Friday, September 26, 2014

Valgekirju puu

Tunduda võib mistahes, teadmine on ikka parem. Valgekirjul puul nimi olemas.Aitäh!
Jaa, Tistou on teinud inventuuri ja teab, et see puu on pensilvaania saar Fraxinus pensyllvanica 'Variegata'.

See puu hakkas juba varem silma bussiaknast, aga jäi parajasti kahe jalgtee vahekohta Tammsaare pargi Pärnu maantee poolsesse serva. Täna siis läksin teda lähemalt uurima, kuid mida sa uurid kui alumised oksadki jäävad kättesaamatusse kõrgusesse. Tegin siis ühe hommikuhämara  pildi võrast vastu taevast. Tundub, et on mingi variegata kontpuu. Kindlasti ei ole suur kontpuu ega kallas-kontpuu, sest lehed pole vahelduva asetusega, kuid edasi parem ei paku. Ehk jälle ilmub kuskilt välja keegi kes on Tammsaare pargi puude-põõsaste nimekirja näinud. Ülemised pildid on alumise detailsemad suurendused. Pruunikad laigud lehtedel on ilmselt alanud sügise märk. Suuruselt on see ikka päris puu, pisut küll naabri poolt ühest küljest veidi lapikuks litsutud. Tüve ja üldvaadet võin pildistada uuel nädalal.




Kui juba Tammsaare naabruses ringi liikuda siis heidame pilgu kevadepoole vaatluse alla võetud Tammsaare lillevaasidele. Vahepeal jäid nad üsna rääbuks, nüüd äsja on kas linnavalitsus või mõni lahke inimene sinna paar krüsanteemipõõsast lisaks torganud. Pargis endas aga jalutavad tähtsalt kodulindudena ringi suured kajakad  - noored ja vanad.

Lõppu midagi kena - sellised nägid täpselt kuu aega tagasi välja Estonia tagused Bretschneideri hortensiad. Nad on tegelikult praegugi veel täisesti kenad.



5 comments:

  1. Väga huvitav puu. Ei tea, kas Elegantissima võiks niimoodi puustuda? Karini oma oli küll pigem puu kui põõsas

    ReplyDelete
  2. Jaa, Tistou on teinud inventuuri ja teab, et see puu on pensilvaania saar Fraxinus pensyllvanica 'Variegata'.

    ReplyDelete
  3. Ilus puu. Kahju, et suurte jaoks ruumi pole.

    ReplyDelete
  4. Kõik puittaimed, eriti kirjulehised, hästi värvuvad või praegu õitsvad on sügisel imelised.
    Kontpuudest nagu ka osadest hortensiatest on küll võimalik minipuud kasvatada

    ReplyDelete