Wednesday, January 25, 2012

Seemnejutud ja kommentaarid

Seemned ruulivad!
Need müstilised terakesed, millest meie lemmikud kõigi oma õite, lehtede ja okastega alguse saavad, pakuvad jaanuarikuust alates aiainimestele palju kõneainet. Kust saab uusi ja kuhu panna vanad varud. Seemned kas idanevad või ei idane. Kui ei idane, siis mis neil ometi viga on ja kui idanevad, kuhu siis kõik noortaimed panna.
Paljud seemned peavad pärast valmimist puhkeaega, mõned ent alustavad juba emataime küljes idanemist. Selliste "elussünnitajate" (vivipaarsete taimede) üks näide on mitmed mangroovid perekondadest RhizophoraCeriopsBruguiera ja Nypa. Nende järelpõlv ripub emapuul pea (ptüi, ikka võrse) alaspidi seni, kuni ta on täiesti valmis iseseisvat elu alustama. Sobivate tingimuste korral on nad võimelised kohe juured maasse sirutama ja fotosünteesi alustama, ent võivad ka oodata, kasvõi terve aasta, kuni vesi nad sobivas kohas kaldale kannab.
 Idanenud seeme rippumas emapuul Kanawa saarekese väikeses mangroovitukas.

Maandunud liivale ja ootamas tõusuvett. 

Eestimaa taimedegi hulgas on agaraid emataime küljes või viljas idanejaid. Esimesena meenuvad kuivanud varrel vihmade kätte jäänud hernekaunast turritavad idud-juured. Veelgi värvikam mälupilt on kapi otsast kevadtalvel äkki allavoolanud kõrvits, õrnrohekad kõrvitsataimekesed tekkinud loigukest elustamas.

Idanemisinfot
Meile aga pakuvad hetkel huvi hoopis teistsugused seemned  - eelkõige need, mille hind tundub seemne suurusega võrreldes liigmitmekordne ja mis mõnigi kord  idanemise asemel ikalduma kipuvad. Hiljuti on blogipostitutes ja kommentaarides igasuguseid häid taime- ja seemnelinke jagatud. Seemnemaailma lehelt leiab nii mõndagi õpetlikku erinevate taimede külvi ja kasvatamise kohta. Lisaks võiks piiluda ka Tom Clothier'i ligi kümne aasta jooksul 1993-2002 kokku kogutud ja süstematiseeritud idanemisteemalisele veebilehele  Eraldi tähestikulised otsingud püsikute, üheaastaste taimede, puittaimede ja peekerlillede kohta. Lisaks veel artikld erinevatel aiateemadel nagu pinnas,  teod, umbrohud ja tomatite küpsemine. Leidub ka pildialbum autori aias kasvavatest taimedest, mille pilte on lubatud vabalt kasutada mitteärilistel eesmärkidel. "Vanaaegsed" digipildid meie nõudlikku maitset enam ei rahulda, kuid tekstid samas tempos ei tohiks vananeda.

Kuidas panna linkisid kommentaaridesse?
Siinkohal pakun juhatust, kuidas soovi korral kasutada kommentaaride nappe kujundusvõimalusi. Kui vaatate kommenteerimiskasti, näete selle all õlgu kehitama panevat teadet: Võite kasutada teatud HTML märgendeid, nagu b, i, a (kõik kolmnurksulgudes).
Saladuslikku ei ole midagi: kasutada saab kolme kujundusvõtet. Vaata rohelist tekstiosa, need ongi need HTML-märgendid. Alati paaris , üks kujundatava lõigu alguses ja teine lõpus. Pärast kommentaari kirjastamist kaovad märgendid silma alt ära, kuid tekst ilmub soovikohaselt kujundatuna. Kõik lõpumärgendid peavad algama kaldkriipsuga.
                      MUHEDIKU MAAILM

Enne kirjastamist kasuta nuppu EELVAADE (preview) kirjastamise nupu kõrval. Kui märgendite tippimisel lipsas viga sisse, siis näed teadet oma kommentaari eelvaate kasti all. Näiteks sellist:
 Your HTML cannot be accepted: Tag is not closed: A . Nüüd on veel võimalus parandada ja uuesti proovida.



Põhiteema juurde tagasi. Palju kasulikke seemneostu linkisid on leida Haavaemanda viimase postituse kommentaariumis


2 comments:

  1. Aitäh!
    Ega mujal ju proovida Su õpetust saa kui kommentaariumis, tegin seda enda omas, bold ja italic õnnestusid:). Kui nüüd kuskil vaja läheb, üritan lingi ka panna. Kõik keerulised asjad on tegelikult väga lihtsad ja imelik, et neid märke vaadates ma ise sellele ei tulnud.
    Aga hea, et Sa olemas oled, veelkord aitäh!

    ReplyDelete
  2. Aitäh ka lisa eest! Nüüd ei pea ehk võõrast kommentaariumi solkima viltuläinu kustutamisega:)

    ReplyDelete