Tuesday, November 20, 2012

Tiarellid on võrratud aasta ringi

Tiarellide kaunist õievahtu on mitmel häälel  juba kevadest saadik agaralt reklaamitud. Kolm erinevat
tiarelli, keda minul on au tunda, on ka lehtede poolest kõik täiesti laitmatud. Talvevärv võib olla punakas või purpurjas. Kevadel lume alt välja sulanud lehed asenduvad uute puhma keskelt kasvavate lehtedega sujuvalt, praktiliselt ilma vahepealse koleperioodita. Kitsed neid ei pidavat sööma, tigudele ei paku huvi ja haigused ei tiku külge.

Tiarellide  puhul on hea teada, kas sort on puhmikuline või roomav. Igaks juhuks panen kirja, kuidas seda väljendatakse inglise keeles. Rohkem väljendeid on kasutusel taimede ronivate-roomavate omaduste kirjeldamuseks.

Clumping, clumper  - puhmikuline; laieneb vaid puhma läbimõõdu suurenemise teel
Running, runner -  kiiresti laienev suhteliselt pikkade stoolonite abil
Creeping, creeper - laieneb aeglasemalt lühikeste võsundite või igast sõlmekohast juurduvate varte abil (n: roomav metsvits)
Trailing, trailer - peaaegu sama tähendus, mis creeping , kasutatusel eriti amplitaimede kohta.
Sageli väljendub taime roomamisomadus ka nimes: "Jeepers creepers","Happy trails". Omaduste kirjeldamisel võidakse kasutada ka segavormi , näiteks creeping/clumper. Just sellised on  minu valgeõielised tiarellid.

Piltidel puhmikulise roosaõielise tiarelli "Pink Skyrocket" lehed  pärast lumeladustuse  alt väljasulamist sügisel ja varakevadel. Erinevad talvevärvused on tegelikult sama puhma jagamisel saadud osadel, kasvukohtki pea kõrvuti.
Puhmas-1 17. novembril 2012

Puhmas-1 31. märtsil

Puhmas-2 31. märtsil
Allpool valgeõielise tiarelli ümaramad pisut karvased lehed. Selle sordinime ma kindlalt ei tea, sest taimepotil oli nimeks "Hersonswood mist", mis tõele ei vasta. Võib olla "Inkblot".Kevadel lume alt tulles pisut ronkem väsinud kui roosaõieline.
Emapuhmast ühe kuni paari võsundi külge rivina tekkivad uued puhmakesed jõuavad enne õitsema hakata kui õieti juurduvad, nii ei muutu ta agressiivseks umbrohuks. Eemalesuunduvaid "taimeronge" on kerge otsast üles tõsta ja võsund emataime lähedalt läbi lõigata.

Valgeõieline tiarell 17. novembril 2012

Suvised tiarellipildid ja jutud on siin ja siin . Vaatamata tiarellide suurepärastele  omadustele pole karta, et nad helmikpöörised täiesti troonilt tõukaks - pööriste lehtede värvigammale pole tiarellist vähemalt seni veel vastatst.

Eelmise postituse jätkuks  esineb mu roosaõieline pisipööris "Bridget Bloom", mis tekitas huvi teisigi pisipööriseid proovida. Tema roosa õitepilv püsis päris pikka aega oma keskmise kõrgusega vartel Pärast põhihooaega tekkis veel uusi õisi. Pildil olev ala koosneb mitmest taimest, mille ma ise tekitasin juurekaela pistikutest. Asukoht - varjulises lumeladustamise tsoonis.
Heucherella "Bridget Bloom"17. novembril
Sama koloonia juunikuus
Tiarelli ja helmikpöörise hübriidi ladinakeelne nimetus on küll tore heucera+tiarella=heucherella , kuid eestikeelne "pisipööris" eksitav, sest miks peaksid lapsed olema väiksemad, kui vanemad. Aretuse esimeseks ideeks oli saavutada taim, millel on tiarelli korduvõitsevad ilusamad õied ja helmikpöörise värvikamad lehed.

3 comments:

  1. Tänud asjaliku ülevaate eest! :) Seda minagi vaadanud ja mõelnud olen, et pole need pisipöörised sugugi pisemad kui helmikpöörised ja olen imestanud, et miks neil küll selline nimi. Helmikpöörised ja tiarellid on ühed põnevad tegelased, kelle alles sel kevadel enda jaoks avastasin ning kindlasti tuleb edaspidigi neid minu aeda juurde!

    ReplyDelete
  2. Helmikpööristest pisut tagasihoidlikumad tiarellid on mu lemmikud juba sellest ajast, kui isegi paar liiki olid meil suht haruldased, neis on mingi eriline elegants

    ReplyDelete
  3. Minu jaoks olid tiarellid selleaastane avastus, enne vahtisin rohkem suurte püsikute poole. Nüüd meeldivad väga.

    ReplyDelete