Monday, August 18, 2014

Piisad ja sibulad

Tänase päeva jooksul on mitmeid kordi õhku piserdatud peenikesi vihmapiisku, kusjuures päikene paistab rahulikult edasi. Vikerkaared jäävad madalavõitu päikese asetuse puhul metsa varju peitu. Mõnus karge õhk laseb täiel rinnal hingata ning tuletab ühtlasi selgelt meelde et suve hari on päris kindlasti möödas. Maja nurga juurde aga jääbki hõljuma lillakate piiskade pilveke. Soetatud kui Delavay ängelhein, kuid ma kahtlustan et äkki on Nipponi. Muhedik oma kommentaaris siiski kinnitab et on küll Delavay. Oma teisel aiasuvel on ta saavutanud kõrguse rohkem kui meeter seitsekümmend ning kogu ta õhulise oleku juures on õisikuvarred üpris toekad. Õitses juba esimesel aastal ning oli juba jõudnud ka ühe poja maja seina äärde sokutada.

Ängelhein paremal

Ei teagi, kas topeltõieline "Elin" võiks uhkem välja näha.
Mulle meeldivad tegelikult tilgakujulised pungad rohkemgi kui avanenud õied.
Aiapäev kulus kärpimistöödele ja osade liiliate väljavõtmisele-ümberistutamisele. Kõige võimsama õitsemisega liilia "Latvia" puhmas sai täna välja tõstetud. Arvasin mäletavat, et sai kunagi kolm sibulat ämbriga maha pandud ning uskusin, et neil võib seal päris kitsas juba olla. Mis tegelikult aga mullast välja tuli ajas päris naerma.
See väheldane viieliitrine lillepott oli sibulaid kuivalt täis, sibulapealsed varrejuured turritasid ümberringi üle ääre

Latvija õitsemine juulis. Kogu puhmas ei mahtunud pildilegi.
Ei tea, kas oleks pidanud veel ootama, sibulate lahtiharutamisel murdusid pooled veel üsna lihakad varred. Sibulad ise aga olid pigem väheldased, põsed loppis kitsast eluruumist. Päris väiksed sibulakribunaid oli ka, kuid mitte nii palju kui oodanud oleks. Eks tuleval aastal näe, kas lätlane lahedamates tingimustes on õnnelikum. Näeb veel mõni uus omanik ka. Ja mulle tundub, et ma ise seda sorti ei tellinud, ilmus aeda sala-asendusena nagu samal pildil paremal "Purple Heart"   Tegelikult ongi vist nii, et küsimata saadetud sibulad- mugulad on kõige visamate sortide esindajad.

8 comments:

  1. see ämbriga istutamine on täitsa huvitav moodus :) aga ängelheinad on ikka väga ilusad ja, mis peamine kõrged :D, neid pean isegi juurde soetama

    ReplyDelete
  2. Oh need liiliad. Nad on ikka väga ilusad.
    Ängelhein peaks ikka Delavay olema, pane nipponi kõrvale, näed vahet. Mullegi meeldivad need õhulised teiste taimede kohal hõljuvad värvipilved

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tore, kui mõnel on võimalik kõrvuti panna :) Mul ainult üks ongi ning mõned ingliskeelsed lehed ajasid üsnagi segadusse, väites et Delavay kipub lamanduma oma nõrgal varrel ning kasvab vaevu meetriseks. Ka lisatud piltidest polnud eriti abi.

      Delete
  3. mõni sort istub õnnelikult ämbris nii et pole asigi

    ReplyDelete
  4. Huvitav, võtsin oma liiliad ka potist välja ja avastasin ka, et mida vähem ruumi oli, seda suuremad olid taimed. Kas sellel on mingit seost ?

    ReplyDelete
  5. Hmm, kas see ruumivähesus kehtib ainult ämbriga või meeldib neile, kui ümberringi on tihedalt ka muid sibulaid ja taimi? (nagu mul kipub olema)
    Mis põhjusel te neid üldse ämbriga istutate? Näriliste pärast?
    Ängelheinapilved on nii müstilised. Ma ei jõua ära oodata, millal minu tänavune uustulnuk õitsema hakkab. Ehk tuleval aastal...

    ReplyDelete
  6. Tõesti väga kaunis ängelhein.:)

    ReplyDelete
  7. Ühinen ka kiitjatega, nii ilus ängelhein. Mul endal ei ole tal vist väga hea koht, teist aastat , aga on üsna vähe paljunenud. Esimene pilt on nii mõnus, selline veidi pesa :)

    ReplyDelete