Thursday, December 1, 2022

Lumi tuli varakult sel aastal

 Lumi tuli varakult ja ei kavatsegi  ära sulada. Olude sunnil olin kuu algul kõik päikeselised päevad aiast eemal, mingi vihmalörtsise ilmaga jõudsin pottides liiliad kasvukasse ja ümbrispotid varju alla toimetada ning vedelad väetised ka külmavabasse kohta tarida. Aga muidugi ei jõudnud ma midagi maasse kaevata. Ei tea, kas nüüd läheb kasutusse juba mitu aastat tagasi varutud külmavastane kuiv turvas. Õnneks on sibulad kõik maas. Ostsin ju veel suure allahindluse puhul tulpe juurde, muidugi eks kevadel näe ku palju neist puhkeb. Mul eriti ei ole haigusvaba kohta, pealegi suht valges, kõikjal on juba tulbid veidi aega tagasi olnud ja haigusi levtianud. Neile ei meeldi ka jõuliselt peale kuhjatav lumi teede ääres. Väga palju jäi ka igasugu varsi maha lõikamata. Roose vist ikka peab püüdma millalgi lõigata, ühel aastal jäid paksu lume alla ja murdusid. Aia ääres sai ka sellist katset tehtud, et ühel  lumisel talvel õnnestus murdumata säilitada pungadega ja lehtedega rohelised oksad, kuid sest ei olnud eriti kasu. Nad isegi puhkesid järgmisel aastal aga noored oksad, mis kasvasid kevadel, olid palju varasemad ja jõulisemad.

Üldpilt on täitsa talvine, kuid lund ei ole õnneks väga palju

Maja poolt tänava suunas


Iileksid jõudsid tänavu kõik marjad punaseks küpsetada ja neid on üpris rohkelt




Maja ukseesine on enam-vähem talveks valmis


Hulk õitsvaid krüsanteeme jäi lume alla, mõned ka ei jõudnudki õitsema

Iileksid ongi ainsad erkpunase värvi andjad aias, linnud ka neid õnneks eriti ei söö.


3 comments:

  1. Iileksi mari on mürgine. Huvitav, kuidas linnud vahet teevad? Jugapuu marjad süüakse kõik ära, sest viljaliha pole mürgine. Ka seda nad teavad.

    ReplyDelete
  2. Ei olegi iileksi marjad mürgised, aga need ei maitse eriti meie lindudele. Mõnes kohas hävitatakse ka neid lindude loomade poolt päris agaralt. Meil vist on neid vähevõitu, et kindlaid iileksimarja jahtijaid pole tekkinud.Siiski, neid süüakse ikka viimasena, nii et jõuluks on ka mujal puud punaseid marju täis.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete