Sunday, January 1, 2012

Astritega uude aastasse

Astripuhmad uusaastalumes

Asrtrirootsud jõulupäeval

Jutt ise tuleb minu püsikastritest. Jätsin äraõitsenud varred lume ootuses maha lõikamata - et oleks, mis peenra asukohta tähistaks. Detsembris nad just erilist aiakaunistust endast ei kujutanud. Uusaasta hommikul see-eest särasid kenas valges lumekasukas. Esiplaanil on kaks madala astri puhmast (Aster dumosus L) - valkjas ja roosa. Elutsevad mu aias kolmandat aastat. Ostetud septembris 2009 õitsevana ning kahel järgmisel aastal on puhmad muutunud üha kenamaks. Kevadsuvel on saanud paar korda ka latvu kärbitud. Õitsemise põhiaeg sepetembri teisel poolel, järgemööda puhkevaid õisi tekkinuks veel kesteab kui kaua, kui külm niiskus novembri keskpaigaks puhmaid pruunistanud ei oleks. 
Aster dumosus 10-sentimeetrise potitaimekesena 10. sept. 2009. Kohe tema taga põlvekõrguseks kasvav  oletatavalt roosa minu aias mitteõitsev "hekiaster", millele kolme aastane katseaeg sai sel sügisel otsa. Mu tädil nimelt oli taolise lehestikuga astrist hekk ümber püsikupeenra - mõnel aastal pidavat isegi õitsema. 

Tagapool kõrgem puhmas sai ostetud eelmisel sügisel Hortesest äraõitsenuna, sildil kirjas Aster Crown ning pildil paarikümne sentimeetriline pisut jäiga olemisega puhmas. Täpsemat sordinime ei olnud, värviks kirja järgi roosa, valge või lilla. Suvel hakkas hoogsalt kasvu viskama, kuid  jäi kenasti kompaktselt püstiseks. Oktoobri algul hakkas õitsemise märke ilmutama ning edasi kuni novembri lõpuni oli kõige kenam valge karikakraõieline puhmas aias. Internetist järgi vaadates selgus, et tegemist võib olla RoyalVanZanteni  Tiara potiastriga, mis ka avamaal kasvab. ( http://www.royalvanzanten.com/#pot_en.html?pmCatId=109&contentOnly=true ). Müügiks muidugi kasvupidurdajaga töödeldud. 
Valge aster Crown  05. novembril 2011
 Samasugune, kuid tehniliselt viletsam  pilt on ka novembri teisest poolest

Võimalik, et valge kroonastriga samast aiandist pärit aster opale-sordirühmast, mis jäi Hortesest näppu 24 okt. eelmisel aastal. Elas lume all ka talve üle, kuid sai kevadel istutatud ebaõnnestunult liiga lopsaka naabri külje alla ning sõna otseses mõttes lamati ära. Kui uuel kevadel on taimel veel hing sees, luban paremini hoolitseda.  

Üks kõrge astripõõsas on mul veel. Kolm aastat tagasi sügisel müüs üks Nõmme turutädi hästi kohevaid suure õiega sügisastrikimpusid. Küsimise peale tekkis kastinurgast ka juurtega isend. Arvasin, et tegemist on amell- ehk kiirgastriga Aster amellus, kuid tegelikult vist ikka see ta ei ole. Selle elujõulise taime paljundamiseks pole vaja pistikuid teha, püüab niigi kogu aeg oma kasvupinda maa aluseid võsusid ajades laiendada.

Kõrge aster jäi õitsvana lume alla 11. novembril 2010.
Sama  astri õied õuevaasis 20. novembril 2010

Rohkem erinevaid sügisastreid juurde muretseda plaanis ei ole - iga kasvukoht ju rangelt arvel. Suvel õitsevaid alpi astreid kasvab naabrinaisel paar lillatoonilist taime. Juunis ma tahaks neid ise ka veel juurde tekitada, kuid pärast õitsemist on nende kenadusel lõpp peal. Tegelikult, mis seal salata, tassisingi kusagilt ühe valge, kuid heade kohtade defitsiidi tõttu panin liiga pimedasse, kus ta eriti inetult välja venis ning vaevalt mõne häbeliku õie lahti venitas. Suveastriseemneid võib küll mõnel aastal vahelduseks mulda puistata - madalad põõsasastrid on üsna vähenõudlikud ning värvirõõmu jätkub sügisel kauaks. 

Lõpuks veel pisut valge-lilla vallatusi oma aiast ja lõunamaalt:
Valge madala astri kahevärviline õis

Tundmatu lõunamaa põõsas, mis kandis kaht eri värvi õisi, kusjuures
 valge oli täiesti lõhnatu  ning lilla lõhnas tugevalt meeldiva pärisjasmiini lõhnaga.

 Täiendus 07.03.2012. Tänu Haavaemanda sildistatud pildile selgus, et tegu on Brunfelsia põõsaga. (Brunfelsia australis/latifolia - paraguai brunfelsia või Brunfelsia pauciflora - väheseõieline brunfelsia). Õied alustavad lillana ning pleekuvad valgeks. Seetõttu kannab põõsas ka rahvapärast nime Yesterday-today-and-tomorrow ehk Eile-täna-homme. Lõhna järgi kutsutakse paraguai brunfelsiat ka paraguai jasmiiniks. Brunfelsia pauciflora on Paraguai rahvuslill koos sinise kannatuslillega - Passiflora caerulea. Brunfelsia on pooligihaljaste lehtedega maavitsaline ning üsna levinud taim haljastuses neis maades, kus kliima võimaldab seda kasvatada. Õitseb järjest mitu kuud.

3 comments:

  1. HEAD UUT AASTAT!

    Astrid on kaunid ja eriti tuleks enamust neist hinnata hilise õitsemisaja poolest kuigi osa neist avab õied vaid eriliselt pikkadel sügistel. Mul oli kunagi päris suur astrikollektsioon, aga jagasin ta ära, sest nad ei sobinud mu paljude teiste lemmikutega, nad on altid haigestuma ja pole sugugi kadedad endal pesitsevaid seeni ka teistele jagama. Seetõttu olen jätnud aeda vaid paar haiguskindlamat sorti.

    ReplyDelete
  2. Ilus! Kuivemas kohas kasvades (eesti on ilma poolest v2gagi mitmekesine maa) on astrid imelised. Sinu aed sobib neile h2sti, tundub.

    ReplyDelete
  3. Head Uut Aastat!
    Astrid sügisel õitsemas..suurepärane vaatepilt.
    Kui on suurem koht aias olemas, siis nad on väga uhked kaunistamas sügist.
    Plaanin ka mõned juurde osta, madalaid kivikasse ja kõrgeid hoovipeenrale.

    ReplyDelete