Tuesday, May 1, 2012

Kevadised kanarbikulised

Pisut metsa- ja nõnmmeaia klassikat ühenädala-liblikate, sibullillede  vahele. Kanarbikuliste õitsemine ei jää nägemata, kui mõni päev või nädal oma aiast eemal oled. Hlissuvel roosatavad looduslikud kanarbikunõmmed uhkemalt kui parima aiakujundaja looming. Kes aga looduslikust elupaigast kanarbiku oma koju toob, peab pettuma, sest põõsad valguvad laiali, ilu kaob. Aia jaoks on sordikanarbikud hulga etemad. Neid on palju ning nad õitsevad enamasti hiljem kui metsikud. Sügisel müüdavad õitsvad põõsad aga ei talvitu eriti hästi, hoopiski mitte lahtise külma käes lillepotis. Parem osta suvel või kevadel, kuigi kanarbikutaimi ei leia sel ajal aiapoee väljapanekute esireast. Sügiseti roosatab ja helendab su kanarbikupeenar rõõmsalt.  On ka huvitavat värvi lehestikuga sorte. Kuid see ei ole veel kõik. Istuta ka eerikaid, ning su kanarbikunõmm roosatab ja valendab kevadelgi. Ületalve elab meie tingimustes kõige paremini punane eerika ning teda on olemas valgest punaseni. Õiekesed muutuvad nähtavaks juba sügisel, kuid on siis kõik kahvatud rohekasvalged .Niipea, kui lumi kaob, hakkavad eerikamättad värvi koguma. Pildid on tehtud umbes nädal tagasi, kuid roosatamist jätkub veel kauaks.Üks põõsake laieneb igal aastal ning paljundamine pistikust on ka täitsa võimalik.  Vaat seda ma istutaksin hulga rohkem, igat värvi vähemalt paarkümmend ruutmeetrit. Kuid ka mõni põõsas õiges ümbruses pole paha.

 Erica carnea, roosaõieline taim

roosa 14. aprillil

 punane
valge
1. mail on roosa veelgi roosam 


kõik kolm korraga pildidl

NB! Kui oled mures oma blogiruumi pärast, loe eelmist postitust. Kaunist maikuu algust. 

4 comments:

  1. Tere Tii! Aitäh aga palun veel abi.
    Ei saa hakkama oma blogiga,kõik on normaalne, kuid kui läen ,,new post,, peale, siis siin on kõik kirbukiri ja ei lae rohkem pilte korrafa üles kui ühe.
    Ja need aadressid, mis Sa andsid, küsivad esimest ja teist nime. Kas pean seal registreeuma?

    ReplyDelete
  2. Kanarbikud on imeilusad. Tõin neid palju aega tagasi Baltezersit, meil polnud sel ajal ju eriti midagi osta. Aga nii kahju kui mul pole, meie muld neile ei sobi ja nüüd imetlen teiste männikuid ja fotosid laiast maailmast, Inglismaa nõlvad ju kubisevad neist.

    ReplyDelete
  3. Kimalane, nendelt aadressidelt näed sa midagi siis, kui oled enne oma blogiparooliga sisse loginud. Võib-olla tuleb ka veel korduvalt sisse logida, kuid kuhugi kus nime vaja küll minema ei pea. Suuremaks saab kirja kui valid zoom ja + paremalt päris ülevalt mutrivõtme alt. Kui tahad, et ma uurin asja lähemalt, siis võiksid saata oma kasutajanime ja salasõna aadressile pohlavars@gmail.com Ega ma sinu nimel mingit ruumi juurdeostmist tegema ei hakka:)

    ReplyDelete
  4. Peaks ka mõned eerikad-kanarbikud meie mändidealustesse kivikuhilatesse sokutama.

    ReplyDelete