Friday, March 23, 2012

Kaktused klaasi all

Minu lumehangedest kohe kindlasti kaktuseid välja ei sula, kuid kaktuste pilte võin pakkuda küll. Samal ajal kui siin põhjamaised aednikud viskavad okkalised asukad aknalaualt põllule, on veidrikud troopilsel Balil ehitanud oma pilvede tasandil asuvasse botaanikaaeda kaktuste eksponeerimiseks suure klaaspalee.

Sissepääs kaktusemajja keset lopsakat loodust

Klaasvõlvide all on tahapoole tõusev mägi, mis tundub nagu hooletult  kokku loobitud kergetest krobelistest vulkaanilistest kividest. Tegelikult varisemisohtu pole, kivide vahesid täidab tsemenditaoline ollus. Garneeringuks on kasutatud siledaid merekive ning mitmevärvilisi vulkaanilisi purusid. Mäe sees on osaliselt ülalt avatud käigustik. Liigume paremalt trepist üles, läbime koopad ja viimase kaare alt tagasi looklevat teed mööda alla. Kaktusevõhik astub võimalikest haruldustest pimesilmi mööda ning suunab oma tähelepanu  ümbruse üldisele meeleolule. Mitmeidki kompositsioonides nähaolevaid taimi võis saare alumistes osades ka vabas õhus kohata. Piimalilli müüdi teede ääres pottides ning need toredad dekoratiivkapsa moodi roosa servaga sukulendid kaunistasid kloostrite llilleklumpe. Alustaimestikus on ohtralt meil potilillena tuntud ja tundmatumatuid  juudihabemeid. Üldplaanilt võib näha (vaata ülal vasakul) et ka viigikaktused olid esindatud.

5 comments:

  1. veidrikud? - need on mingid aiapidajad ju?!
    Fantast ehitus. Peaaegu minu unistuste klaasmaja. Nooh, kaktused pole minu teema aga paksulehelised küll.

    ReplyDelete
  2. PS.: Aalujate kokkutulek on 4. august Kesk-Eestis :)

    ReplyDelete
  3. Aiapidajad ongi veidrikud:D
    Ja muidugi on kaktused Balil ka väike eksootika, nad on ju kõik sinna sisse rännanud ja väga tore on neid sellisel hulgal nii ilusas ja huvitavas koosluses vaadata.
    Aitäh ka meile näitamast!

    ReplyDelete
  4. Ah, kui ilus! Kaktused on nii-nii nummid, ait2h pilte jagamast!

    ReplyDelete
  5. Käisin Lanzarotel ja sain ka näha väga huvitavaid taimi kaktuste aias.
    Lisan oma blogisse mõned fotod

    ReplyDelete