Monday, May 28, 2012

Maas ja puus



Puude all vahutavad roosalt ja valgelt tiarellid. Eelmise kevade tulnukad. Roosa võib olla Pink Skyrocket, kui just teisi väga sarnaseid ei ole meil levinud.Valge on vist taimevahetusest, vallutab tasapisi uusi alasid. Roosat sai ka juba esimese aastaga mitu, kuid selleks tuli ise kaasa aidata. Mingi täiesti roheliste lehtedega valge on veel eriti pimedas hoonete varjus, suure alõtsa all oleva mairoosi all, kuid laiutab ja vahutab ühe aastaga poolel ruutmeetril. Puutüvedel ja aial on õitsemist alustanud alpi elulõngad. Õnneks mulle elulõngad väga meeldivad. Ehtsad väikeaia lilled- vähe maapinda, palju õisi. Puude otsas on veel õunapuuõisi, maas on pudenenud alõtsalumi ja mitmesuguseid muid väikeseõielisi tegelasi. Sel ajal, kui lõunaosariikides madalad iirised lõpetavad, on siin alles esimesed pungad märgatavad. 

Roosa hõlmine tiarell, sordis ei ole kindel

Valge tiarell, täpset sorti ei tea

Valge tiarelli leht

Õisküüvitsa noored lehed on tänavu eriti erkpunased

Püsivaasilill - kaks talve juba oma põhjaauguta potsikus poolkülitsi põõsa alla unustatuna  talvitunud

"Ballet skirt" on kolme aastaga jõudnud juba kolme meetri piirimaile männitüvel

Siilulised seelikõied on üsna suured ja rõõmsalt roosad.

"Estrella" on samuti kolm aastat olnud. Väga õierohke ja sügisepoole õitseb veel pisut. 

Estrella portreevaade

Siberi elulõng sai Estrellast küll meetrijagu eemale istutatud,
 kuid oma suured valged õied sokutab ikkagi Estrella siniste vahele

Sel metsikul isekülvaval kesteb-mis sortide segul on meie aias päris hulk
 erinevaid värvitoone,  oleks vaid õied pisut suuremad 


9 comments:

  1. Tiarelle mu aias veel pole, aga on juba soovide nimekirjas. Tunduvad väga tänuväärsed taimed varjulistel aladele. Natuke teeb mulle muret, et nad on nii kiired laiutajad. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole vaja muretseda, võib piirduda sellistega, mis ainult suurendavad puhmast, kuid ei haara uusi territooriume. Ma küll seda Muhediku Moongrüni ei tea, kuid need edasi liikujad mis minul on, moodustavad kergesti eemaldatavaid uusi puhmikuid maapealsete võsudega, ning lisarosette saab kergesti eemaldada kui vaja. Seda, mida pea pool ruutmeetrit sai, aitasin ise kaasa ka. Aga kui soovid, pole ostma vaja minna, kavatsengi kõige suuremat roosat puhmast jagada pärast õitsemist.

      Delete
    2. Olen jaanipäeva paiku Tln-sse tulemas ja pean pakkumise tänulikult meeles. :)

      Delete
  2. Oo, siis palun mulle ka tykike, vastu pakun m6nd helmik- v pisip88rist, v6i otsin midagi muud, mis ei laiuta:)
    Elul6ngad on suurep2rane 3. m66tme lisaja igas suuruses aias, sest enamus rohttaimi j22b ikkagi alla meetri. Kahjuks v6tavad esimesed hallad nad kiiresti. Ja elul6ngade liigid meeldivad mulle samal p6hjusel, mis tulbidki - suurte, lopsakate ja keeruka aretust88na saadud sortide k6rval on liikide m6nev6rra teistsugune olek, vastupidavus ja "metsikus" minu jaoks ilus ning t2helepanu v22riv.
    Kunagi kasvatasin Suttoni firma seemnest Clematis Korean Beauty 1 (yhe) taime, aga ainumas elluj22nu on tasa teinud kylvi6gijate putukate kurja t88 - taim on kiire kasvuga, ilus, vastupidav, kasvab mitmesugustel muldadel ja annab lahkesti juurev6su. Kyll oleks kollase k6rval yks sinise6ieline tore! (See Korea Iludus sarnaneb v2ga tanguutia elul6ngaga.) T2nan Sind oma elul6ngadest kirjutamast, sest yks asi on taimemyyjate katalooge lugeda, hoopis teine aga n2ha elusat taime kellegi aias kasvamas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Korean Beaty' seeme ootab ka minul maha külvamist. Hää oli kohe eelinfi tema kohta saada. :)

      Delete
  3. Tõesti nagu Kaaren kirjutab, tore Su elulõngapilte-jutte kuulda. Endal ka plaanis peale Piilu kedagi soetada ja just sellest kambast, mis Sul piltidel. Ps. see elulõnga ka männi kooselu tundub väga kaunis olema.

    ReplyDelete
  4. Meeldib väga vaadata pilte lilledest...saab neid selgeks õppida. Nägin ka nüüd punast ja sinist elulõnga, mida tahan omale muretseda.

    ReplyDelete
  5. Toarellid on mu meelest ühed parimad lilled poolvarju või varjualadele. Nad õitsevad pikalt, ei põe ja pole ma neil ka mingeid satikaid märganud. Enamus neist siiski nii väga kiire paljunemisega pole. Osa sorte aga kipub võsunditega küll laiutama, aga neile tuleks leida siis koht, kus see on lubatud. Ja ka nende piiramine pole mingi probleem. Alati leidub keegi, keda võib taimejupiga rõõmustada. Meie aedade k.a. minu enda oma, häda ongi see, et taimegrupid on liiga väikesed:)

    ReplyDelete
  6. Ma just seda tahtsingi uurida, kaua tiarell õitseb, uued plaanid juba peas:).

    ReplyDelete