Sunday, April 8, 2012

Kalamondiinid haljastuses

Järgnevad pildid on küll Hongkongist ja lõuna-Hiinast, kuid põhjamaa aednikud on unistajad. Kalamondiin oma säravate viljadega ja võrratu õielõhnaga sobiks ju hästi lõunamaa unistuse leevendamiseks meie lühikeses suves. See hiina apelsin on üsna külmakindel, kannatavat 5-9 miinuskraadi, nii et talvekorterisse väga vara viia poleks vajagi.  Küllap ongi kalamondiinipuuduse põhjuseks Eestimaa avalikus suveruumis tema ülisöödav välimus. Hiinas aga on kalamondiinil kindel koht lillepotiklumpides ja ka soolotaimena. Huvitav oli siiski märgata, et avalikel puukestel olid küljes ainult küpsed või küpsemas viljad - ei tea, kas õiepungad olid ära näpistatud.

Citrofortunella mitis. Isu äratamiseks detailvaade.


Sellised nunnud lõvikujud on enamuses Päris-Hiinas asendatud jõulise kandilise koonuga lõvikuningatega. Siin Hongkongi mägikloostri trepil krüsanteemide ja kalamondiinide vahel on tal veel luba seista.
 

Taas kloostriõu. Pojengid ja kalamondiinid.  Tegu on küll budistliku rajatisega, kuid hiinlased ei ole nii rangelt üheusulised nagu enamus maailmast. Nende elufilosoofias on hoolimata läbielatud kultuurirevolutsiooni ajuloputusest ruumi kõigile kolmele kohalikule usundile - konfutsionism, budism ja taoism.Vajadusel on paljud valmis elu jooksul usku vahetama ja ka kristlus tuleb kõne alla, sest lääne ahvatlused on mõjuvad.


Lillepotiklumbi tüüpnäide. Asukoht Hongkongi linna servas olev loomaaed-park. Sissepääs muide tasuta. Kalamondiinid on keskel  ümber virsikupuu. Ahjaa- tagaplaanil putka katusel paistab punahuul. Roheline illumineeritud hiidlind keskplaanil ei olnud ainus omataoline kärneritöö selles aias, kuid sarnast aiakunsti väljaspool sedasama loomaparki ei kohanud.


See kalamondiinipuuke on selle poolest oluline, et kasvas Sanya saarel meie majutuspaiga ukse kõrval ja ma eraldasin sealt ühe vilja isiklikuks degusteerimiseks. Oli jah söödav aga mitte eriti maitsev, just täpselt nii nagu kirjutatakse. Aga kõigi tsitruseliste õite lõhn on tõesti võrratu ja ma olen aiapoes mitu korda kalamondiinihakatist käes hoidnud ja mõelnud, et see võiks ju olla see üksainus toalill, mis aknale mahub.  Ostmast on seganud aga liiga suur usk kirjasõnasse, mis ütleb, et talvel tahaks ta  viibida 5-10, maksmaalselt 15 kraadises keskkonnas. Hind oleks vaid  ühe hooaja vastu pidava taime kohta liiga kõrge ka.

5 comments:

  1. :) Isu on tekitatud. Lähen pakkima.
    A ma tahaks rohkem küll pojenge näha. Niimoodi ja ka oma looduslikus keskkonnas

    ReplyDelete
  2. Tänan, et huvitavale reisile kaasa võtsid! Ja lilled ongi kõik pottides!

    ReplyDelete
  3. Üks pisike hoiatus ostuhuvilistele siiski. Vaadake, mis ladinakeelne nimi on sildil. Ma ei ole 100% kindel, millist kalamondiini meil poodides müüakse, neid on erinevaid.

    ReplyDelete
  4. Maailmas kasvab ja õitseb palju võrratut. Vaatasin paar päeva tagasi, millega praegu uhkeldavad ameeriklased. No ei näe meie oma lühikese ja jaheda suvega sellist lopsakust. Kui aga mõelda, et seal näidatakse rahvale kaske ja kuuske vaid Bot.Aias, siis polegi asi nii hull, võibolla on meil isegi rohkem, millega uhkustada:)
    Aga neid eksootilisi fotosid on muidugi alati huvitav ja isuäratav vaadata.
    Ma ei teagi täpselt, kes mul õitseb, kingitud potil oli küll kirjas, et on sidrunipuu, aga toalilleteadjamad, arvavad, et ongi tegu kalamondiiniga. Ja meil on ta talvitanud küll toatemperatuuril, aga akna lähedal, seal on ju alati veidi jahedam, sest klaas on klaas. Pole ta ühtki lehtegi maha lasknud. Lihtsalt on vaja hoolitseda, et muld oleks ühtlaselt niiske. Võid proovida küll.

    ReplyDelete
  5. Mul täna rikutud vaade :) Mõtlesin, et kui meil oleks linnas selline potipeenar, oleks see hommikuks laiali tassitud. Me ei saa oma maja ees südalinnas konteinerhaljastust teha, viiakse ära :(

    ReplyDelete