Tuesday, February 4, 2014

Talve kah

Pole meil siin millegagi kiidelda ega ka erilist põhjust hädaldada. Härmatisekunsti võib-olla mõnel pimedal hommikul isegi esines, kindel ei ole. Külmapõhi jõudis vaid 21 miinuskraadini ning enne tänast ülikohev lumekiht kah üsna sõbraliku paksusega. Pinnas küll korralikult alt külmuda ei jõudnud. Lumekoorikut see öine-hommikune uduvihm vist väga hulluks ei jõudnud kasvatada. Pildid nädalavahetusest kui valges aeda näha sai.
Juba teist korda oli võimalik seda toredat fontääni esile kutsuda -
tänav sai ka servast servani siledaks aetud.
Mütsistatud.

Pehme mööbel. 
Igihaljad lume alt piilumas. 
 Selleks ajaks kui kassirohu kuivamine servadest märgata oli, olid juured juba hävinud - ülekastmine pimeajal. Tuligi kiisul paar nädalat kuiva heina näkitseda, kuni selveri lilleletist hangitud komplekt kausist ning peotäiest viljaterade ja kestebmis aine segust olukorra päästis. 

Ainsad aknalauaelanikud sel talvel - nagu päästearmee varjupaik.
Paari roosaka varrega potis on üks hästi pirakas õue-naapoli alpikanni mugul, mis sügisel mingeid idusid ei ilmutanud, kuigi oli üle kuu aja peenras olnud. Ega praegune saavutus ka just märkimisväärne ei ole, aga vähemalt eluvaim on sees. Parempoolses potis on töö juurest väike toa-alpikann, mis paar seeriat rohkelt õitsenud, kuid siis omale võrgendilesta külge korjas. Nüüd röövlid tõrjutud, uued lehed peal ja kena kompaktne mütakas. Vasakul, see  hajali lehtedega kannab nime Miracle White ning sai huvi pärast Hortese hoovilt külmavõetud lillede laua keskelt välja valitud. Tegelikult ikka oli külm rikkunud nii õied kui lehed. Nad pakkusid seda rõdualpikannina sügiseks ja ilmselt hindasid üle taime külmakindlust. Praeguseks on juba ka uued õiepungad lehtede vahelt kerkimas. Pildile sai aga rohem näitamaks, et iga soojamaa õuetaim ei õigusta end meil ei õues ega toas. Õue jaoks õrnake ja toa jaoks liiga tuust. Noja esiplaanil need pisikesed - veel üks raske ebatervislik talvekuu vaja üle elada. Kassi dieediperioodil korjasin pimedamale köögiaknale -et äkki hakkab rohelisenäljas uusi roogasid proovima. Nüüd kolin valgemasse tagasi.

4 comments:

  1. See fontään on lahe jah, aga õigest suunast puhuva tuulehoo puhul on lihtne selle töö käigus lihtne ise lumememmeks muutuda :). Muidu ikka väga väärt riistapuu, viimaste aastate parim investeering.
    Huvitaval kombel ei ilmuta Aalu toarohelise vastu vähimatki huvi, minu õnn muidugi.

    ReplyDelete
  2. kui pilte poleks, ei mina usuks, et kuskil Eestimaal ka lumi on mis mütse teeb :)

    ReplyDelete
  3. Me oleme samuti mitmel korral sellise fontääni tekitanud, aga praeguse jääga ei oska midagi peale hakata.

    ReplyDelete