Friday, October 16, 2015

Südasügis

Südamlikult ilus sügispäev. Vaba päev ja päikeseline, mida veel tahta. Linnametsas ei ole sugugi veel kõik suvetööd tehtud, sügistöödest rääkimata. Aga ega siis hommikust õhtuni ka nina maas mullas kõhvitseda ei saa, ikka vaja kõik aialised ükshaaval üle teretada. Seekord võtsin fotoka ja tegin süstemaatiliselt hoopis üldvaateid, sest alatasa on just see koht puudu, mida paari aasta taguselt võttelt üle vaadata tahaks. Mitte üksikut roosiõit või maasikamarja. Ja kuna iseendale, siis jäid kõik  kollased ämbrid ja kahtlased kuhjad kaadrisse. Mõnel pildil on siiski rekvisiite vähem, neid näitangi.


Pärast meie aiapoolele mõne elupuu lisamist eelmisel aastal on kadunud
 seni silma kriipinud vaade  naabri poolelt paistvate poolikute elupuudega

Uueke  - berberis media "Purple Gem". Ostes oli üleni tumepunane, 
praeguseks on lisandunud erksam helepunane.
 Kahjuks peaks ta tavavärvus olema ikkagi vaid kergelt punakate võrsetippudega roheline.
Kuidas ta sellega toime tuleb oma pooligihalja loomusega, eks näe

Kõige viimane liiliaõis.

Rodonurk rekordkõrgusele roninud luuderohuga (vasakul)
ja abivalmis naabrite varutud okkakotiga rododele allapanuks.

Mu esimene alpikann jõuab ehk lehedki veel enne talve suureks saada,
kuigi õitsemise algus hilines umbes kuu aega.

Õue tomatiaed nädala eest. Praeguseks on esimene rida eemaldatud - 
pisikestele külm ei meeldinud.
Tagumisest reast on tomateid vähemaks söödud.

Võhma kaudu Järvseljalt tulnud "Limpopo" - mis uhke nimi kaeralillele

Sel aastal on Kadaka aiast pärit lursslill võtnud hiidmõõtmed
ja jõudnud ka peaagu täiesti oma õied avada

Tublid suvelilled ei karda ka väikest külma. Pilt juba õhtusinas.

Võimalik, et nendest väikeseõielistest krüsanteemidest
on edaspidi rohkem rääkida - või siis mitte.

13 comments:

  1. Veel õitsev liilia ! tomatiaed on lahe, ma esiotsa lausa otsisin ja hakkasin juba arvama, et siilkübaraid tomatiteks nimetad :D Aga see eriline aura, mis seal linnametsas kohal olles lausa füüsailiselt on tajutav, tuleb ka läbi piltide. Kestku see suurepärane sügis veel kaua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh. Ma aurast ei tea midagi, kuid maast tõusis küll hommikupäikese kiirtes mingi õrn aur ülespoole :)

      Delete
  2. Meiega võrreldes nagu oaas.:) Öökülmadest oleneb nii palju. Sügisesi õitsejaid oleks veel palju, sest oktoober on soe, aga meil on sügistöödega järg juba pealsete massilise koristamise käes, sest külm on teinud oma töö.

    ReplyDelete
  3. Sinu aias imetlen ma alati kõige rohkem seda, kuidas on õnnestunud nii pisikesele maalapile nii palju ilusat ja põnevat mahutada. Peaks enda aia ka paarisajaruuduseks tõmbama, siis käiks ehk jõud üle ka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Põhimõtteliselt jah on väike ses mõttes hea, et lõputult ei saa taimi kokku ahmida. Kuid ega alati ole väikest tuba kergem koristada kui suurt :)

      Delete
  4. Ilus sul seal ikka, Ja alles veel tomatid ja liiliad ... meil öökülmad 1-0 teinud kõigele juba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liilia on ses mõttes tõeline, et talvitunud juba mitu talve. Ise loomult hiline ja pimedas nurgas kasvab ka. Liiliaõisi plaanitakse tööstuslikult kasvatusel ju et niimitu nädalat pärast sibula mulda panekut. Igaüks võib ajatada.

      Delete
  5. Nii armsad aiavaated! Tomatid läksid meil kasvuhoones u paar nädalat tagasi - mädanik tuli sisse :(, et suisa uskumatu on praegu Sinu õuetomateid vaadata. Kaeralill on kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tundub, et viimastel aastatel ongi avamaatomatid edukamad. Kuid ette peab neid ikka kasvatama kusagil. Ma olen ära korjanud lehed, mis mingit haigestumise märki näitavad ja huvitaval kombel ongi nakkuse levik pidurdunud.

      Delete
  6. Andis ka mul Su tomateid üles leida :) Sama vaprad kui me paprikad.
    Sügis on ilus ja minu arust on sügisõitest kõige kaunimad uhked lursslilled. Nende pikad valged õieküünlad säravad nii päikeses kui õhtuhämaruses. Meeldib neile Sinu juures.
    Rohelised vaated on ilusad ja lopsakad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lursslill võiks olla külmakindlam. Õitsema jõudmine enne külmakahjustusi meie aias on loterii. Tähtsa sündmuse puhuks on kohale lennanud ka mõned kultuurmesilased, keda kohtab tavaliselt vaid krookuste ajal ja suvel suure põuaga ka vahel.

      Delete
  7. Mulle meeldib Sinu aia selline eriline stiilitunnetus, kuidagi väga täpne ja peen, kohe näha, et aednik teab täpselt, millega tegeleb, pole selline huupi rapsimine ja taimedele meeldib Su juures

    ReplyDelete
  8. Ja minul Sinu lursslill hääbuski lõplikult. ;(
    Tomatipotid vedasin mina koridori, aga ei edenne nad seal ka eriti, jupphaaval olen neid päris likvideerinud. Aga huvitaval kombel oli täna ühel, mis õue seinaäärsesse amplisse üles jäi (neid ei anna maha võtta, ainult tühjaks teha), kõik tomatid kenasti värvuma hakanud, samas kui koridori omad justkui seisaks kuni pehmenevad ja mädanevad.
    Ja ilus on Sul seal tõesti, veendusin ise nädalapäevad tagasi. ;)

    ReplyDelete