Sunday, November 11, 2012

Õues on värve väheks jäänud

Aknalaual aga on eriti hoogu sattunud eelmisel sügisel ulualla võetud asalea. Talvel suutis ta maha saada vaid paari õiega, sest enamik pungi olid külmavõetud selleks ajaks, kui mul lõpuks kahju hakkas väljakolinud majaelaniku mahajäetud lillepõõsast. Suvitas õues ja õitses tasapisi juba suve lõpust. Paraku laiutab aknalaua vähesel pinnal veel teinegi kevadel "ajutiselt"suvitama toodu. 


Äkklumi rikkus kogu sügisromantika. Välja sulas hulk süsimustade lontis lehtedega ronitaimi ja puid-põõsaid. Märjad lehenartsud aga ei kavatsegi ise maha langeda. Eelmise pühapäeva  hämaruses sai vihmatibina sekka suvised elulõngad ja mahamurdunud püsikud komposti kärutatud. Täna hommikul oli põgusalt isegi päikesevalgust näha. Kui puulehed said murult ära riisutud, ei paistnudki enam pilt väga kole. Eriti kui keset aeda männi ümber kõrgusvast mustalehelisest "Paul Fargesest" mööda vaadata õnnestub. Nüüd on hinnas kõik, mis igihaljas. Pruunil taustal jääb pilk pidama rodaopeenra uustulnukal - veel üks väike õisküüvits. Ostes olid tal sügiskasvud just sellist värvi roosakad kui sildil. Lisaboonusena valged leheservad. Nagu teistegi õisküüvitsate kohta võib internetist leida erinevaid pakkumisi külmakindluse suhtes. Kes pakub neljandat, kes kuuendat tsooni. Väike mure on, sest lehed on tal kuidagi õhemad ja õrnemad, kui teistel õisküüvitsatel.
Minu aias on talvitunud juba umbes 3 aastat Jaapani õisküüvits "Forest Flame" ning Walteri kobarküüvits "Rainbow". Neist viimane on pisut külmaõrnem, mõned oksad on vahel veidi kannatada saanud. Vaata pilte sellest postitusest

Pieris japonica "Little Heath" novembri keskel

Roosakad sügiskasvud augusti lõpul


Leucothoe walteri "Rainbow" - aastaringi lapiline, talveks üha tumepunasem  

4 comments:

  1. Sihuke tore õitseja sul seal aknalaual, antud hallil ajal väga teretulnud meeleolutõstja.
    Kas sul oli eelmine talv ka seal jaapani õisküüvitsaid? Kui jah, siis kas need elasid talve ilusti üle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, on talvitunud, lisasin lingi postituse lõppu.

      Delete
    2. Vaatame, mis meil siis need küüvitsad seal Pärnal teevad. Walteri omad on meil küll juba septembrist saati üleni punane või õigemini osaliselt punane ja osaliselt tumelilla. Väga huvitav sort see Rainbow.
      Sellest varasemast postitusest oli hea vaadata sinu aiaäärset peenart ja siis neid ahtalehiseid peiulilled ka. Eks talvel saab siis mööda blogisid kolada ja suvepilte kaeda.

      Delete
  2. Ma aias värvipuuduse üle kurta ei saa tänu okaspuudele. Ilm on ka vahelduva olekuga. Kui päev otsa paistab päike, on päris suvine elamine:)
    Olen samuti nende õisküüvitsate järgi keelt limpsanud, aga kui me neile spets. hapumat turbaala ei tee, ei tule neist meil midagi välja. Vaatame, mis järgmine aasta pähe tuleb:)

    ReplyDelete