Monday, April 27, 2015

Põhjanaabrite laaned ja sood.


Olen käinud üsna paljudel Eestimaa RMK ja kogukondade matkaradadel, et osata hinnata nende inimeste tööd, kes vähese tasu eest ja suure entusiasmiga on rajanud mugavaid ligipääsusid meie loodusrikkuse nautimiseks. Igaühele ja tasuta. Ka lõunanaabrite mõnedesse väärtkohtadesse on õnnestunud pilku heita.Teisel pool Soome lahte aga ootab avastamist omailmeline ja siinsest üsna erinev metsade ja järvede maailm. Üks nädalavahetus, kaks päeva ja kaks erinevat maailma. Aitäh külalislahketele öömaja pakkujatele ja mõnusatele reisikaaslastele.

Esimese päeva põhiobjekt - Nuuksio rahvuspark Helsinki tagamaadel http://www.luontoon.fi/et/nuuksio
Radade skeemisid ja nõuandeid saab Haltia looduskeskusest http://www.luontoon.fi/fi/haltia  

Selgelt tähistatud ja hooldatud rajad lubavad kogu tähelepanu keskendada looduse nautimisele. Ilus ilm on meelitanud metsa igas vanuses inimesi. Siin-seal kostab väiksemate laste kilkeid, kuid kohatud kooliealiste gruppisid  võib näha hoolega kuulamas grupijuhi selgitusi, kelleks võib olla ka vaid mõnevõrra vanem õpilane. Piknikupaiku grillkohtadega jagub ning need leiavad ka tänulikku kasutamist. Hooajal pidavat küll rohelusse tung nii suur olema, et auto parkiminegi võib paras peavalu olla. 

Pildid tehtud ühe Haukalampilt algava ringraja äärest. Mitmekorruseliste majade kõrgused, astangutena tõusvad kaljud ei mahu kaadrisse, mütski võib peast maha kukkuda ülespoole vahtides.  

Käharpea kalju

Noored kuused otsivad entusiastlikult vähimatki kaljupragu kuhu oma juured suruda

Vanemad puud langevad kui aeg käes

Vaikne veepeegel

Vuliseva veega ojake

Sammaldunud kivide "jõgi"
Teine päev. Retk Torronsuo rahvusparki http://www.luontoon.fi/fi/torronsuo Rajaskeemisid ja nõuandeid saab Häme looduskeskusest http://www.luontoon.fi/hameenluontokeskus.


Torro rabasoo erineb mõnevõrra meiemaisetest. Põhjuseks asukoht graniitalusel ja mäeküngaste keskel. Tegemist on üle 10 kilomeetri pikkuse soomaastikuga, kus vesisemad laugaste piirkonnad vahelduvad kuni 10-meetri sügavuste turbalasunditega raba-aladega.  Lisaks kerkivad siin-seal rabapinnast tunduvalt kõrgemale metsastunud mineraalsed rabasaared. Ühes sellistest küngastest asub ka mahajäetud vilgukivi kaevandus. Oh neid säravaid suveniirisid, mida innukad turistid oma käekotikestes kodumaale transportisid. Torronsuod ümbritsevad mäed on rikkad haruldaste mineraalide poolest. Ühe mineraali maailma-esmaleid tehti just sellel alal ning see mineraal sai  lähedalasuva Sukula küla järgi nimeks sukulatiit. Soo tunnusmarjaks on jõhvikas. Torro rabasoo on ainus ehedalt säilinud märgala maa lõunaosas. Siin on leidnud  pelgupaiga  mitmed haruldaseks jäänud liblikad ning linnud. Soomes on  käivitatud ulatuslikud soode taastamise projektid ning praeguseks on kaardile kantud juba mitmeid taastatud sooalasid.

Kõigepealt tõuseme Kiljamo nimelisel rabasaarel kõrguvasse linnuvaatlustorni.
Näeme laugaste vahel üle soo looklevat laudteed.

Värvikas   kompositsioon kollakasrohrlistest sammaldunud kivimuksudest,
 hõbejatest puuokstest ning mahedast kuuserohelisest Kiljamo torniplatsi servas
Teele


Üks üsna vesine ala, tundub olevat turba-auk

Tee keskel on ka paar puhkekohta


Kohati läigivad laugaste veesilmad

Just sellist mändi sa tahaksid oma aeda

Rabasse ratastoolis? Torros on seegi võimalik.
 Vaatlusplatvormile viib parklast 150 m pikkune sobiva laiusega laudtee   

8 comments:

  1. see oli teil üks vahva väljasõit :)

    ReplyDelete
  2. Oi kui mõnus rännak. Väga vahva! :)

    ReplyDelete
  3. Vahva väljasõit jah, kahju, et sellistest asjadest allies tagantjärele infot saab

    ReplyDelete
  4. Kui maakeral juhtub olema mõni vähegi huvitav koht, siis leiab Tii selle üles. Vähe sellest - teab ka täpselt kuidas sinna minna ja mis kell kohalik vihm üle jääb.:)

    ReplyDelete
  5. Selle vaikse veepeegli katavad varsti sajad vesiroosilehed - õitsemise ajal pole ma kahjuks sinna sattunud ja kohe ei satu ka, sest sel hooajal alustaks rünnakut Nuuksiole lääneküljest, kus meil veel täiesti avastamata rajad.

    ReplyDelete
  6. Tore reis! Ratastooliga rappa ja vaatetorni saab ka Eestis - Viru rabas!

    ReplyDelete
  7. Samblatuti täpsusega vaadates ongi loodus teistsugune, aga imeilus ikka. Tänud piltide eest!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täpsustan mõtet - taimed oleksid justkui samad, aga hoopis teistsugustes tingimustes on pilt hoopis erinev. Ja mõjub valgustavalt.

      Delete