Monday, September 21, 2015

Viru nurk

Täiendatud 22. septembril - lisatud sügisene üldvaade

Pärnu laadal käidud, Suurel Juurikal käidud, kajastusi juba igast osavõtnud sulest. Ühinen eelkõnelejatega - vahvad need sügislaadad. Aias on nagu on sel aastal, sügis meenutab end suvesoojade päevade sekka vihmarabinate ja graafikujärgse okkasajuga - mõni aeg enne lehesadu. Õisi leidub veel küll, kuid palju on ka igasuguseid mitte-söögiseeni, eesotsas hallitusseentega. Aias pakuvad erksamaid värve siilkübarad, krüsanteemid ja ka osa teise ringi roosisid. Töötee äärde jäävad südalinna haljasalad on ka veel üsna värvikad. Täna väike ringvaade Viru nurga roheplatsi uue hingamise tekkimisest. Teatavasti hävis viimase paari talve tagajärjel enamus sealsetest "alati olemas olnud" pukspuuhekkidest. Mälu värskendamiseks vaata pilte 2012 aasta suvepostituse lõpuosast http://pohlavars.blogspot.com.ee/2012/07/kivilinna-lilled.html

Lõpuks tunnistati pukspuude hekikesed lootusetuks ning kõrvaldati.

5.mai hommikuvaade tühjade mullaribadega

5. mai õhtuvaade - pukspuude asemele istutatakse jugapuukesi

7. maiks oli puuring sulgunud

8.mail istutati uued roosid

10. juuli. Tundub, et need roosipõõsad istutati hetk tagasi õitsvatena.

Sügispilt järgneb homme. Roosisordiks kahtlustan Hansaplanti poolt sel suvel pakutud uut  moodsat lihtõielist roosi Lovita, tuntud ka kui Patrick Poivre d'Arvor ® Äraõitsenud õied ei pudene maha ja kuna keegi neid ei nopi ära, muutusid roosipõõsad vahepeal peaegu paberõieliseks.  Siiski tundub, et hea valik - kui vaid kenasti talvitub

Lubatud septembripildilt on näha, et äsjasadanud tugevad vihmahood on kuivanud õielehed maha uhtunud ja uusi õisigi on puhkenud omajagu. Peenar taas päris värske ilmega. Pilt võetud pilvisel õhtuhakul ja sedavõrd tuhmimates toonides.


Viru nurga üldvaade 22. septembril
Pukspuuhekid olid igal talvel hoolega kaetud (loe- suht inetud), eks näe mida jugapuudega ette võetakse. Mul on siiski tunne, et tegelikult kannatavad ka jugapuud rohkem päikest kui arvatakse - mitmel pool linnas hakkab silma üksikuid jugapuid ja hekijupikesi - polegi nad päris varjus. Kõrgust küll eriti üle vöökoha ei ole näinud hekkidel. Äkki on taas võluvahendiks õigeaegne kastmine nii sügisel kui varakevadel.

5 comments:

  1. Tundub, et Tallinnas töötavad suurepärased haljastajad, tehtu on suurepärane. Igihaljad okaspuud on ka talvel ilusad.

    ReplyDelete
  2. Mingil ajal on seal jälle täispäike...meil on hea päiksetaluvusega vana värd-jugapuu, mis kasvab poolvarjus, kuid ka tema saab päiksepaistelisematel kevadetel pealt "kõrvetada". Kas jugapuu kohastub sedavõrd, et kannatab lageda peal kasvada?

    ReplyDelete
  3. Minu esimene mõte oli ka, et mis sorti jugapuu see võiks olla, et kannatab päikest või kas siis kevadel mõeldud katta, aga ma ei ole näinud ühtki katet, mis oleks päriselt ilus.

    ReplyDelete
  4. Mõnus ülevaade sest vanast tuttavast kohast, puhas nostalgia!

    ReplyDelete
  5. Endal on jugupuu hekk - Taxus x media: 'Hatfieldii' ja väga rahul. Talveks/kevadeks ei kata. Päike ei teegi nii palju kahju kui pigem talvel märg ja raske lumi ja muidugi tänavatele talvel puistatav sool.

    ReplyDelete