Sunday, October 5, 2014

Tiivuline ja suuretiivaline

Tiivuline ja suuretiivaline on kikkapuusordid. Suuretiivaline kasvab me krundinaabri maal otse võrkaia taga ning ühkeldab hetkel oma parimas välimuses.Püüa pildile vaadates kiiresti üelda mitmenurgelised on avanenud viljakestad.
Suuretiivaline kikkapuu
 Mati Laane aias Kloostrimetsas kasvab paar suuretiivalise seemikut, mis teadmata kellega hübridiseerunud ning just äsja jõudnud "viljakandeikka".Nimetus tundub täitsa loogiline - on neil ju suurte tiivanukkidega viljad.
Minu jaoks aga üllatavad olid tiivulise kikkapuu "tiivad", mis paiknevad hoopis pikuti varte küljes. Igas neljas ilmakaares igal oksakesel. Vaat siis.

Tiivuline kikkapuu. Vilju pildile ei püüdnud, kuid
viljad on peaaegu sama uhked kui suuretiivalisel kikkapuul.
Aga see viljade nukkide värk. Suuretiivalise vili oleks nagu pisut väljavenitatud nurkadega ruudukujulisest paberist kokku volditud. Nii, et neli nurka ja neli volti allapoole. Mati Laane aia seemikutest aga kandis üks taim valdavalt viienurgalisi vilju. Loojal oli inspiratsioon peale tulnud.

3 comments:

  1. mõlemad kuuluvad mu lemmikute hulka, ilusad viljad, ilus sügisvärv, tiivulisel jah need oksatiivad ja suuretiivalise pungad on üldse ühed mu lemmikpungad :)

    ReplyDelete
  2. Küll sügisel on ikka värve!:) Võimas.

    ReplyDelete
  3. Kõik kikkapuud on ilusad ja huvitavad, päris kahju, et nad ka nii mürgised on

    ReplyDelete