Sunday, December 14, 2014

Jõulumaa lillepoes

Lillepoes on hea odav käia, kui maa külmunud ja kodune aknalauapind praktiliselt olematu. Vahendan taas Hortese jõulust maailma. Kohe välisuksest sisse astudes satub külastaja silmitsi kuldses tähesäras küütleva "lavaseadega". Lähemalt sai uuritud valgusroosidega lilleseadet.





Jätame  pühadekapsamüüja selle uhke vaatepildiga üksi ja liigume edasi. Sees on väga värvikirev. Lilletööstus oskab tänapäeval oma tootmist hästi ajastada - misiganes toalilli meil ei kasvatata - kõigist on jõulukuul taimelaudadele jõudnud kõige kaunimad ja värskemad eksemplarid. Loomulikult leidub kolmekohalise hinnaga taimi, kuid palju ilu on saada soodushinnaga või mis soodus - lausa odavalt, kui meenutada teatud säästukareklaami. Paari-kolme eurosed roosid ja asalead, mõnest eurost algavad orhideed,  ühest eurost algavad potikuusekesed ja ajatushüatsindid. Palju on traditsioonilist puna-rohelist.

All vasakul bonsaid jaapani männist, 339 eurot. Punamarjadega uhkeldavad skimmiad, ardiisiad, iileksid. Paar ruutmeetrit  paksuleheliste rosettisid on ahistatud värvipritsiga ning valge "lumepuruga" on üle kallatud  mõned pisikesed elusad ebaküpressid. Poerahva süüks seda ajada vist ei saa, see kaup saabub kohale valmiskujul ja eks leiab ka oma austajad.
Kellele tavalised jõulutähed igavad tunduvad, võib leida huvitavamaid värvitoonisid
või eksootilisemate ladvatuttidega eksemplare (paremal "Princet", 7.50 EUR)




Orhideesid ja bromeelialisi on laias valikus, mitu suurt lavatsitäit iludusi püüavad meelitada end kaasa haarama. Triibuliste lehtedega valgeõieline Ludisia discolor vasakul ülal 4,90 kolme õievarrega suurte roosade õitega miltoonia all paremal 17.90  Sel aastal siniseks värvitud kuukingasid ei pakuta.

Alpikannide aretustöö liigub korraga mitmes erinevas suunas.
 All vasakul Eesti tootena reklaamitud juba pisut vanamoodne "Rococcoo Suur" (3.90);
 tema kohal  ülilokiline "Merengue" (5.50) .
 Paremal all uskumatult suurte raskelt lontis õitega "En Vogue" (8.90) .
Paremal ülal aga väikeseõielised valged, toredate hõberandiliste lehtedega.
Õues oli käivitunud juba kuuskede valimine. Jõulupuid Eestist, Norrast, Saksamaalt ja võib-olla veel kusagilt. Sees aga väljapeetud helendavates  ja loodustoonides kunstkuused ja kuuseeehted. Käsitöösõbrad võiks pilgu pöörata lainepapist kokkupandavate kuuskede grupile paremal allnurgas.

Ainuüksi selle lopsaka asaleade väljapaneku  imetlemiseks tasunuks kohale minna. Väiksemad potid kandsid silti "Hellmut mix" ning hinnaks 4.95 Nii nad sisendavadki inimestele, et püsililli- ja põõsaid on igati normaalne kasvatada üheaastasena - kuniks õitseb.  Ilusat jõulukuud kõigile!

3 comments:

  1. Jah, kui talvest silmini saab, siis käin ka Horteses või Hansaplantis "nuusutamas". Eriti lahe on kui mõned kevadlilled juba ajatatud ja terve müügihall nende lõhna täis. Olnud või eelmisel kevadtalvel olid Horteses eksponeeritud õitsevad astilbed, see oli külmast ja väljast tulles ikka täitsa nirvaana.:)

    ReplyDelete
  2. Vaatasin neid pilte ja äkki meenus, et kunagi olid ajad, kus letil nukrutses üksik närtsinud ja vaevatud alpikanni õis :D Praegust lille-ja valguseküllust ma imetlen alati.
    Kaunist jõulukuu jätku Sulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alpikannipott jõudis müügiletile siis, kui peale olid jäänud kaks viimast punast õit. Kui vedas, siis oli allpool veel paar punga. Enamus õisi müüdi ära lõikelilledena. Kui ma esimest korda rikkalikult õitsevat potialpikanni nägin, siis oli päris ahhaa-efekt kas tõesti päris, nii palju õisi ühekorraga!

      Delete