Monday, January 23, 2012

Tasuta lõunaid

Kuidas näidata oma veebilehel võõraid pilte seadust rikkumata?

Veebis on mitmeid lehti, kus pakutakse teatud tingimustel tasuta pilte. Alljärgnevas mõned pildid üsna rikkalikust ja informatiivsest taimeteabe varamust findmeplants.co.uk . Proovi vaid klõpsata mõnele pildile ning leiad end lehelt, mis pakub asjalikku infot pildil oleva taime kohta. Seda küll inglise keeles. Võid lehitseda tähestikuliselt või otsida ladinakeelse või ingliskeelse nime järgi. Kuvatavate piltide hulgast võid enda jaoks välja valida huvipakkuvad (Add to Lightbox), mis koondatakse ühtsesse tabelisse. Oma valitud taimekogu näed, kui klõpsad (View lightbox). Selline pildileht on õnnelik sümboos ärilise ja rahvavalgustusliku tegevuse vahel. Kui soovid mõnd pilti kasutada ilma Plant Pictures lehele viitamata oma veebis, blogis , trükiväljaandes või taimede etikettidel, tuleb maksta. Tasuta kasutajad aga aitavad lehele linkides tõsta põhilehe reitingut Google'i otsimootoris. Minul pole selle vastu midagi, reklaamin korralikku asja hea meelega! Kõiki huvitavaid taimi sellest aiast kahjuks ei leia, ka mitte kõiki värske veebipoe nimekirja kuuluvaid, kuid pisut plaani pidades võib sellisest pildikasutusvõimalusest abi olla küll.

crambe cordifolia<<<<<Crambe cordifolia

meconopsis betonicifolia meconopsis betonicifolia
Meconopsis betonicifolia >>>

phormium
Phormium Rainbow Queen
erigeron karvinskianus
Erigeron-karvinskianus
knautia macedonica
Knautia-macedonica

Kui kõik on nii lihtne, miks siis üldse viidatud lehelt pilte osta?  Lihtne on seni, kuni pildid autori veebil alles. Suurem kommertsveeb ei saa aga lubada, et näiteks ühel koledal päeval kõik ta paremad pildid korraga haihtunud on.
Kuidas ikkagi täpsemalt plantfinderi pilte oma lehele panna? Selleks on vaja märkida  originaallehel pakutavate näitamisvõimaluste hulgast sobilik, ning samas eraldi kastikessse tekkinud HTML-tekst kopeerida näiteks oma blogilehele. Postitusi koostatakse tavaliselt Compose-reziimis, kuid pildipaneku skripti lisamiseks võiksid kasutada  Edit HTML-reziimi. Head katsetamist ja küsi julgesti, kui tekib probleeme. 

Kuidas käivitada Google otsingut otse lingist?


Näide1: Link, mis suunab otsima Suurt tähtputke ladinakeelse nime järgi
Näide2: Link, mis suunab otsima Suurt tähtputke eestikeelse nime järgi
Näide 3: Link mis suunab otsima Suure tähtputke pilte eesti keele baasil
Klõpsa linkidele ja vaata hoolega, mida näed aadressribal. Selle teksti kirjutadki lingiaadressiks.
Puust ja punaseks:



6 comments:

  1. Aitäh! Iga teadmine rikastab inimest!

    Aga... mitte ainult mul, vaid ka mitmel teisel blogiomanikul tekib tõrkeid Sinu ja Su õpilaste, "lilleseelik" ja "roheline aed" kommenteerimisel, äkki aitaks kui Sa teeksid selle kommentaariumi kõigil Full Page. Ma ei tea, kas viga on neis templates või meie Windowsi vanemates versioonides, mul nt 7, mis ei taha enam uuemat graafikat hästi lugeda.

    ReplyDelete
  2. Ok, võin tehaküll Full Page, kuid päris huvitav oleks teada, mis täpsemalt takistab kommenteerimist. Kõige tõenäolisemalt sõltub Bloggeri käitumine Browserist. Minul ei ole olnud raskusi kellegi kommenteerimisesl, seega on teemat keeruline uurida. Kasutan ise just "vana" XP operatsioonisüsteemi (viimane Service Pack3 ja pidevad uuendused installitud) ning vahelduvalt IE8, FireFox ning Chrome browsereid. Kõigist viimased saadaolevad versioonid. Firefox hoolitseb vägisi viimase versiooni kasutamise eest, Internet Exploreri uuendamise eest pead ise hoolt kandma. Oleksin tänulik, kui täpsustaksid, mida kasutad - kas Internet Explorer-7 browserit või äkki hoopis Windows7 uut operatsioonisüsteemi (XP või Vista asemel). Veel mingi võimalus, et äkki arvuti või kuvari tehnilised parameetrid on põhjuseks.
    Ma siis uuekestel muudan ära ja endal esialgu katsetuseks jätan muutmata (meiliaadress ju teada).

    ReplyDelete
  3. Kasutan erinevaid brausereid, nii Chrome´i kui FF (eile just uuendasin) ja mina saan nendega kõiki blogisid kommenteerida, IE ma uuendada ei oska, pole ka väga uurinud muidugi. Aga IE-ga kommenteerimine ei õnnestu, lihtsalt käib edasi-tagasi, s.t. nõuab pidevalt sisselogimist ja mul on tunne, et need paar blogijat, kes mulle oma häda kurtsid, just teda kasutavad. Varem on samuti selliseid probleeme esinenud nt. rohenäpu ja tsiili blogidega, aga peale full page kadusid need hädad ära. Niipalju ma seda arvuti hingeelu ei tunne, et oskaks öelda, millised muutused siis IE jaoks tekivad. Ma nt. ei saanud IE-ga rahvaloenduse ankeeti täita, aga FF-ga polnud mingeid probleeme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK, aitäh, ei uuri rohkem asja, olgu kõigil full page.
      Kui kasutad XP, siis saad IE8, kui Vistat või Windows7-t siis IE9 alla laadida siit .

      Delete
  4. Oi ollalaa, kui keeruline jutt siin käib!Silmade eest võtab kirjuks. Tühja kah! Ega kõike ei viitsi kah õppida, saab veel väga targaks!
    Aitäh Tegijatele,et saab nüüd vahest sõna sekka öelda. Kohe mõni asi (pilt,mõte) on nii ilus, et paneb emotsioonid keema. Annaks ju midagi tagasi kirjutale.

    ReplyDelete
  5. Oeh. Tänud muidugi teadmiste eest. Kuid esialgu ei saa ma isegi Facebooki nupu panemisega hakkama, sest see CMS ei lase html-s midagi teha.
    Keegi võiks muidugi seda ka juhatada, kus tasuta aega juurde antakse. Näiteks ööpäeva venitamise teenust võiks osutada. Ma oleksin vist isegi nõus selle eest maksma :D

    ReplyDelete