Friday, December 11, 2020

Detsembri alguses saabuvad tõelised külmad.

Külmad 8-9 kraadi saabusid sel aastal 10 detsembri paiku. Selleks ajaks jõudsid enam-vähem ära õitseda krüsanteemid. Erandiks on vaid Elaine's Hardy White. Tema jõudis ainult esimesed õied lahti teha ja sinnapaika see jäi. Hetkel, arvestades 8-t miinuskraadi, näevad hämmastavalt head välja väikesed kollased topeltõied Nantyderry Sunshinel aga iseasi muidugi, kuidas nende välimus paistab pärast plusskraade - selliseid pidavat kah veel oodata olema.

Kõmri lodjapuu on kohe valmis alustama uut aastaringi ning on selle tähistamiseks õiekobaragi lahti teinud. Tegelikult on vist see antud liigile täitsa omane, sest nägin kuskil netis hulga rohkemate õitega põõsast. Aga tammelehine hortensia poetab küll oma lehed täiesti rohelisena ja ainsa õie valgena.



Tänastest piltidest veel potis Mehhiko õnnehein vastu minemas oma teisele talvele. Tal jätkub õisi, kuni külm vähegi laseb.

Siin aga köögiaknanalune samuti täna. Kukerpuu on korralikult viimaseid lehti heitmas, liguster ongi selline pool.igihaljas aga kollakate lehtedega enelas on  lihtsalt suhteliselt hilja tagasi lõigatud ja tema noored oksad püüavad viimase võimaluseni lehti peal hoida. Teiste vahelt üle enela paistab veel variegata helkiv kuslapuu. Tema poetab oma peaaegu igihaljad lehed maha vaid siis, kui päris külm talvel on. Siis alustab ta üldiselt ka uute okste kasvatamisest nagu üks püsik. Möödunud talvel seda ei juhtunud. Pisut enne suuremaid külmasid on ka pilt kahest väikesest kontrastvärvides enelast. Needki on suhteliselt hilja pügatud. Tumedam on küll hoopis põisenelas.



Tuleb välja, et tänased pildid on kõik detsembrist. Eks novmbris pildistasin põhiliselt üha õide puhkevaid krüsanteeme. Ka viinapuud on nüüd kõik tagasi lõigatud ning lehtedest priid. Osa neist muutsid oma lehti pisut punaseks, kuid enamus ikka korralikult kollaseks. Lõpetan siiski pildiga novemrist - mitmedki roosid jõudsid teist korda õitseda. Pildil pinnakatteroos Palmengarten Frankfurt novembris.




1 comment:

  1. Minu kripsuke, aga suure õiekobaraga, tammelehine hortensia õitses juba suvel ning muutus pruuniks enne külmi. Loodan, et seega on hästi talveks valmistunud ja piisavalt puitunud.

    Sinu aed on veel nii värviline! :)

    ReplyDelete