Saturday, May 26, 2012

Roog


Päideroog edvistab kevadel rohe-valgetriibuliste lehtedega.
Linnametsa aia esimesel paaril aastal sai tänulikult vastu võetud kõik taimeannetused sõpradelt-tuttavatelt. Ühel õhtul oli trepile tekkinud plastikaatkott järjekordse "rohupuhmaga".Kahtlustav pilk uustulnuka juurekavale ja ämbriga kase alla. Seal ta elutseb siiamaani. Kevadel on päris kenasti triibuline see päideroopuhmakas, suve edenedes saab valdavaks roheline värv. Kui liialt sasiseks kasvab, saab pealt ära pügatud ja varsti on uued värsked võrsed asemel. Rohkem suuremaid kõrrelisi sellesse aeda ei ole plaanis muretseda, kuid ei saa salata et suured ja väga suured kõrstaimed tunduvad kuidagi põnevad. 
Et kui meil näiteks kasvaks selline kõrge bambus, nagu Marokos Majorelle aias. Et siis oleks ise nagu Pöial-Liisi nende suurte "rohukõrte" vahel.Veelgi muljetavaldavamad on suured bambused nende 
looduslikus kasvupaigas. 




Bambus ei pruugi kasvada vee ääres, kuid järgmisel pildil olev bambustihnik Hiinas Guilini ümbruses  on muinasjutuliseks taustaks aeglaselt jõel liikuvale bambusest veesõidukile. 


Iga kord kusagilt kaugemat koju jõudes näevad silmad oma kodust loodust nagu uue pilguga ning ikka tuleb tõdeda, et meie jaoks on üks hea maatükk elamiseks juhtunud. Värsket õhku ja rohelust, metsi ja soid, lilli ja liblikaid. Suvi on küll tõesti pisut liiga lühikene, kui see-eest on suvepäevad pikad ja valged.
Meie oma pilliroog (Phragmites australis) on samuti väga elegantne taim. Ainult et ka väga agressiivne laiutaja, eriti sest ajast, kui karjatamine väheseks on jäänud.

Kalamees roostikus Soodla veehoidlal 

Kui jaapanis ei kasvaks bambust, siis kindlasti imetleksid nad pilliroogu 

Huvi pärast uurisin, kas internetist on leida mingeid andmeid pilliroo kasutamisest haljastustaimena.
Midagi ikka leidsin. Venemaal pakutakse tiigi kaunistamiseks variegata-pilliroogu, kusjuures isegi ei hoiatata, et kaunitar tuleks istutada tugevasse betoonkonteinerisse. Pildi originaal : rus-bazaar


Inglismaalt Mires Becki istandusest võid aga tellida päris  tavalise pilliroo istikuid sõltuvalt kogusest ja taarast 42 penni kuni poolteist naela tükk:


Siin on eesmärk märksa praktilisem. Pilliroog sobib hästi biotiikidesse heitvee puhastamiseks. Korralikud piirded ning juhitud veevool selliste tiikide puhul on enesestmõistetavad. Ka Eestis jõuavad mõnede asulate solgiveed roostikualale, kus siis looduslikult puhastuvad.

Aga ka päris bambust on võimalik Eestis kasvatada. Troopilisi liike toataimena , külmakindlamaid ka õues. Erinevalt pilliroost on olemas puhmikulised bambusesordid, kuid sageli ületavad need agressiivsed levijad dekoratiivsuse või külmakindluse poolest "korralikumaid" taimi. Bambus ei ole üldse üks liik eri sortidega vaid selle nime alla mahub päris suur hulk erinevaid liikisid. Kui Hollandi bambusekasvatajad võivad ette näidata isegi kuni 5 cm jämedusi bambusetüvesid, siis meil nii priskeid tulemusi loota ei tohiks. Rohkem bambusest ehk teine kord.

Lõpuks meeldetuletus, et värvikirev aeg aias tegelikult jätkub. Tulbi nimi on Monte Carlo. Iiriseid veel ei õitse ja kes teab mitu õit eelmisel aastal täiesti ümber tehtud peenrast oodata on - suured puhmad väiksemaks, mitmed kehvemad õitsejad välja ja uued pojad asemele. Ei, mitte kaugelt maalt vaid just eestimaiseid ja vanemaid. Need harjunud tagasihoilikumates tingimustes õitsema. Rodonurgas on oodata uusi puhkemisi.





3 comments:

  1. Majorelle oli minu jaoks täiesti müstilise mõjuga koht, kui oleks aega olnud, oleksin seal vist päev läbi ringi uidanud. Aga noh, ega see Maroko nii kaugel polegi ja mul ongi sügisese puhkuse plaan tegemata :D

    ReplyDelete
  2. K6rrelised on toredad, kuna pakuvad lopsakamate lehtedega kultuuridele meeldivat vaheldust ja kasvavad kohtades, mis teistele ehk ei sobi. Kahjuks tunnen ma k6rrelisi palju v2hem kui sooviksin.
    Reisimisega on orjandusliku L6una kodanikul kehvad lood, aga see-eest toovad paremal j2rjel elavad kodanikud, nt aiakaupmehed, meile l6unamaised suveniirid koju k2tte. Aiapoodides on saada juba ysna tore valik hiina siidip88riseid ja minu eksootildele teritunud nina leidis J. aiandist isegi bambuse Farghesia rufa, mis minul kenasti ka talvitus, aiandi omad paistsid kevadel v2ga halvas seisus olevat.
    Aga inimesele, kellel endal veekogu kodus pole, on pilliroog, hundinui ja vesikupp ikka eksootilised saadikud muinasjutulisest veeilmast, kus elavad kahtlased kalad ja ohtlikud, aga ilusad n2kid:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaren vaat kui huvitav, ongi bambusekasvataja olemas. Loodetavasti saame edaspidigi teateid su Farghesia käekäigust.

      Delete