Wednesday, March 6, 2013

Taimetabel

Tsiili tellimusel pisut nippisid, kuidas Exceli ja Wordi koostöös teha veidi kergema vaevaga taimetabeleid
Ma algul ei leidnud midagi mis oleks hea tööriist koos piltidega tabeli sorteerimiseks siis tegin allpoolasuva harjutuse

Professionaalne EXCELis kataloogide tegemise tarkvara: excel-image-assistant.com 
maksab 20 dollarit, võib ka demo alla laadida tasuta.
Kirjelduse järgi lahendab hulgi piltide lisamise, suurused, joondused ning foorumi põhjal pidavat ka sortida saama koos piltidega (võibolla proovin demo kui aega saan)

Siin siis ilma selle abiliseta käsitöölise võimalikud lahendused
VERSIOON 1

Võta üks eraldi kaust, kuhu moodustad uue Excel faili oma taimetabeli jaoks. Samasse kausta tuleb viia ka kõik pildid ning lõppvormistuseks tühi Wordi dokument:


Pilte võid viia kausta vähehaaval, vastavalt exceli tabelisse  taimede lisamisele. Tähestikuline järjekord pole algul oluline. Pildid võiks olla taimenimedega ja mitte liiga suured, kuid kohustuslik see ei ole (Kui pilte on palju, vähenda kindlasti enne.)
Excelisse kirjutad ühte veergu taimenimed.
Teise veergu lisad hüperlingid : INSERT-> Hyperlink ( kas menüüst või hüperlingi ikoonile vajutades, olenevalt Exceli versioonist). Vali õige pilt ja vajuta OK. 

Ka hüperlingi võid tekitada kohe, kui nimi tabelis ja pilt kausta lohistatud.Kui kogu nimekiri on valmis, võid sorteerida. Exceli tabelisse ei maksa hakata pilte sisse tooma, sest exceli tabelilahtrid ei laiene automaatselt, pildid jäävad otsekui eraldi kihile tabeli peale hõljuma. (põhimõtteliselt saab pildi ka lukustada exceli lahtrisse properties:move and size with cell. Mingis exceli versioonis pidavat nõnda lukustatud pilte ka sortida saama, kuid mul ei toiminud)  Kui tabel on koos linkidega sorteeritud, siis  tee hiire või klahvidega aktiivseks nimekiri koos veel ühe vaba veeruga paremal. Sätime tabelit pisut. Paremklõps aktiivsel osal ja vali FORMAT CELLS. Sea joondus vasakule-üles ja tabeliruudustik nähtavaks:
Alignment : Horizontal Left ja Vertical Top
Borders: Outline ja Inside.
Nüüd on su kolmeveeruline tabel küps Wordi üleviimiseks. Selleks võta aktiveeritud tabeliosa COPY-sse
Ava Word, kui veel pole avatud, Kirjuta suur pealkiri , klõpsa sobivas kohas pealkirja all ning kopeeri tabel (ikka veel ilma piltideta) oma kohale.
Wordis avanevad lingid, kui hoiad ctrl klahvi all ning klõpsad hiirega lingile.  Alltoodud pildikopeerimise illustratsioon tabelisse on tehtud exceli tabeliga, kuid wordiga toimub see põhimõtteliselt samuti. Teed browseris avanenud pildil  paremklõpsu ja valid COPY.Siis klõpsad soovitud kohta Wordi tabelis ning kleebid pildi paika (paremklõps õiges kohas ja valida paste).




Wordi tabelisse kopeeritud pildid jäävad lahtriga seotuks ja venitavad ise Wordi lahtri allapoole suuremaks. Piltide suurust saab nukast venitades -surudes veel muuta, kui enne ühesuurused ei olnud. Kui nüüd millegipärast veel mõnda rida vahele teha vaja. saab alati ühe rea tabelisse lisada ning juba olemasolevad pildid liiguvad koos tabeli reaga, kuhu nad paigutasid.Uuesti sorteerida Wordis ei saa kahjuks. Hüperlingi veeru võid wordist lõpuks ära kustutada .


Siin pildil  jäi tabeli formaatimistöö tegemata ja seetõttu on taimede nimed lahtrite põhjas, mis  ei ole kena.Arvatavasti nimest ei piisa, vaid tahad ka teksti juurde kirjutada.

Oletan, et on vaja teha vähemalt 2 tabelit, üks eesti keele ja teine ladina keele järgi sorteeritud. Kuigi pilte Wordi tabelisse päris automaatselt ei saa, siis vähemalt ei pea mõlema tabeli jaoks eraldi pilte taga ajama, klõpsa vaid lingile ja lisa.


VERSIOON 2
Kui mitmes keeles pole vaja, siis tee nimekiri excelis valmis, sorteeri ja formaadi ning kopeeri 2-veerulisena wordi, kuhu siis võid pildid ükskõik kust juurde kopeerida.  Hüperlinke ei pea üldse kasutama.

PILTIDE LISAMINE INTERNETIST OTSE TABELISSE

1. Mina teen nii. Paremklõps pildil ja valin copy. Avan Irfan View ja kleebin sinna (paste). Vähendan või lõikan sobiva osa välja. Valmistulemust ei salvesta arvutisse, vaid võtan kohe copy-sse ja viin soovitud kohta Wordi tabelis (või Exclis).

2. Mõned veebilehed ei lase pilte kopeerida. Sel juhul võib võtta copysse terve ekraanikuva vajutades klahvile PrtScr (print screen). Kleebi (paste) IrfanView või mingi muu oma lemmik-pilditöötlusprogrammi eelnevalt avatud aknasse ning lõika sobiv tükk välja. Võid salvestada arvutisse või kopeerida tabelisse.
Mõistagi ei maksa sellistelt lehtedelt  "vägisi" kopeeritud pilte muuks kui õppevahendiks kasutada.


MIKS VÄHENDADA PILTE ENNE TABELITESSE KOPEERIMIST

Kui Wordi tabelisse on vaja lisada palju pilte, siis  vähenda neid kindlasti enne lisamist! Vastasel korral muutub Wordi fail liiga suureks, kusjuures tegelikus suuruses pilte sealt vaatamiseks välja meelitada ikkagi ei õnnestu. Sama kehtib ka Excelisse otse piltide lisamisel. Hüperlingid ise ei raiska ruumi, kuid neist on kasu vaid siis, kui tegelikud pildid on oma esialgses lingiga viidatud kohas alles.

4 comments:

  1. Aitäh, see on üks väga väärt värk/õpetus :)

    ReplyDelete
  2. ohohohhhoo, seda tarkust on mulgi vaja! Aitäh!

    ReplyDelete
  3. hea õpetus, aitäh. Muidu pusisin "insert picture" käsundiga

    ReplyDelete
  4. Suured tänud!!! Sa oled ikka üks väert õpetaja!

    ReplyDelete