Sunday, December 20, 2015

Värsket õhku hingamas

Keskpäevaks oligi sadu lõppenud nagu ennustatud. Ega praeguses pimeduses ja muutlike ilmadega pikalt plaani pidada ei saa. Äkkvaliku sihtkoht osutus aga vägagi õnnestunuks. Vabaõhumuuseumis oli käimas üsna elav jõulueelne sigin-sagin. Avatud taludes küdesid ahjud, majades levis küpsetuslõhn ning neile, kes õigel hetkel kohal juhtusid olema jagati proovitükike valminud küpsetisest või tassike teed. Pererahvas etendas tõsielustseene minevikust; sekka jagati lahkelt informatsiooni talu igapäevaelu ja esemete kohta. Mõnes talus oli ka väike jõulumüük üles pandud.  Kell kaks etendasid ajalooseltsi hakkajad mehed ühe talu õuel terve metsavendade ja punaväelaste lahingu.  Mehed olid ajaloolistes rõivastes ning lasekerelvadki olid ilmselt autentsed. Paukpadruneid kulus selle tegevuse käigus mehemoodi. Põhiline vaatamisväärsus aga oli ikkagi mets oma okaspuude roheluse ja põlispuude graafiliste võradega. Nädal aega kontoris ja toas kopitanud inimeste  silmavaade muutus kohe selgemaks. Ahjaa, külapoest sai osta ehtsat vanatüüpi pastilaad, mis õunapüreest, munavalgevahust ja agar-agarist kokku segatud ja ahjuplaadil aeglaselt parajaks soojendatud. Pilte sai väga vähe tehtud - hämarus.

Puumemmede vahtkond sisenejaid tervitamas. 

Ühele poole veskit olid mutid oma mäestiku kujundanud; mere pool aga laius metssigade künnimaa.
 Õnneks mujal käidud lagedatel kohtadel eriti sigade tegevuse jälgi ei näinud

Head vaated igal aastaajal - isegi hämaruses.

Rõõm näha, et mitme aasta jooksul, mis eelmisest külastusest möödas on juurde ehitatud kaks kena elamist - vanausuliste ja setu talumajapidamised. Sedakorda uutest palkidest vanade jooniste järgi. Ühes neist toimetas perenaisena üks mu endine töökaaslane. Päev pidavat algama kitselüpsiga ja edasi läheb küpsetamiseks. Igati rõõmus ja rahul oma tööga. Kutsus vene jõulude ajal sibulapirukat maitsma.
Jõulu kah..  Uustulnuk lehis on ju üsna tore oma turris soenguga aga
ma ikka igatsen taga oma juurevõsudega ülekäte läinud viirpuu vihmavarjuvõra. Teine kord pildistan Milda linnusemaa kaharatest kuuseokstest aiavaasi seatud jõulupõõsast.




  

4 comments:

  1. Kadestamisväärne tegusus, ma käisin ka toast väljas, korra prügi välja viimas ja tiiru kasvuhoones, siis jälle sadas

    ReplyDelete
  2. Me käisime korra turul, aga see oli ka kõik. Tubane elu võtab täiega maad.

    ReplyDelete
  3. Laupäeval sai enda kohta päris palju õues oldud. Eile sadas. Täna on ka paar tretti õue saadud, elektrikuga suhtlema ja pesu välja viima. Tubane aeg tõesti.

    ReplyDelete
  4. Meil sajab pea iga päev vihma ja see eriti kõndima ei meelita.
    Vabaõhumuuseum on üks armas koht.

    ReplyDelete