Sunday, August 3, 2014

Trompeti eri

Kuningliilia on tõesti kõige kuninglikum liilia. Täiuslikud õied, üsna tugevad varred ja kaunid lehed. Kui korra maha pandud ja asukoha sobivaks tunnistanud, siis ongi temaga mured murtud pikaks ajaks. Valge põhiliik peab olema, kuid ka toonitud sordid on toredad. Eriti võib rõõmustada aga trompetite ja orientaalide kaunite ja jõuliste järeltulijate üle. Ka nende nimedes on sageli kuninglik noot sees. Praegu ongi Linnametsas kätte jõudnud trompetiliste aeg. Eriti õhtul võiks kodutee juba eemalt lõhna järgi üles leida.

Vaatamata kõrgele kasvule seisavad varred üsna hästi ise püsti . Siiski pärast seda kui vihm murdis ühe täisõtes trompeti , sättisin kahtlasematele pillirookeppisid toeks.

Conca D'or  (OT) puhkemas

Conca D'or on avanud oma suure tähekujulise õie

Siin tundmatu sidrunkollane OT. Ostunimi "Connecticut King", mis aga peaks olema
hulga tumedam kollane, südamiku ümber veel eriti küpses toonis leegid.
 

"Royal Gold", trompetliilia

Eesti trompetliilia "Juta", üksainuke. Tema paariline
 osutus algusest peale tõbiseks ning on likvideeritud.

Eriti kõrge OT, "Friso". Suhteliselt peenike vars
 vajab tuge ajaks, mil suured õied puhkevad.

Vihmatuule murtud trompet "Pink Perfection".
 Seda sorti pidin ka mitu korda soetama, enne kui lõpuks õige sain.


Siin aga OT "Manissa" õis puhkemas oma taevasse ulatuval ülitugeval varrel.
Foto tehtud maapinnal püsti seistes ja käsi ülespoole sirutades.

Jällegi teadmata nimega valge tugev ja tubli OT

Lilium Regale põhiliigi perekond .
Noortel on  veel kasvuruumi vanematele järgi jõudmiseks.
Minu "White Tiger" mis võiks olla ka "Sweet surrender" kui Futu pilte vaadata. Ei lõhna.

10 comments:

  1. Hea, et ma Su naaber ei ole, peaksin kaugemale kolima või kinniste akendega elama. OT-de lõhna ma kannatan veel kuidagi välja, aga need orientaalid ajaksid mu kohe pakku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, küll me hakkama saaksime. "Eriti hullud haisukotid" õitsevad augustis nädala või kaks. Sel ajal sa oleksid välisreisil, paras hetk enne sügisest tihedamat aiandushooaega. Teadagi kes siis kastmisesüsteemi järele valvaks :)

      Delete
  2. Mind huvitab hoopis, et mis nende kaunitaride varvastel kasvavad ja mis saab neist pärast õitsemist? lased neil olla nagu tahavad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varjulises aias jalgade jahutamise pärast pole muretsenud.Varred peal kolletumiseni, õitsenud ladvad napsan ära. Igal aastal ümber ei istuta. Mitmed kasvavad ämbris või sügavas potis. Mõne tõstan õitsemise ajaks nähtavamasse kohta. Talveks ei kata, kuid maa peale ei jäta ühtki potsikut.

      Delete
  3. No on ikka imelised. Minu pilk jääb küll millegipärast sel aastal ikka valgetele ja roosadele :), aga kõik on ikka imelised. Ehk saan enda aeda ka kunagi neid rõõmustama. Seni on tore teiste pilte piiluda kuigi reaalis on nad veel imelisemad.

    ReplyDelete
  4. Kõik liiliad, vaatamata sordirühmale, on kõik kroonimist väärt. Imelised lilled.
    Aga minu `Juta` on lumivalge ja sihvakama trompetiga, saamiskoht "peaaegu aretaja ise" ja ma olen kindel, et ta on õige, sest olen näinud teda ka J.Zaletajeva kasvuhoonetes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu oma on selle nime all saadud Savisaarelt. Ei oska ehtsust ise hinnata. Ilus on küll, pildil vist pisut rohekam kui elus.

      Delete
  5. Tere! Kirjutan Teile Tartu Ülikooli botaanikaaiast. Teil on väga uhke liiliate kollektsioon. Kas Teil on sort 'Juta' ikka olemas? See sort on kahjuks kaduma läinud paljudest kollektsioonidest ja ei tea kas on veel Eestis kellegil olemas.

    ReplyDelete