Thursday, November 27, 2014

Mis ebaküpress?

Mul elab aia algusest õuevaasis igihaljaste okaspuude kolmik supermarketi riiulilt. Pole neid hellitatud toidu ega joogiga, kuid nemad on visalt elus püsinud. Algul olid kõik pisikesed, vähehaaval on üks puuke teistest rohkem kosunud. Eriti ma pole vaeva näinud määramisega, kuid peaaegu kindlasti on üks neist harilik elupuu "Teddy", ja teine võib olla roomav kadakas "Andorra Compact". Seda kolmandat, "mingit ebaküpressi" pildistasin nüüd mitmest küljest lootuses, et õppinud puutundjad oskavad äkki nime pakkuda. Pildilt pole võibolla eriti näha, kuid oksad on puukesel kollakate varjunditega  nii suvel kui talvel.

Üldvaade

 
Käbikestega oks altvaates 

Oks pealtvaates
Edasi minu pisike panus hooaja kohustuslikku pilditeemasse "Õied ja lumi"

Kukeharjade roosa püsib ka pärast lehtede pudenemist.
Oksad alusel pärinevad hiibapuult ja sabiina kadakalt.

Kanarbikud jõhvikatega
Linn hakkab tasapisi jõuluseks muutuma, kuid tulesid veel süüdatud ei ole. Viru nurga purskkaevule on kasvanud "kuusk". Igipõlistest pukspuuhekkidest on alles veel vaid vanem varjulisemas otsas paiknev osa. Eks kevadel paistab, mis asemele tuleb.

Viru nurga vaade 


4 comments:

  1. minul oli kunagi mägi-ebaküpressi sort `Plumosa Aurea ` väga seda nägu enne kui nii näotuks muutus, et pidi lahkuma :)

    ReplyDelete
  2. Dendroloogiatundidest mäletan, et ebaküpressidel oli alaküljel justnagu kas Y, X või "liblikas", aga kellel milline?

    ReplyDelete
  3. Ka minu meelest on Sul tegemist mägi-ebaküpress `Plumosa Aurea`-ga. Noor puu on tuntavalt kollase varjundiga, veidi vanemaks saades on kuldsed vaid noored kasvud. Teda peetakse meil üsna külmaõrnaks, vali talle veidi tuulevaiksem koht. Kuigi meie 35-aasta vanune puu oli teadmatusest istutatud üsnagi ebasobivasse kohta, on ta siiani hästi vastu pidanud. Vbl aitas kaasa, et ta on väga päikeselises kohas.

    ReplyDelete
  4. Aitäh, see ilus nimi sobib küll. Mis aga puutub mingisse paremasse kohta, siis seda ei ole ega tule kuskilt. Suvel meeter tahapoole, talvel esiplaanile. Ühel suvel sai tõesti proovitud varjulisemasse kohta pagendada, kuid üsna ruttu oli näha, et see olukord ei meeldinud ühelegi kolmest.

    ReplyDelete