Monday, April 30, 2012

Krüsanteemidele mõtle kevadel

NB! Kui sa usud, et tänavu jääb sügis ära, siis ära edasi loe.

Krookused pannakse maha sügisel ja sügisõite eest tuleb hoolt kanda kevadel. Ma hakkan oma krüsanteemipuhmaid uuesti istutama.  Kas on huvilisi?
Olenevalt aastast  võivad  krüsanteemid alustada õitsemist septembris või oktoobris. Eelmisel aastal  jäi krüsanteemide õitseaeg hilja peale. Ma ise arvasin algul, et võib-olla seepärast, et ma kevadel nende latvasid näpistasin, kuid tegelik põhjus peaks hoopis olema suvine päikeseliste päevade rohkus. Tgelikult ma kõiki puhmaid ei kujundanud ka. Soe sügis lubas siiski kõik õied ära näha. Kuna krüsanteemid püsilillena ei ole meil (veel?) moes olnud, siis nimelisi sorte ei ole minul ühtegi. Aga neid on olemas. Ning nad koguvad maailmas populaarsust näiteks maanteede või avalike parkide haljastuses, moodustades enne talve saabumist meeleolukaid 'kuppelmaastikke'. Kevadel kärbitakse tavaliselt mõned korrad ladvakasvusid kompaktsema kuju saavutamiseks ning edasi nendega muret ei ole. Uuemad sordid pidid ilma kärpimatagi moodustama tiheda puhmiku ning värvi- ja kõrguste valik on pea samasuur kui külmakartlikel sugulastelgi. Ingliskeelseks otsinguks vaata 'hardy mums'. Viimane hitt on Belgia 'mumsid', mis pidid olema ka murdumiskindlalt elastsed ja madalamad. Paar linki: Ameerika e-poed: Belgia krüsanteemide müügipakkumised. ja veel eriti külmakindlad sordid .Põgusal otsimisel ma Euroopa e-poodidest pakkumisi ei leidnud. Paistabki nii, et sordiaretus toimub Belgias, emataimed pistikuteks kasvatatakse Brasiilias, pistikud juurutatakse Belgias ja müüakse hulgi põhiliselt USA-sse

 1. Kõige varasem ja levinum topelt roosa

 2. Punakuldne kollane. Õienupud on punased.

3. Tumelilla topelt. Ukrainast. 

 4. Tumepunane levinud sort. Kõrge, hilisem

5. Helekollane, õhuline puhmas, Ukrainast 

 6. Valkjas pooltäidis, avatud südamega, pungad roosad, Ukrainast

 7. Kuldkollane, ühekordne, hilisem

 8. Helelilla kõrge ühekordne, korea krüsanteemi seemik Haide aiast

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Õige, õige! Rege rauta suvel jne :D
    aga see kehtib ikka krüsanteemihuvilistele, kelle hulka mina kahjuks ei kuulu:

    ReplyDelete
  3. Minul pole veel ükski talve üle elanud - seega olen huvitatud ainult siis, kui Sa tõesti väga-väga lollikindlat sorti mulle pakkuda oskad. :D
    Kusjuures naabrinaise peenras on nad küll, seega siinne kliima ilmselt süüdlane ei ole.

    ReplyDelete
  4. Mul on kõik kaks kuni kolm talve üle elanud peale selle helelilla sarakil õitega, mis eelmisel suvel soetatud ja võib-olla viskan välja. Köögikata, võid ikka proovida. Mis päeval Sa tööl oled?

    ReplyDelete
  5. Esmaspäeval-teisipäeval ja siis reedel ning pühapäeval. 12nenda mai vahetasin seoses meie küla suure emadepäeva pereüritusega ära.

    ReplyDelete