Sunday, August 13, 2017

Kollektsioonmets


Paljud sooviksid elada metsalagendikul, vähestel on see võimalus. Või vähemalt arvatakse, et see on ilmvõimatu näiteks tavalisel pisut alla 1000 m2 suurusel linnakrundil. Vale! Olgugi erand, kuid selline koht eksisteerib. Krundi nurgas, 4.5 meetrit tänavast ja 2 m naaberkrundi aiast asub 100m2 suurune kahekorruseline elamu. Täiskõrguses puudega mets krundi piiretel on sinna "kasvanud" napi 15 aastaga. Puid kasvab ka maja seina ääres. Puude valik on kaalutletud ning nad näevad üpris head välja. Tagareas valdavalt kitsavõralised okaspuud.  Keskelt servapoole tõusvas puistus on arvestatav hulk lehtpuid-põõsaid, esireas püsikuid ja madalamaid puuvormisid. Hetkel püüdsid pilku õitsemist alustavad erinevad hortensiad. Metsalagendiku jaotab kaheks osaks pisut madalam puuderiba. Puude vahelt piiluvad üsna omatahtsi levivad Jaapani ülased ning veel mitmed kõrgekasvulised levimisaldis ja korralikud püsikud. Et puisasurkond oleks täielik, võib terrassi ümber ja maja ees imetleda ka selliseid puiselanikke kas 'ei kasva Eestis ega hakka ka kunagi kasvama ' :) Tõele au andes elutseb suur osa neist püsivalt pottides ning talveks kolivad nad maja alusesse suurde keldriruumi. Ulatusliku potsikumajanduse peapõhjuseks on siiski ruumipuudus - potis kasvavad puud aeglaselt, ent näevad siiski head välja asjatundliku hoole all. Pildistamine ja piltide esitlemine on omanikuga kokku lepitud.


Istumiskoht murul; taamal lõkkeplats metallist lõkkealusega

Lõkkematerjal omast metsast

Üks kaunis  kompaktne peekerlill, mille kohta aga olevat kogemusi et kipub lühiealine olema
Õhtupäikeselaik leekivat monardapuhmast esitlemas. 


Kerakujulised traatsõrestikud mitmel pool aias annavad tuge ja raamivad 

Terrassi kera vedrude ja värviliste klaaskuulidega

Väikeste okaspuude mitmekesised värvid ja vormid .


Lehis Diana ei hoolinud kirjelduses lubatud kasvupiirist ja on kiires tempos sirgunud otse akende eest katuseservani.

Selle pildi esiservas  soleerib  uhke rodgersia, keskplaanis võib imetleda aiakülastuseks sobivat seelikut kena kandja seljas. Taamal paistvad kased annavad märku sellelst, et sa võid linnakrundile istutada kasvõi 100 suurt puud- kuid kaske ikkagi maha võtta ei tohi. Kased on küll väga kaunid kaasikus ja avaramal maastikul, kitsas linna-aias aga on nende pinnapealsed juured nuhtluseks teistele taimedele ja võivad ka maja vundamendi alla tungida.

Keskmine madalam metsariba okaspuude väikevormidega. 

Pilt nagu lõunamaa puhkuse reklaamlehelt. Paraku tegelikkuses ilus tühi sinine auk. Kunagi ujumisbasseiniks ehitatud, kuid pole ammu enam vett näinud. 
Lõpetuseks võib veel öelda, et naabritega ja krundisasetusega  on metsaomanikul vedanud. Idasuunas on tänav, kõige kriitilisemas põhjasuunas, kus selline valgust rööviv piiristutus võiks aiandushuvilise naabri meeleheitele viia, paikneb kortermajade plokk. Kõrgema korruse rõdult avaneb kaskede kõrvalt kena aiavaade. Üks sealne elanik avaldas isegi rahulolematust, kui tema lemmikvaate lillepuhmas ära kaotati.

10 comments:

  1. See on taas näide, et kõik on võimalik, kui on unistus ja tahe!Kaunis!

    ReplyDelete
  2. Imeilus tõesti, aga metsaks ma seda päris ei nimetaks. :)

    ReplyDelete
  3. Seekord ma tundsin ära kus käidud ;)

    ReplyDelete
  4. Tundub olevat väga eriline ja omanäoline aed. Teist sellist päris kindlasti ei ole.

    ReplyDelete
  5. Suurepärane aed. Just mulle :) Aitäh jagamast!

    ReplyDelete
  6. Väga huvitaval kokkusattumisel viibisin just ise täna selles aias koos selle veel meeldivama perenaisega 5 tundi! Väga põnev paik! Kas mooruspuu vilju mekkisid? :P

    ReplyDelete