Sunday, December 31, 2017

Talvine aiakülastus - loomaaed aastavahetuse eel.

Praeguseks on aiahuviliste hulgas juba hästi teada fakt, et loomaia eksootiliste taimedega haljastus annab suvisel ajal botaanikaaiale silmad ette. Loomad on veel boonuseks. Eilne soe ja päikeseline päev oli igati sobiv uurimaks, millised on talvised pilgupüüdjad. 

Tallinna Loomaaed rajati Veskimetsa, kus valdavalt kasvasid lehtpuud. Ka istutatud puittaimede hulgas  on enamuses lehtpuud ja põõsad. Okaspuid pole just palju, kuid läbimõeldud rohelised grupid pakuvad külmal ajal teretulnud vaheldust. Pärast minu eelmist külastust oli lisandunud luksuslik jääkarude kompleks. Loomad peaksid olema nüüd hästi kaitstud agarate kommipakkujate eest, kuid ka inimestele on häid vaatluspaiku iga ilma jaoks. Kompleksi ümbritseb suur kruusavall, millele rajatavas alpiaias on juba esimesed asukad kohal. Nii troopikamaja kui paksunahaliste maja olid avatud, kuid sellist ilma oleks patt siseruumide jaoks raisata. Sai ikka hämardudes ka neile tiir peale tehtud.

Päris arvestatava suurusega loodusliku olekuga metsasalu. Tagapool on puude all on laste suvine seiklusrada. See on avatud külastajatele pärast lindude kevadise pesitsusaja lõppu.


Siin on keskel vonklev hekk kahelt poolt 'toestatud' kõrgete elupuutornidega
 kuni suubub erineva kõrgusega elupuude gruppi.  

Külastajad lähenevad jääkarude kindlusele piki puusakõrgust tranšeed. 

Ühele poole teesüvendit jääb alpiaia kruusavall, rajatise poolne kallak on kindlistatud kiulise võrgkkangaga ja täis istutatud lehtpõõsaid.


Käiguteepoolsesse serva  on istutatud rida pikkade võrsetega taimi,
 mis näevad leesika moodi välja, kuid mine tea.


Vaatlejad varjus ja karud klaasi taga

Karude jaoks on avar mitme sektsiooniga hoov. Kivikünkad, liivaplats ja uhked supluskohad.

Karujärveke oli üllatavalt sügav ning külastajatele jälgitav nii vee alt kui pealtpoolt.


Infostendid välisseina ääres. Osa neid kuusnurkseid luuke on üles tõstetavad, mida ka lapsed usinalt tegid. Rajatise juurde kuulub ka köetav ruum, kust vaate karuhoovile ja ülejäänud seintel ekraanid videote vaatamiseks. Meeldivalt korralikud tualettruumid kuuluvad komplekti.

Mingid väikese kasvuga kuused lühikeste turris okastega.

Pöögihekk tuules kahisevate lehtedega on Eestimaal üsna harv vaatepilt.

Kattevõrgu all on mustrisse lõigatud pukspuupeenar. Koht on tegelikult poolvarjus, kuid võimalik et kaitse on mõeldud nelja- või kahejalgsete kahjustajate eest.

Mõned igihaljad olid samuti võrku mähitud.



Troopikamaja seina ääres annavad ronelised aluspõõsad ala välimusele palju juurde


Ja oh seda rõõmu - mõndedele taimedele on isegi sildid pandud :)

See tee viib hüljeste basseini juurde, mis pärast karude järve tundus imepisikene.

Elevandinmaja poole sai vesise kaasiku serva pidi



Erk sammal ronib puutüvedel, veesoon peegeldeb sinist taevast. Ahh!


Loomi ja lindusid oli ikka ka mitmel pool kuulda ja näha. Enamus siiski üpris ebasoodsates tingimustes pildistamiseks - võrgud, klaasid lähenemise tõkkepuud. Siiski oli metsa veeres paar paika, kus külastajad eriti ei trügi ja turvavõrgust ulatus käsi üle.

Loom

Linnud

Kitsekujundusega elupuud. Ilusad ikka.

Vivacolori reklaamplakat laste rõõmuks.

Kui kunagi on lumi ja talv, siis kuluks siseruumid ka põhjalikumalt üle vaadata. Seekord vaid paar pilku troopilisele akvaariumile. Kirjud kalad ja vetevoos kombitsaid hõljutavad meriroosid.




1 comment:

  1. Mägitaimed peaksidki niimoodi eriti lähedalt vaadeldavad olema, sest enamik neist on pisikesed ja mõned isegi väga.

    ReplyDelete