Monday, September 22, 2014

On ikka ilusad


On ikka ilusad, õhkab tütar tundeliselt. Jah, on küll, ma korjasin kevadel mitu kamalutäit teokarpe nende lehtedelt, teatan ma uhkelt. Nii ilusad rohelised pallid, kõlab täpsustus. Jah, noh, enne olid ju needki kõik ilusad ja roosad, mõtlen.


Jajah, sügislilledel pole ka midagi viga, nenditakse armulikult.

Suute pallidega õuehortensiad on tänavu rohkelt õitsenud juuli keskpaigast alates. Sinipall "Endless Summer" pakub eriti kauneid sügisvärvisid. Vahepeal tuhmrohekaks tõmbunud õiepallid saavad uue värske violetse jume, lehedele lisandub tumepunaseid pintslitõmbeid..


September on olnud imeline suvelõpu kuu.Küpse suve õitsejad ei kiirusta ning lasevad oma ilu nautida kohe mitmeid nädalaid järjest.
Aedhortensia  "White Diamonds "  ülal esimesel septembril ,
 all sama õisik 20-ndal kuupäeval. Enne roosat  oli ta olnud mitu nädalat vastavalt nimele lumivalge.


Kui viimane toretsev suvesüdame liilia on oma õielehed langetanud, siis Lilium Speciosum  ootab veel natuke ning alles siis avab oma kalduvatel õievartel maa poole vaatavad imelised õied. Lähemalt on tunda mahedat reseedalõhna. Ostetud mitmes jaos, osa pakisildi nimega Speciosum Rubrum. Kaks taime on talvitunud, teised kevadised. Eelmisel aastal nad õitsesid pisut varem, tänavu  alustasid kevadised ja sügisesed enam-vähem ühekorraga, alles septembri algupäevil.. Mulle nad väga meeldivad, kuigi kuulu järgi ei taha meie kliimas pikalt vastu pidada.
Alati, kui ma siin käin, see lilla udu sul õitseb (Asterix).  Tõesti, ängelhein õitseb jah juba kuu aega vähemalt. Tundub, et kavatseb möödaminnes ka seemneid tekitada.



6 comments:

  1. Väga rikkalikud pallid tõesti ja no see lilla udu on lihtsalt võrratu!

    ReplyDelete
  2. Ilusad on need rasked pallid liilas udus tõesti :)

    ReplyDelete
  3. Ikka ja jälle ma imestan pilte vaadates, et kuhu sul see kõik ära mahub, aga reaalis on kõik kenasti oma koha peal ja mingeid kuhjumisi ka ei ole. Fenomenaalne.:)

    ReplyDelete
  4. Imeline ängelhein! Hortensiate suhtes hoian end ikka vägisi ükskõiksena. Ei jaksa neile sobivaid tingimusi niikuinii tekitada. Aga noh, eks ma ikka teie piltidel ja aedades neid natuke ikka imetlen ka. ;)

    ReplyDelete