Tuesday, July 22, 2014

Igas aianurgas miskit õitseb

Aed on väike, kuid kõiki stiilisid tahaks proovida. Moodsa inglise aianurga saab kõige lihtsamalt - tuleb lihtsalt mõnda aega käed seljal sealt mööda jalutada.

Sõrmkübarate ja kellukeste iseolemine
Põhjapoolne aiaäär on end kõrghaljastanud. Ainult et see seltskond ilma umbrohutõrjeabita hakkama pole saanud. Kaamera liiliakuhja peale.
"Latvia" päikeseline elujõud on vääramatu. Tumeda südamega  "Purple Heart" saabus aeda varjunime all "Strawberry and Cream". Tegelikult sobib lätlase kõrvale pareminigi.
Küll kunagi tulevad ka maasikad kreemiga. 
Lõunapiirdel mustikate ja naabri sireliheki vahel on väike "ohtlike paljunejate" karantiiniala. Küpsed tellispruunid toonid ja hoogsalt kaarduvad õielehed nõtketel vartel - tükike liiliate aretuse ajalugu eelmise sajandi teisest poolest.
"Zabava", M.Kirejeva aretis. Tagantpäikeses näib pisut heledam kui tegelikult.
Puud on meil loetud - ahvatlevaid ronitaimi on oi kui palju ja päris kõiki puid ka mingisse taimevõrku mässida ei sobi. Krundi tagaosa puid me ei ole püüdnud vallutada ning ka eesosas on üks "naabrinaise mänd", mis kasvab tema hoolealuse peenratüki nurgas. Olen sinna vahel sokutanud paar lilleuba, kuid sel aastal sai ühiselt otsustatud elulõnga kasuks. Mõeldud istutatud. On ju ilus! 
"Hagley hybrid", õrnlilla krepp.
 Samas lähedal on peenrajupp, kus proovivad õitseda mõned siberlased. Kõige rohkem õisi oli Kadaka kingitud lillatoonilisel puhmal - see oligi kohe üks tõsiselt toekas puhmas.
Viimasena näitab oma isemoodi õit teadaolevalt lollikindel kämpferi iiris "Vassili Alfjorov". 
Suveõitsejaid on rohkem kui soovida oskaks, varakevadised ja hilisemad sügisõitsejad aga on pidevalt tagaotsitavad. Üks potentsiaalne sügisel õitseja, mis seni proovimata on ajaania. Pole minu süü, et allolev eksemplar on oma kollakad õied juba kesksuvel avanud.
Ajaania, supermarketi lilleriiulilt. Eks näe kas osutub suvikuks või püsikuks.

10 comments:

  1. Toredad killud :) Armsat värvi elulõng. Liiliate kamp on ka mõnus. Kindlasti reaalis on veel vägevam. Toredat olemist Sulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omalt poolt ootan huviga hetke, mil ükskord saarereisiks võimalus avaneb.

      Delete
  2. et me üksteisest nii kaugel peame elama, mul on siiani see tunne alles, mis teie mändide all istudes tekkis :)

    ReplyDelete
  3. kahju, et me üksteisest nii kaugel elame, see tunne, mis teie mändide all tekkis on mul siiani olemas :D ja need armsad nurgad, mis nüüd kõik teist nägu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just, lausa väga kahju, et see Sinu botaanikaaed nii kaugel asub. Aga tee on igatahes selge.

      Delete
  4. Rahmeldajat on lihtne üles leida.
    Moodne inglise aianurk :D mul terve aed selle süsteemiga :D ma kah moodne

    ReplyDelete
  5. Eks me kõik ole mingil ajal nii- või naapidi moodsad, aga aianurga nimetus iseenesest ju äärmiselt köitev :) Käisime täna külas ja seal perenaine kurtis umbrohu üle, mida mina ei näinud. Vat ei taibanud öelda, et moodne inglise aiaosa :)

    ReplyDelete
  6. Vauu, kus on alles liiliameri! Kuidas nad Sinul küll nii võimsalt õitsevad?

    Mul ka puha moodne inglise aed :oP va muru, see rohkem kohaliku taluaia moodi :oD

    ReplyDelete
  7. Nii palju kui blogielust lugenud olen, on sinu aed nagu üks lõputu varalaegas, kus kogu aeg midagi põnevat toimub ja kui siia lisada sinu oskused ühest alati mitu teha, no ma ei imesta :)

    ReplyDelete
  8. Zabava näeb tõesti väga apetiitne välja. :) meitel näitas õit Minose pojuke, kes oli ka väga ilus

    ReplyDelete