Friday, August 25, 2017

Antiik ja aed


Ühes vanas kivimajas kõrgete puude all  toimetab väike elatanud naine, kellel on elus kaks kirge - antiik ja aed. Kuigi töö antiigipoe müüjana on lõppenud, vanade asjade armastus on jäänud. Taimedele oleks nüüd võimalik pühendada rohkelt aega, kuid tervis kipub oma piire seadma. Selles aias jätkub nii vaateid kui detaile. Siin kasvab palju huvitavaid ja kauneid taimi. Armastava hoole all tunnevad end hästi ka mitmed hoovi soojematesse soppidesse sobitatud hellikud.  Tagahoovi peavad oma koduks nii siilipere kui vares, mõlematele on üles seatud oma toidukausid.

EESAED

Keskse muruplatsi loomulikult voogavad looked loovad rahuliku romantilise tunde  

Suvine lillekompositsioon kannade ja hostadega vanas massiivses aiavaasis

Rohkelt hostasid ja muid varjuaiataimi. 

Üks pisikene huvitavate värvidega hosta.
Hea tuttava osavate käte abil on aeda tekkinud mitu elusatest  kontpuudest kokku põimitud väravat

Kõigepealt istutati põõsad väravakaare otstesse  

Õhulisem värav kaunistuseks, mitte läbi käimiseks.
Taimede vahele on paigutatud mõned tagasihoidlikud aiakujud,
Kõrgete püsikute seas hakkas silma tuttava olekuga tundmatu punakate lehtedega taim, kelle harali õieraod olid jõudnud pudendada piki raagusid paiknevad imetillukesed roosad õiekesed. Täies õies pidi olema nagu roosa udu puhmste kohal. Aalujatest sõprade abiga sai taim endale nime JAAPANI PAELPUTK (Cryptotaenia japonica). Taim on söödav, maitselt pidavat pisut meenutama sellerit.

Aia kujunduses on ära kasutatud vana raudaia osasid. Vääntaimede tugedeks on kaks juppi üksteise peale kinnitatud. Külgedel veel täiendavad lillekorvid.



TAGAHOOVI AIASOPID
Tagumises, kõrgete sammaselupuudega kaitstud aias kasvavad roosid, tavalised ja peenemat tõugu sõnajalad, mägitaimed, erinevad põõsad. Aktiniidiast seintega lehtla, mitmeid kilealuseid kaetud varjupaiku toataimede suvituseks ja hellikute poputamiseks ning kesteab mis varandusi veel salasoppides. Siilid ei näidanud end ning varesedki hoidsid ditantsi.


Pean tunnistama, et ma ei ole just lillevankrite ega  nätsikute potsikute fänn,
kuid siin oli iga detail omal kohal ja ühtaegu nii nostalgiline kui esteetiline

Täiuslik kooskõla päevinäinud seina, vihmaveetünnide ja eelmise sajandi tarbeliste plekknõude vahel. 

Lõpetuseks kõverate kaunadega taim kivihunnikus

8 comments:

  1. Väga tore ja mänguline aed. Kui on silma ja detaile osatakse seada võib isegi aiapäkapikk meeldivalt üllatada, saati siis lillevanker. Hästi armsad sopid.

    ReplyDelete
  2. Palju põnevaid detaile yhes aias tekitab minus uudishimuliku lapse tunde :)
    Põnev väike hosta sarnaneb väga "Gypsy Rose"-iga, mis on mul samamoodi 2 selgelt eraldunud rohelise toonis, mille vahel on kitsad valged triibud. Selliseid sorte teisi väga palju pole.

    ReplyDelete
  3. Ei, see ta polnud. Gypsy Rose on keskmist kasvu hosta, kuid see oli kääbik. Tuleb kääbikute hulgast otsida. Selle aia aksessuaarid olid äärmiselt võluvad, muus osas vaatasin nagu uudishimulik aiakülaline ikka. Nii teistmoodi aed. Aga need vanad elumajad sel tänaval, sealt õhkus niisugust endiste kuldsete aegade hõngu, eriti üks kaunis juugendstiilis hoone naabruses.

    ReplyDelete
  4. Tundub hubane. Varjutaimedel ja vastaval paigal on oma eriline hõng. Mõnusad rohelised varjundid.

    ReplyDelete
  5. Eesti on täis ilusaid ja huvitavaid aedu. Mu meelest maitsekalt nende potsikute ja vankritega toimetamine kujutab endast kõrgemat piltaaži. Aitäh huvitavate aedade tutvustamise eest!

    ReplyDelete
  6. Appi kui põnevas aias sa oled ikka käia saanud! See paks vaas - oujeee!

    ReplyDelete
  7. Peenrad, kus ilutsevad roht-taimede õrnus ja mitmepalgelisus, on hea vaadata; vähesed põõsad loovad domineerimata tausta. Käsivanker võibki iluks olla. Aga kui näeksin kuskil väravas või tiigi ääres hobuvankrit või veel totramat... suvelilledega kaunistatud saani, siis on alati tunne, et... üks variant... hobune uppus ära, kurb.

    ReplyDelete