttest, ju seepärast nad meil levinud polegi. Hea, kui 2 BA jõuavad neid pidada.

    ReplyDelete
  3. Hoolimata püsikuhasardist suvel, tunnen talvel täitsa kergendust, et pole vaja aiatöid teha jne. Ka nn "talveaed" pole suuremaks kasvanud kui aknalauad selle piiritlenud on. Ja ohtrad katsetused on näidanud, et peale paari erandi on kuuking siiski ainus orhidee, kes ennast toakeskkonnas tõeliselt hästi tunneb.

    ReplyDelete
  4. Muru ilus roheline. Meil oli eile postkastis Juhani Puukooli reklaam. Esilehel rodod, eestimaised ja puha. Täitsa lõpp, veebruari lõpus müüakse juba rodosid. Ja tuuakse veel koju ka. Väljamaised taimed pole veel kohalgi, aga näed eestimaised juba müüakse. Hehee, ei tea mis nad tegelikult on?

    ReplyDelete
  5. Oi, tore Su armsa aia ärkamist näha . Tervitused mere tahant :) ehk jõuan ka rohkem blogidesse piiluma. Rõõmsat aiaaega Sulle.

    ReplyDelete
  6. Sul on seal tõepoolest ebaseaduslikult roheline :) lume alt tulijad on ka ilusad, meil veel nii kena pole.
    Aiaäridesse pole ammu sattunud, aga ega see ei tähenda, et kulutatud pole.

    ReplyDelete