Tuesday, July 8, 2014

Hortese avatud aias

Tekkis mugav võimalus tunnikeseks Hortese taimeaeda põigata. Millega siis peibutatakse suveharjal oma ostjaid. Enamus siseruumidest on täidetud aastaajatu aia-, kodu- ja lemmiklooma-nänniga. Saalis ka mõned maitsetaimed ning valik soojalembeseid eputajaid.. Edasi ikka õue! Pakkumisel on suuremaid suvelillekompositsioonidega täidetud anumaid ning üllatus-üllatus - juba õitsevad krüsanteemid, hebed ja esimesed kanarbikud. Püsikutest hõljuvad segiläbi kassisabade ja salveidega erineva värvi ja suurusega kõrrelisetuustid. Leidub ka mõningaid klassikalisi suvelilli ning tagasihoidlik valik muid püsikuid.
On lehtpõõsaste suveilu aeg. Silma hakkab  põisenelate lopsakas värvivalik.

Mustjaspunase "Diabolo" ja laimirohelise "Darts Gold" vahepealseid värvivarjundeid pakuvad
pisut heledam punakullakas "Andre" ja tooni võrra tumedam "Amber Jubilee"
Kukerpuud oma värskete kasvudega on teine erksam värvilaik. Kuna rahvas nõuab värve, siis roheliselehelisi pakkumisel ei ole või ei hakka silma. Ikka Purple Dream,  Red-Rosy-Orange-Rocket. Minu jaoks uudiseks olid  Thunbergi kukerpuu erksa lehevärviga laiuva vormiga kitsalehelised põõsakesed. Mulle hakaksid nad kohe meeldima.  Koha puudusel pole hind oluline aga maksid pea kuusteist eurot :)

 "Golden Dream" ja  "Red Dream"
 Pisut hilinenud küll, kuid põhjaosariikides veel võimalik üritus - jasmiinide nuusutamine. Tõeliselt lõhnas koduaiaski parfüümipilve levitav ebajasmiin "Lemoinei". Teised kas olid lõhnatud või ei suutnud viimased veel õitsevad õiekesed märgatavat lõhnaelamust pakkuda. Keset jasmiinipõõsaid helendasid valgeõielised  veigelapõõsad "Bristol Snowflake". Pooleldi täidetud ebajasmiini "Dame Blanche" õied lubavad aias olla kaunimad kui istikupotis.

Kõige kallim ebajasmiin oli uudissordina pakutav tumedakooreline, punakate võrsetippudega
 üsna  suurte ristikujuliste lihtõitega "Starbright". Mingi lõhn oli ka; hind 44 eurot
.

Okaspuude, eriti väikevormide valik on juba ka meie aiapoodides päris suur. Talvisest arutlusest rippoksaliste kuusepuude üle oli niipalju kasu, et sain teada kui väga palju on olemas hariliku kuuse vorme ja et liike on ka palju. Ning müügiplatsil oli põhjust öelda ühele tegelasele "Ahhaa, selline sa siis oledki tegelikult!"  Breweri kuusk isiklikult. Noored lamedad tömbiotsalised okkad sirutavad end küpsedes oksast eemale nagu pudeliharja harjased.

Nagu ikka, on idamaise taimekultuuri huvilistele välja pandud mõned õuebonsaiks kujundatud puud. Tavaliselt on need männid või elupuud. Seekord mõjusid huvitavalt  kadakast  kesteab mitme aastaga valmis vormitud aiaehted.

Keskmine kadakas "Mint Julep

Kogu aeg taevaveerel rippunud tume pilv jõudis pea kohele ja puistas mõned vihmaribalad. Enne lahkumist jäi akna all silma oh-kui ilus sõnajalalehvik tõusmas karvasest jalahakatisest. Ainult 69 eurot, ning võid koju viia suvise aia ja talvise talveaia ehte. Seda tüvijalga ei saa müüa äranuditud palgina vaid kindlasti korralikult juurutatuna, soovitavalt vähemalt ühe talve juba potis talvitunud, sest ebapiisava juurestiku tõttu võib sügiseni heas korras paistnud taim kevadeks kurnatuse tõttu otsad anda. Lehelehvik kannatab paar miinuskraadi, korralikult juurdunud tüvijalg õlgedega kaitstud kasvupungaga võib Inglismaa kliimas valitud kasvukohas vähehaaval omale tõelise tüvesamba kasvatada. 

Tüvijalg-sõnajalg Cyathea australis.
Et mis ma ostsin - esimest ja võib-olla viimast korda täiesti tasuta aiakülastuseks kujunes see käik.

10 comments:

  1. Tubli oled , et käid vaatamas ja veel toredam, et jagad seda meiega ja veel tublim, et ei ostnud neid kalleid taimi !

    ReplyDelete
  2. tüvijalg on ilus küll, vahel on ikka kahju, et peenemas kliimas ei ela aga õnneks väga harva :), see kukerpuu ´Orange Dream`on mul olemas, nüüd tean ka kollast nõutama hakata :), need kitsalehelised on tõesti uued ja põnevad ja Sinu käikude ülevaated alati harivad :D

    ReplyDelete
  3. Väga põnev see tüvijalg. Huvitav, palju see bonsai-kadakas maksis? Kui ma selliseid asju näen, siis mõtlen ikka, et aga mis siis saab, kui selle ostab inimene, kes EI TEA, et neid tuleb pügada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes ei tea ja on rikas, ostab uue teisel aastal. Võib-olla ikka poerahvas ka annab vihje. Kadaka hind oli kolmekohaline ja esimene arv ei olnud üks, kuid ei mäleta täpsemalt. Kui mõelda, kui palju aega ja jändamist endal sellise tulemuse saavutamiseks läheks võrreldes kiirekasvuliste lehtpõõsastega, siis pigem ei olnud üle hinnatud. Aga algmaterjal on täiesti saadaval ja kes keelab kätt proovida.

      Delete
  4. Nii see kipubki väga suure valiku juures olema, et vaatad ja vaatad, lõpuks väsid ja lööd kõigele käega.
    Aga aitäh, et rääkisid, mida uut meie kaubandus pakub.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, aga ma läksingi just jalutama ja vaatama. Vähemalt on taimedel enam vähem korralikult sildid küljes. Tegelikult oli ahvatlus ka ilubataatide näol. Aga kuna neid oli kolm erinevat ja üks kenam kui teine, siis jäid sinna. Nüüd vaatasin järgi, et võib juhtuda, et teevad sügiseks mugula mis suudab kevadeni kartulikeldris säilida. Kas keegi on proovinud?

      Delete
  5. Mina hoidsin mugulaid üle talve aga kasvama nad mul kevadel ei läinud...

    ReplyDelete
  6. Ma ostsin Madeiralt tüvijala, maksis kaks eurot, aga ületalve ikkagi ei elanud toas. Ei tea, mis talle meil ei meeldinud

    ReplyDelete
  7. Mul on Hortese kinkekaart. Ehk käib ometigi mõne asja peale plõks...või ostan killustikku.

    ReplyDelete
  8. Tänud :) Nüüd ma tean, et Põhja-Eesti tuuri ajal Hortese peale aega ei kuluta :)

    ReplyDelete