Saturday, January 3, 2015

Lilleline külalisraamat

Meie loodus on rikas, sest meil on neli aastaaega. Kuigi mitte alati ilusasti järgemööda vaid mõnevõrra kaootiliselt vahelduvalt.
24.12.2014

03.01.2015
Üks on siiski kindel. Kirev õitepillerkaar peab pea pooleks aastaks siseruumidesse varjuma. 
Aiapoodide saalid on tänapäeval talviti isegi õiterohkemad kui suvisel ajal. Paraku jääb paljude talvel koju toodud kaunitaride ilutsemisaeg tunduvalt lühemaks, kui taime potentsiaal võimaldaks. Põhjus on lihtne - meie toad on liiga soojad kõigile kevadistele sibullilledele, alpikannidele ja priimulatele. Üks tubli talvesse sära tooja on meil küll - vana hea jõulukaktus koos oma uute erinäoliste sortidega. Ega palju muud kõrvale pakkuda olekski, kui viimase kümnendi jooksul poleks toimunud orhideede võidurikas sissetung. Miks seda varem ei juhtunud, pole pelgalt isoleerituse süü. Orhideede sordiaretus kogu maailmas on järjest tõusev trend. Viimastest alles jäänud metsikutest dzunglitest avastatakse igal aastal veel hulgaliselt uusi liikisid.. 
Orhideed on armastatud ja austatud lilled ka oma kodumail. Täna kutsun teid külastama Singapuri botaanikaaia lillelist külalisteraamatut  - VIP aeda.



Alates 1956-ndast aastast on Singapuri botaanikaaias pühendatud nimeline orhideesort igale tähtsamale välismaisele külalisele, kes on külastanud sealset Rahvuslikku Orhideekollektsiooni. Botaanikaaia aretusprogramm hoolitseb selle eest, et alati on varuks uusi nimetuid orhideesorte. 


Tee VIP-kollektsiooni juurde
VIP - aed ei olnud väga suur, kuid kõik orhideed, millel juures silt, olid täisõites. Võib oletada, et  aiakujundajad korraldavad ekstra taimede ettevalmistuse jooksval lindil vähemalt olulisemate eksponaatide osas. 
Dendrobium Najib Rosmah, nimetatud Malaisia peaministri ja tema abikaasa visiidi auks,
kes külastasid aeda reedel, 22. mail 2009. aastal
Dendrobium Tien Soeharto, nimetatud Indoneesia presidendi ,
 kindral Soeharto abikaasa auks, kes külastas aeda 1974. aastal
 
Dendrobium Abdullah II, nimetatud Jordaania kuninga auks,
 kes külastas aeda 20. juunil 2001. aastal

Dendrobium Hifikipunye Pohamba, nimetatud Namiibia presidendi auks,
kes külastas aeda 1. novembril 2006. aastal

Spathoglottis Philippe "Mathilde", nimetatud Belgia printsessi auks,
kes külastas aeda 27. novembril 2008. aastal

Seegi kompositsioon oli pühendatud kellelegi tähtsale isikule. 

Kui tõsta pilk kõrgemale, siis oli vaatepilt selline

13 comments:

  1. Oi kuidas mulle meeldivad Sinu reisipildid! Loodan,et neid jagub pikemalt!

    ReplyDelete
  2. need reisipildid on tõesti toredad ja ilmselt kõigi poolt oodatud :) ja küll on ikka orhideed ilusad, kuigi pean ütlema, et pilt Sinu okaspuudest sai sedapuhku mu lemmikuks, karge põhjamaine on ikkagi v ist meie meeltele kõige lähemal :D

    ReplyDelete
  3. Mulle endale ei meeldi üldse lennata, seepärast Sulle eriline tänu reisikirjade ja piltide eest!

    ReplyDelete
  4. Eksootikat vaadates saab enda kosutuseks alati mõeldud, et suvel ei jää me aiad eksootikale niiväga alla midagi.:)

    ReplyDelete
  5. Parim ilma kokkuvõte :) eriti need kaks esimest pilti. No rohkem kui sada sõna.

    ReplyDelete
  6. Äge värk! Aitäh nende põhjalike muljete eest! Muide, läheme emaga kevadel Sorrento-kanti hulkuma, ega Sul selle piirkonna kohta mingeid soovitusi pole?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piirkond on ilus. Ma olen Amalfi rannikul vaid ühe juuniöö veetnud mingis kämpingus, kus õnnestus näha tugevasti helendavaid lendavaid putukaid. Capri on väga kallis, kuid ikka võiks käia. Ning vähemalt terve päev selleks varuda. Sorrentost laev viib kiiresti kohale. Napoli mulle eriti muljet ei avaldanud - juhtus olema väga palav päev, võibolla sellepärast. Vahemere vesi on kevadel kaua jahe.Usun, et teil tuleb väga hea reis.

      Delete
    2. Üks päev Capril, üks Pompeis ja Vesuuvil ning üks päev Amalfi rannikul (Ravello kindlasti ja mida veel jõuab) on meil juba kindlalt reisiplaanis paika pandud. Ülejäänu siis vaatame, mis pähe tuleb ja kohapeal tekib. Ja viimased 2 ööd oleme hoopis Roomas, kus plaanime vähemasti Vatikani ja pisut vanalinna vaadata.

      Delete
  7. Nii ilusad orhideed ja see VIP-aia ideegi on ju imetore. Aitäh!
    Ei jää Su talvepildid eksootikale kuidagi alla, ju on nad kuskil lõunamaades veel rohkem ahhetamist väärt kui need hellikud taimed, keda me nii kauplustes kui oma BA-des juba rohkem ja rohkem imetleda saame.

    ReplyDelete
  8. Tõstetud pilguga pilt lõpus pakkus kõige suurema elamuse!

    ReplyDelete