Tuesday, October 29, 2013

Pimeaja esimene hallvalge päev

See päev oli teadagi pühapäev. Tänasest viie kuu jooksul on vaid valitud päevadel isiklikku valget aega oodata. Nojah, eks talvelgi ole oma võlud, kuid vara veel sellest. Meil siin jäi madalaim külmakraad viie piiresse, kuigi õige mitu päeva järjest oli selliseid, kus jää veetünnidelt õhtuks ära ei sulanud. Kuni muru on veel roheline, on aiavaade ikka veel päris kena - eriti kui silma riivavamad külmaküpsetised vaateväljast kõrvaldatud.

Suvevaasid on selga tõmmanud üleminekuaja tualetid. Tagaplaanil võreseinal on näha rohetavaid Kata kangeid elulõngu, mis talveks maha lõigatakse. Üleni pruun aga on just ületalve püsti seisev kevadõitseja. Äkki ta püüabki oma pungasid kuivanud lehtedega varjata - nood on üsna kõvasti varre küljes kinni.
Kõige hilisem krüsanteem on lõpuks omagi õisi avama asunud.

"Polish Spirit" - poolakas on sitke tegelane võrdselt printsess Dianaga.
Naabri poolelt pudeneb lisaks elupuu oksakuivistele ka elupuuseemneid. Hakka või puukooli pidama.

Kui nina maas käia, siis jääb vaatevälja mõnigi hiline õieke.
Hetkel tundub, et mõned astripuhmad veel lisaks aias oleks vägagi tervitatav. Tundub isegi, et mõni koht on neile olemas. Krellroosa ja sügavsinine ongi prajasti puudu.
Nüüd aga aiasõbra  talveaja põhitegevuse juurde - valmistumine uueks hooajaks. Linnas veel palju kitsesid ega jäneseid ei liigu, tänaseks teemaks teod ja nälkjad. Seni meil suuri teoprobleeme pole olnud, kuid ega tali taevasse ega uued hullud teod telepurki jää.  Nägin ka seda telesaadet, kus asjapulgad uimaselt heietasid, et (ilu)aednike eraprobleem need uued nälkjad. Tegelikult aga on kõige enam ohustatud just söögitaimede õrnad tõusmed. Teiste maade statistikais tuuakse esile juba üsna suuri rahanumbreid, mis limaliikurid põllumajandusele kahju tekitanud on.
Tellisin Hortese e-poest paar pakki ferramoli. Saateks reibas reklaamtekst "ei karda vihma ega päikest". Vähemalt kindlam tunne, kui on olemas riiulil. Praktikute teatel aga peavad terakesed vastu nädala-kaks või spetsiaalse varje all kuni kolm nädalat. Ühekordne tõrjeannus 50 kg/ha, jaehinnaga 17 EUR kg; tõrjet vaja korrata vähemalt 2-4 korda enne kui kapsad niipalju kosuvad, et iga rünnak enam fataalselt ei lõppe.  Potipõldur käib usinalt tigusid korjmas ja kui väga ära väsib, vahetab osa sortimendist välja vähem ahvatlevate taimede kasuks. (Jälle põhjust uusi nimekirju uurida!) Eks me kõik teame, et peiulilled, daaliad ja kukekannused kipuvad üha kergemini lühikese aja jooksul raagu jääma. Kummalisel kombel avastasin, et peale värskete salatite ja ükskõik mille noorte tõusmete on netikirjanduse põhjal tigudele ebameeldivad taimed suures enamuses.


Püüdsin kokku koondada erinevate aednike teated ja aiaäride pakutavad nimekirjad "ohututest" taimedest, mis parasjagu just antud aiandis pakkumisel. Kui nüüd veel pisut edasi mõelda, siis ehk polegi imeks panna päevaliiliate, flokside, kõrreliste ning sõnajalgade kiirelt kasvanud populaarsust - nad ei ole lihtsalt piisavalt maitsvad ei sõralistele, tiivulistele ega tallalistele.

 Tabel on siin Ingliskeelsed nimetused on vaid neil taimedel, mis ingliskeelsena ette jäid. Nagu ka näha, tabelis on rohkesti üldnimesid, sortide maitseväärtused võiva olla erinevad.  Metssalvei seisis tervena, kuid muskaatsalveid pureti päris isukalt. Ka tigude lemmikud hostad ei ole neile kõik ühevõrra ahvatlevad.
Tegin ka väliuuringuid tingimustes, kus suur hulk suupärast kraami on hävinud, kuid niiske ja soe ilm teod liikvele ajanud. Kinnitust leidis tõsiasi, et hädaga lööb tigu oma lõuad isegi vastikusse karvasesse sõrmkübaralehte - pildil all. Ja see on veel kõigest karbitigu! Nii et vist ei tohigi kõiki maiuspalu aiast kõrvaldada, vaid tuleb pigem vähemnähtavassse kohta katta limuskitele ahvatlevam toidulaud, kust käsitsi või keemiliselt söödikuid kergem hävitada .




Kõige lõpuks veel veidi shokiteraapiat. Austraalia on valvel ja Florida juba fakti ees. Maailma arvatavalt kõige võimsam taimehävitaja-teoline Aafrika Hiidtigu  on asunud vallutusretkele. (Googelda "giant african snail"). Ajakirjanduslikus esituses: "Ta sööb ära kõik elusa ning ründab ka hooneid, et hankida materjali oma suurte karpide ehituseks". Nende otsimiseks ja hävitamisks on Floridas liikvel spetsiaalsed patrullid, treenitakse teoleidjaid koeri .  Tõsi küll, sealkandis laamendavad üha enam ka maod ja muudki roomajad, keda arvatakse olevat illegaalselt riiki toodud. Pole siin meil oma rästiku, sisaliku ja teokestega midagi hädaldada, eksole.

Pildi originaal siin

3 comments:

  1. Ennekuulmatu:D Oktoobri viimastel päevadel on aias puudu roosa ja sinine!
    Aga jah, vaatamata igasugustele külma-kuuma teooriatele on meil aasta keskmine õhutemperatuur siiski tõusnud ja eks see toob kaasa igasugu pahalaste siinpool elamise ja talvitamise võimalikkuse. Arvan, et nälkjad on veel need kõige ohutumad tegelased. Ja krellroosat ja sügavsinist võib talveks igatseda küll.

    ReplyDelete
  2. Issake, ma just mõtlesin, et peaks roosale uut kodu hakkama otsima ja sinine tahab niikuinii jagamist. Madalad astrid on mõlemad.

    ReplyDelete
  3. Ilus! Meie elulõngad on juba kylmavõetud, ainult sygisastritel käib meeletu pidu. Ma pean neid juurde hankima!
    Teodkurinahad söövad meil ka mh flokse, saialilli, tokkroose närivad ja iiriseid ilastavad... Kõike, noh.. Mine tea, mis neid nii näljaseks teeb. Ei taha mingeid aafrika ega hispaania lemmikloomi.

    ReplyDelete