Sunday, November 18, 2012

Helmikpööriste lumetest

Esimeste helmikpööriste tulek aeda oli väga lihtne. Aiandis oli saada kaks erinevat: tumepunane suureksvuline "Palace purple" ning roheliste lehtedega rohkearvuliste tulipunaste õitega "Ruby bells". Kui ilmnes, et sügisel püsivad nad kenana hulga kauem kui hostad, sai hakatud teadlikumalt uute sortide järgi vaatama. Selgus, et on olemas ka pisipöörised, tiarelli ja helmikpöörise hübriidid.  Väheldaste rohelisemustriliste lehtedega "Bridget bloom" oma kauapüsiva roosa õievahuga äratas soovi proovida teisigi heucherellasid. Kaunite lehtedega helmikpööristel (heucheratel) ei ole alati pakkuda kenasid õisi. Nii ka erksate tumedasooneliste rohelise lehtedega helmikpöörise "Green Spice" reklaampiltidel tavaliselt ei näidata õisi. Mina murdsin need liiga kõrged ja maha kalduvad õievarred  lihtsalt ära.Õnneks eriti agaralt uusi ei ajanud. Helmikpööriste aretus toimub hoogsalt. Ka liikumine kodumaisele taimeturule toimub üsna kiiresti. Kui on soov neist juba enne ostmist parimaid välja valida, siis vaata näiteks Terra Nova lehele: heucherad või heucherellad. Samal lehel veel kopsurohud, tiarellid, neiusilmad ja siilikübarad. See allikas meeldib mulle selle poolest, et iga taime kohta on pakutud mitu pilti erinevatel aastaaegadel. Ka minu uuemad on sellel lehel esindatud.  Kõige kollasem-salatirohelisem "Lime Rickey" on  juba talvitunud ning minu aia katsumustele hästi vastu pannud. Pärast julmalt pealeloobitud märja oktoobrilume alt väljasulamist pakub erksat värvilaiku muidu pruunistunud varjulises aiaservas. Teisedki vanad olijad on päris tublid, sealhulgas pisipööris "Bridget bloom". "Palace purple" kõrged harali õievarred said pärast lund ära lõigatud, samuti osa pahupidi maapinnale vajunud lehti kärbitud. Tulemus enam-vähem. Samas kõrval brunnerad täielikult hävinud selleks aastaks.

"Lime Rickey" 17.novembril
Palace Purpla 17. novembril

Nüüd esimesed muljed selle suve uuekestest, kuigi enne talvitumist ei saa lõplikke otsuseid teha. Tumepunane "Shanghai" paistab igati reklaami õigustavat. Kaunid püstised õied ja tihked metalselt helkivad lehed tõotavad väärtuslikku haljastustaime. Ei viibinud lumeloopimise tsoonis.

Heuchera "Shanghai" 5. septembril
Sama taim 12 .novembril, väljus netina ka  lume alt.
Nüüd talvitumiseks pottidega maasse kaevatud katse-eksemplarid. Kõik pildistatud eile, hämaral laupäeval. Ka nemad ei olnud raskes lumekoristuse tsoonis.

Vasakult: "Autumn leaves", "Marmelade", "Elektra", "Delta Dawn"

"Elektra" säravroheline punasesooneline leht

Siin võib nentida sedasama, milllest Tsiil juba kirjutas - heledatooniline "Marmelade" on igati tubli taim. See oli ka ostes päris toekas puhmas. Temast paremal samuti paljutõotav uuem aretis "Elektra".  Vasakul on pooleldi näha eriti punase lehega uudisaretis "Autumn Leaves". Lehe värv ja tihedus on päris head, kuid kasvu ei ole ostmisest augusti lõpul eriti lisandunud. Vaatame , kuidas käitub järgmisel aastal. Paremal suureleheline "Delta Dawn", mis ronis ilma kavatsuseta ostukorvi Nurga aiapäeval - niivõrd efektselt särasid ta suured lehed. Paistab, et ta maitseb üsna hästi lehesööjatele ning lume alt välja tulles kipuvad need suured lehed pisut loperdama. Ka ilusate pehmetes roosakates toonides suurevõitu lehtedega  "Georgia Peach" põõsake on mõnevõrra laialivalgunud.

"Georgia Peach" kaunivärvilised lehed
Kõik senivaadeldud olid helmikpöörised. Lugesin hoolega ka pisipööriste kirjeldusi. Muuhulgas selgus, et kuna uued sordid on tegelikult kõik hübriidid, siis ei piisa vaid liigitusest heuchera või heucherella. Sortide omadused varieeruvad üsna tugevalt. Erinevad lehetüübid, õied, valgusreziimi, niiskuse ja temperatuurieelistused. Enamik neist püsib kasvukohas, osa laienevad agressiivsemalt. Tsiil, lugesin et oled muretsenud endale neid väidetavalt kiirelt laienevaid Falls-seeria heucherellasid. Huvitav oleks kuulda , kuidas need tegelikult käituvad. Ettevaatust õrnaleheliste heucherelladega  meie niiskes jaheduses. Minu suurim altminek oli eriti suurepäraseid arvustusi pälvinud pisipööris "Sweet tea"


Reklaampilt
Suvel ostes (vaata siit) oli taim pisut erksam küll, kui alloleval sügispildil, kuid juba pärast esimest vihmavalingut oli ta oma õhukesed lehed kurvalt longu lasknud ning nii ta jäigi loperdama sinna kivihunniku otsa kuni muldaistutamiseni. Pildil näeb taim isegi parem välja kui tegelikkuses. Karta on, et suuri lootusi ei maksa panna ka kivihunnikuga pildil vasakult paistvale pisipöörisele  "Kimono", kuigi nii närakaks ta ei ole muutunud kui Magus tee.
Kokkuvõtteks võib öelda, et pööriste missioon on olla varjuaia värviandjad suvel ja sügisel ning parimad neist tulevad rahuldavalt välja ka üsna arvestatavatest hilissügisestest miinuskraadidest ja vettinud lumehangest. Kevadel kohe nad kenad ei ole ja mõne aasta tagant ootavad korrastavat uuesti istutamist. Mõned pidavat ka täispäikeses end hästi tundma


Sügiseselt sorgus heucherella "Sweet tea"

7 comments:

  1. Helmikpöörised on ka minu lemmikud. Siinsest loetelust on välja jäänud kahjuks ka minu lemmiksort nr. 2 :)- Rave On . Vaat sel kiidetud heucheral on kaunid lehed, korallpunased õied ja väga pikk õitseaeg, üks esimesi ja kindel viimane õitseja koos sügisel õitsevate krookustega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tore kuulda tublist taimest. Eks see helmikpööriste õiterohkus on vaid siis tõeliselt väärt, kui nad on võimalikult seisukindlad. Reklaampiltidel paistab "Rave On" tõesti paljutõotav.

      Delete
  2. Ma poolitasin `Redstone Fall`si üsna jõhkralt mitmeks, aga ta ei lasknud end häirida ja kõik läksid kasvama. Huvitav nähtus oli aga pärast lund, üks osa pööristest oligi end juba kergitanud. Võis olla ka see, et maapind nende ümber vajus. Igal juhul ma muldasin nad ära. Siiani on kõik niksis, naksis.

    Tahaksin rohkem tiarelle enda aeda. Praegu on neid kolme sorti.

    ReplyDelete
  3. Olen ka helimikpööriste fänn, kuid pisipöörised on mulle mõistatuseks jäänud. Teise suve elanikest on vitaalseteks osutunud `Burnished Bronze` (täisvari) ja `Sweet Tea` (täispäike), kuid väga pikaldaseks on osutunud `Golden Zebra`(täispäike). Teine `Golden Zebra` andis äärepealt otsad. Ka ei ole nad saavutanud kunagi seda kaunist värvust, mis neid poest haarama õhutas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulebki siis välja, et pisipööriste soetamisse peab ettevaatlikumalt suhtuma. Mul pealegi täispäikest pööristele pakkuda ei ole. Just mõtlesin, et kas "Golden Zebra" võiks ehk kena olla.

      Delete
    2. Ma ei tahaks kedagi oma jutuga segadusse ajada, sest pisipööriste kogemust on vaid ühe aastaringi jagu. Järgmine kevad oli plaan paljundada ja kõiki aias olevaid sorte erinevates kasvukohtades testida. Väidetavalt on ta P, PV, V taim ja pidavat hästi sobima kalmistuhaljastuseks, sest kannatab kõik välja. Kahtlen väga. Helmikpöörised on igal juhul vitaalsemad.

      Delete