Wednesday, May 2, 2012

Kase all

Kui otsida infot kase aluse haljastamise kohta, siis kõige konkreetsem nõuanne on - raiu kask maha. Siis hakatakse ääri-veeri mäööda pakkuma, kes võib-olla võiks mõnda aega ellu jääda. Tegelikult seal oli küll ilusaid umbrohutaimi - näiteks hobumadar ja kollane kukekannus, kuid vinduva sireli-tuhkpuu-viirpuu võseriku juurimisel said nad kaduma.  Hakka või uuesti aeda sisse tooma. Lisaks sellele ühele kasele on veel kaks ta kõrval. Kohe üle tänava võib imetleda kunagist moehitti - 3 kasekest ühes istutusaugus maja ees, millest nüüdseks on saanud  võimas kaskedepuu majaköksiga võra all. Nii me siis siin peatselt heleroheliseks muutuva  taevaosa all elame ja õitseme.

Kase võra kollendab õhtupäikese kiirtes - näikse olevat urbil teine

 Kase tüve ümber bergeenia, see kõige tavalisem : 19. mail, 18.oktoobril, 25.detsembril ja 1. mail
Ei ole ma kevadel ühtki lehte eemaldanud, suvel vist ikka sai midagi ära näpistatud






kase all  hetkel õitsemas tulp Concerto (3 talve  paigal)
ja sinine ning valge pushkiinia


Must lumeroos veidi eemal valmistub agarasti uuteks külvideks, õied juba roosakaks tõmbunud. Kuid kes on tema hõlma all - selge salakaup, ei teagi kas aiandist kaasas  või äkki enda lõokannus teisest aia nurgast poja teele saatnud, üks valkjas mul tõesti on seal. Ning mingi tuhm punakas. See pisike on isegi huvitavam oma sinise servaga. Aga tahaks erksavärvilist punast-roosat  seltsiks.
Mõne lumeroosi poja võin lumeroositule isikule pakkuda küll. Või võta seemneid. Ploomipuu all on mul ka teine tavaline punakate õitega lehtinud varrel- vist Kaukaasia lumeroos. Päris kena seegi. 
Kui kellelgi mõni uhkem lumeroos kunagi juba lahkemalt seemet annab, ehk võiks pretendeerida. Mustjaid ei soovi, sest meie tumedapõhjalises aias ei ole mõtet kasvatada midagi väga tumedat, nad  sulavad taustaga liiga ühte. Olen ka põisenela Diabolo ja veel mõned tumepunased elusasjad ära kinkinud.

5 comments:

  1. Vot mina võtaks selle lahke pakkumise küll vastu. Natukene ega ma palju tahagi :P
    Vaat kui ilus see Concerto on! Imeline kohe

    ReplyDelete
  2. Kaskede all on väga head veel hõbedalehiste servadega kold- e. iminõgesed (selle ühe perekonna nimetused on nüüd kuidagi keeruliseks aetud), katavad hästi pinda ja näevad head välja.

    Ega bergeeniat peagi lõikama, ma olen lihtsalt mõned talvest väga väsinud lehed kõrvaldanud, mis seda imelist puhmikut vahel rikuvad.

    Häda on selles, et kui külvab mõni lumeroosi sort, pole ju iialgi teada, kes seal tegelikult tulemas on, neil on see retsessiivne geen päris tugev

    ReplyDelete
  3. @Muhedik. Oh, ma tean küll, et sortide lapsukestel võivad välja lüüa erinevate esivanemate tunnused ja lumeroosidel eriti. Sa oled vist juba omajagu külvitaimi õitsemiseni viinud. Kas tulemused on täiesti etteaimamatud? Või mingites piirides vastavad ikkagi oodatavale?

    @Lillekasvataja. Must lumeroos oma valgete õitega on liik ja see toodab muudkui omanäolisi. Liiga agaralt isegi toodab, tahab mu pääsusilmade ala oma järeltulijatega asustada.

    ReplyDelete
  4. Lihtõielistel on tulemused enamvähem etteaimatavad, Red Lady ja Pink Lady lapsukesed tulevad enamvähem sarnased, aga seda Red-i Sa ei taha, ta on selline mustjas värk. Pink-i lasen igaks juhuks siis külvata, sügisel jagasin eelmised laiali muidu hakkavad laiutama kui lõokannused:)Liikidel tulevad kõik liigiehtsad, aga need on Sul ju olemas.

    ReplyDelete