Friday, July 24, 2015

Lepiku-Mardi lilleaias II


Kui vaadata eelmise postituse seinaäärse küllusekuhjaga pildi sügavusse, siis välikohvikus asjatavate inimeste seljatagant paistab mingi küngas. Siin see ongi. Esiplaanil vana, pisut väsinud kivila nurk, tagapool kõrgumas võimas vasakule pikenev vall, parempoolne ots juba asustatud. Kuna selget jalutusteed mäkke polnud, siis käisime ümber mäe. Väiksemad numpsikud olid ka õnneks servapoole istutatud. Kogu aias on enamik taimi sildistatud ning paljudele siltidele lisatud ka istutusaasta ning kust-kellelt saadud. Kollektsioonaia taimede nimekiri on ka internetis üleval   http://www.kollektsioonaed.pri.ee/

Kivila üldvaade

Pikalehine kivirik Saxifraga longifolia - see suur hall nööp paistis kaugelt silma. Ei tea, kas siit nüüd kasvabki see mitu aastat ette valmistatud hiid-õisik ja kas seemned ikka saavad valmis, et vana rosetti asendada. http://www.plant-world-seeds.com/store/view_seed_item/3571

Tagaküljes suurema kivi varjus roosatas sulnilt tömbileheline kukehari
Sedum obtusifolium var listoniae

Teise kivi külje all kalju-peekerlill Penstemon rupicola. Netipiltide järgi õitseb ilusasti.

Pildilt ei saa hästi aru, kuid kivirik "Silver Cushion " oli väga sümpaatne hõbejas kera. Tundus, et vares kallal käinud, kuid õnneks vähe rikkuda jõudnud. Internetist järele vaadates ongi ilma õiteta olek selle taime puhul efektsem.

Avapildil näha olevat teed pidi vasakule minnes jõuab hobukoplisse. Kui suksudega jutud räägitud, võib suunduda paremale varjutaimede  istutusala juurde. Enne aga tuleb ületada veesoon, mis mitmekümne meetri pikkuses taimestatud sini-kollastes toonides.

Pilt pühendatud Togramile

Ja veel teine pilt, sest siit on natuke näha neid puid, mille all paikneb varjuaed

Varjuaias, jah seal on igasuguseid erinevaid puhmaid. Imelik küll, kuid ka suures aias võib kohapuudus kimbutada. Võimalik ka, et ei kimbuta, sest suhteliselt tihedalt istutatud puhmaste ühtekasvamise hoiab ehk ära müügiplatsi osakond. Valdavalt rohelistes toonides pilt suutis silmad ikkagi nii kirjuks võtta, et pildile midagi ei jäänudki peale mitmekorruseliste priimulate värvika välu, mille parim enne oli just-just mööda saanud. Aga ruumi raadati muudkui juurde. Tagapool oli näiteks kujunemas uus sõnajalgade ala.

Mitmekorruseliste õitega priimulad on suvelilled.

Siin aga talu uhkus - hiidsuur maaniulatuvate okstega tamm.
Tamme mugavaks vaatluseks on väljaspool võra olemas ekstra muruplatsike ja pink

Lõpuks maandusime ikkagi müügiplatsil ning pisipöörise "Brass lantern" 
ehk sõbraliku naaberrahva keeles Haltiankukka soetamist ei suutnud takistada
 isegi sularaha ja kaardimakse võimaluse puudumine. 
Praeguseks on ülekanne ausalt tehtud :)



5 comments:

  1. eks see käik tuleb endal veel teha ja natuuris aed avastada aga Sinu ülevaated on alati väga toredad ja informatiivsed, ole tänatud :)

    ReplyDelete
  2. Ma olen selles aias kordivalt ja korduvalt käinud, aga ikka leidub seal midagi uut

    ReplyDelete
  3. See on tõesti ilusa, rikkaliku ja huvitava taimevalikuga aed.

    ReplyDelete