Saturday, January 21, 2012

Talveturistid

Hommikul teatas Kaabuga Mees, et ta peaks korraks Vihulas ära käima - olevat vaja paar mõõtu võtta.Tükk maad sõita, päris imelik ainult ühe väikese eesmärgi pärast seda ette võtta. Kohale sai siiski sõidetud ühe soojaga. Vihulale lähenedes hakkas kõigepealt üle põllu paistma võimas kosmoselaeva meenutav konstruktsioon.
Kas tulnukad?
Mõisakompleksis käis päris agar toimetamine. Pole ka ime, samas püstipandud sildilt võis lugeda, et juba 2012 a. veebruarikuuks peab sest mõisast saama ei rohkem ega vähem kui rahvusvaheline turismiatraktsioon:
 Tähering annab märku eurorahade kaasamisest

 Taamal paistev viinaköök peab valmima kevadeks - ei tea, kas põhitootmine ka käivitatakse
Käbirohke põlislepa kaarjate okste alt paistavad lumivalged sillakaared valge lume taustal. Rohkem värvi paluks!
Raagus puuvõrad pakuvad päris mitmekesist graafikat ja erinevaid pruune-punaksid toonisid. Selliste tagasihoidlikes värvides, kuid siiki kaunite kompositsioonide nägemine tuletab meelde mõni aeg tagasi märgatud artikli selle kohta, kuidas tuleks kujundada aeda värvipimedatele 


Mõisahoone parkimisplatsil on näha mõningaid autosid, ning avatud on ka kohvituba. Kohv koos voli pärast võetavate koogikeste-küpsistega maksab 6 eurot. Lauakesel tutvumiseks hea valik  eesti looduse ja kultuuri teemalisi raamatuid.
Rahupalm aknalaual
Tagasiteeks sai valitud kaks põhiobjekti - Nõmmeveski ja Joaveski kosed. Kõigi külastatud objektide umbkaudset asukohta võib näha sellelt kaardilt Paneme GPS-i sihtmärgiks Joaveski. Palmse ja Sagadi mõisadele heidame vaid kergelt pilgu peale. Palmset on suvisel ajal põhjalikult külastatud, Sagadi jääb edaspidiseks, kui rohkem aega. Meie üllatuseks suunab GPS meid otsustavalt lõuna suunas suurele maanteele ning maheda naishääle juhatusel jõuame ringiga kõigepealt hoopis Nõmmeveskile. Õigus kah, Joaveskil polegi talvise ilmaga eriti midagi vaadata. Enamik vett on suunatud elektrijaama kanalisse, jõe kaldalumes me sumpama ei hakka
Elektrijaam Loobu jõel suriseb paremal näha olevais hoonetes, vasakul seisab endise papivabriku punasest tellisest korsten ikka veel sirgelt püsti tühjas majakarbis. Sinnagi plaanitavat puhkekompleksi. Elame näeme.

 Valgejõe võimas kanjon Nõmmeveskil on vaatamist väärt ka lumisel ajal

 Tee üle kitsukese avariiohtlikuks tunnistatud puusilla
 Vaade vasakule ülesvoolu laisalt kaarduvasse voolusängi
 Kosk ise ei ole eriti kõrge, kuid see.- eest veerohke
 Nõmmeveski elektrijaam põles 1967. aastal maha, kanal laguneb tasapisi. Elektrijaama taastamisplaanid on takerdunud muuhulgas ka seetõttu, et enam ei lubata rajada elektrijaamu ilma kalatrepita, mis tõstaks tunduvalt vajalikke kulutusi. Rahvuspargi uued kaitse-eeskirjad võivad ka täiesti keelata majandustegevuse kanjonis.


Lähemal vaatlusel ikka leidub erksamaidki värve paekaldas

4 comments:

  1. Punane sillakaar valge lume taustal...

    ReplyDelete
  2. Ilus reis! Tore, et saab ka ise sellest osa võtta.

    ReplyDelete
  3. Tore, et meil mõisakomplekse on taastama hakatud. See ju osake meie kultuuripärandist. Ülevaated on Sul alati huvitavad ja informatiivsed. Edu edaspidiseks!

    ReplyDelete
  4. Sealt ülesvoolu vasakult olen ma kanuuga tulnud ja seal silla ees oma matka lõpetanud.
    Ja Vihula oli juba mitu head aastat tagasi väga ilus. Kogu aeg on aga kuulda selle pidevast remontimisest - kui imeliselt ilus ta siis juba nüüd olla võib!

    ReplyDelete