Tuesday, May 1, 2012

Ruumipuudus?

1. Seekord pole kõne all peenraruum, vaid blogiruum, ennekõike ruum fotode üleslaadimiseks 


Kui palju ruumi on tasuta?
  • Fotodele ja videotele on tasuta ruumi 1GB, (sinna 1 GB sisse peavad mahtuma nii blogi pildid kui võimalikud eraldi üles laetavad Picasa pildialbumid. Ruumilimiiti kasutavad ainult need pildid, mille pikem serv on üle 800 pikseli, väiksemaid ei arvestata. Kui oled liitunud Google+ programmiga (tasuta), siis on arvesse mitte minevate piltide maksimum mõõt 2048 pikselit - vaata altpoolt p.2
  •  e-meilidele koos lisatud failidega (attach) gmaili postkastis 10 GB
  • dokumentide hoiustamiseks  5GB. (Google drive)
  • Blogi ei saa täis, positusi võib lisada piiramata
  • Korraga vaataja poolt avatava blogilehe (1 või mitu postitust) tekstiosa norm on 1 MB, sinna mahub sadu lehekülgi teksti. Seda mitu posti korraga näidatakse saab seada: Settings->formatting->show 5 posts (või 10 ) on the main page. Seejärel PUBLISH.  Eelnevaid postitusi saab siis ajaloo menüüst või siltide järgi (labels) leida
  • Üksiku postituse tekstile on ainuke piir seesama 1MB nii et sõnaohtrust pole vaja peljata
  • Kommentaaride arv ei ole piiratud
  • Siltisid ühe blogipostituse kohta kuni 20, kogu blogi kohta erinevaid silte 2000
Kui mul on sama gmaili aadressiga 2 blogi, kas siis mul on kokku 2GB tasuta pildiruumi?
Kahjuks tundub, et ei ole rohkem, ikka vaid 1GB kokku. Kui vaatad oma Picasa albumeid https://picasaweb.google.com/home siis peaksid seal nägema oma mõlema blogi pilte. Kui tegu on ühisblogiga, kuhu ka teised saavad postitusi teha, siis iga osavõtja isiklikule arvele jäävad ka nende poolt ühisblogisse üles laetud pildid. Kui mõni ühisblogi osaline oma pildid isiklikust Picasa albumist kustutab, kaovad nad ka ühisblogist!
Kui ruum on täis ja seda juurde osta ega pilte kustutada/vähendada ei soovi, siis tuleb luua uus blogi uue gmaili aadressiga

Kuidas ma näen oma kasutatud ruumi ?
Logi kõigepealt sisse oma gmaili (Bloggeri) kontole. Järgmiselt lingilt näed, kas sinu tasuta pildiruumist on veel midagi järgi: https://picasaweb.google.com/lh/settings?authuser=0#storage
Olenemata sellest , kas oled kasutanud ära kogu ruumi või seda on veel järel, võid vajutada Uprgade your storage (suurenda ruumi). See on koht, kust sind kutsutakse ostu sooritama, kuid ennekõike saad veel lisainfot selle kohta, kui palju sa oled kasutanud oma gmaili ruumi ning failide hoiuruumi (nüüd nimetatakse seda Google drive). Kohe ostma ei pea.

Mis mahub 1GB ruumi?
Arvestades seda, et üks foto on 1,5- 3,5 MB, siis tavalisi vähendamata fotosid mahub 500-700 tükki. Videosid muidugi palju vähem. Youtube videod vist arvesse ei lähe, vähemalt, kui nad pole blogi ekraanil mängivad.

Kui palju maksab lisaruum?
Õnnelikud on need (Tsiil vist), kes ostsid omale juba varem ruumi juurde, algul oli 20 GB lisaruumi aastamaks vaid 5 dollarit. Nüüd aga on miinimum ostukogus 25GB ning iga kuu tuleb selle eest välja käia kaks ja pool dollarit, ehk aastas 30 dollarit. (lisaks veel käibemaks-Thela märkus) "Vanad" võivad jääda oma senise maksugraafiku juurde kuni neil 20 GB liiga väheks jääb. Vaata ka  http://support.google.com/picasa/bin/answer.py?hl=en&answer=39567 Ostetud ruumi võid oma äranägemisel kasutada piltide või dokumentide hoiustamiseks oma kontol, kuid mitte enam jagada oma mingi teise kontoga (blogiga).  Lisaboonusena ostu puhul suurendatakse ka su kirjade ruumi 25 GB võrra. 

Kas ma pean ostma ? 
Tegelikult ei pea. Ruumilimiidi sisse lähevad ainult need pildid, mille pikem külg ületab 800 pikslit. Tavaline 800x600, 600x800 või kandiline 800x800 ei lähe niisiis arvesse. Kui oled kogu aeg vähendanud oma fotosid enne laadimist sellele suurusele, siis vahel võid mõnd fotot üles panna suuremana. Teoreetiliselt peaks pärast tasuta limiidi täitumist automaat vähendama iga su üleslaaditava pildi lubatud suurusele.  Kas ja kuidas see toimub, ei tea.

Kuidas ma ostan?
Eks ikka krediitkaardiga,. Vajuta [Choose this plan] ja läheb lahti, jälgi juhendeid ekraanil. Ma edasi ise ei proovinud, mul veel ruumi küll. Pane tähele! Makseplaan - see on igakuised regulaarsed maksed. Plaanist väljumiseks tuleb ise aktiivsust ilmutada. Võimalik, et tõesti võiks saada võitu vaheldumisi liitudes ja lõpetades näiteks poole aasta kaupa, kuid küllap eeldatakse, et saadav kokkuhoid enamikku inimesi nii usinalt tegutsema ei pane.

Mis saab, kui ma olen ostnud, kuid enam ei taha maksta seda kuumaksu? Kas kõik kaob ära?
Midagi ei pidavat ära kaduma, kuid uusi suuremaid pilte ega dokumente ei saa enam lisada.See tähendab, et 800x 600 saab küll.  Kas senilaaditud suuremad pildid jäävad suureks? - vist jah. Kirjadega juhtub seda, et kui oli ületatud tasuta kirjaruum 10GB, siis keegi ei saa sulle enam kirjutada kuni oled ülearused vanad kirjad kustutanud.

2. Tahaksin ikka suuremaid kui 800 pilte tasuta panna !

JAH, võimalik - liitu Google+ programmiga, siis on su tasuta üleslaetavate piltide maksimummõõdud 2048 x 2048 pixels. Selliseks teeb pildid vaikimisi näiteks uusim PICASA versioon, kes seda kasutab.
(vanemad versioonid tegid vaikimisi 800x600, kuigi võis ka suuremaid valida) Ka uue PICASA versiooniga saab valida väiksemaid mõõtusid, kuid menüüpunktist, kus pakutakse jagatud blogidesse-albumitesse laadimist.

Kuidas liituda? Tegelikult oleks õigem küsida, kuidas mitte liituda, sest seda võimalust pakutakse lausa tüütult sageli mitmete veebitoimingute puhul. Arvatavasti on paljud juba enesele teadvustamata liitunud.
Liitumiseks mine oma blogi DESIGN poolele ning seal näed vasakul tulbas menüüs  koos muude seadistusvõimalustega nupukest Google+ . Vajuta sellele ja paremal pakutaksegi kohe UPGRADE TO GOOGLE+ 
Google+ liitumine on tasuta. Põhimõtteliselt ei pea pärast liitumist sellele eriti mõtlema, eks ta üks Facebooki võistleja olla tahab. Uue Picasa versiooni kasutajad võiksid liituda küll, sest vaikimisei hakatakse kohe üsna suuri pilte üles laadima. Saab ka väiksemalt, kes viitsib ja oskab uurida kuidas.  Ei tea isegi, kas Google+ olulisel määral pealetükkivamalt püüab sind suruda infootsingutes juba läbikäidud radadele kui Google niigi juba teeb. Ma ise hetkel ei ole liitunud (veel?).

3. Liitusin G+-ga, kuid ikka jama massilise üleslaadimise puhul, mida teha?

Sa ei saanud sellega juurde pildiruumi, vaid ainult uued suuremad piirmõõdud uutele üleslaetavatele piltidele.

Kui sul tuli liitumismõte pähe alles pärast 1GB lubatud ruumi täitumist, siis peaksid vabastama teatava hulga ruumi, kustutades osa pilte , mille võid hiljem uuesti käsitsi vähendatuna üles laadida. Põhjuseks on see, et automaatse vähendamise toimimiseks on ka ruumi vaja, isegi uuel PICASAL. Kui sa ei kasuta PICASAT vaid laadid oma pilte üles käsitsi, siis üle lubatud mõõdu pilte pead täis olevasse blogisse kindlasti laadima ühekaupa, väiksemaid peaks saama rohkem ka korraga laadida.
Kuidas vabastada? Ega see mugav ei ole. Võiksid mingi postituse pildid kõigepealt enda arvutisse alla laadida. Siis kustuta need pildid blogipostitusest (ei kustu pidid, vaid ainiult viited piltidele). Edasi siirdu piltide tegelikku asukohta picasaweb.google.com (ka blogi kaudu saab sinna). Nüüd kustuta samad pildid oma blogi veebialbumist. NB! suurema pildihulga puhul võib olla moodustunud mitu albumit ka automaatselt.
Lõpuks võid ajutislt eemaldatud pildid oma arvutis vähendada ja taas blogisse üles laadida. 

4. Mul läks ekraanil kõik väikeseks (suureks). Mis nüüd saab?

Suurendamine-vähendamine on seotud browseriga. Browserid on tihti ka nii lahked, et jätavad meelde, millise suurusega sa mingit lehekülge oled vaadanud ja järgmine kord avades näitavad sama suurelt.


Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer
Kõige lihtsam on suurendada/vähendada  ekraanil nähtavat  hoides all  Ctrl klahvi ja vajutades samal ajal numbriklaviatuuril + või - . Sellist kombinatsiooni märgitakse tavaliselt Ctrl/+ või Ctrl/-  Sama saab  ka menüüst View->Zoom ja vali suurus, kui menüü nähtavaks on seadistatud (Chrome-l tavaliselt ei ole)

Google Chrome , Internet Explorer
Vaata akna päris ülemist paremnurka. Sealt mutrivõtme alt avanevast menüüst leiad muuhulgas ka suuredamisvõimaluse : Zoom Vali,sobiv suurus  kas 100% või muu,.




4 comments:

  1. Tegelikult ei ole mõtetki blogisse suuremaid kui 800x600 pilte panna. Picasa suuremaid ei tahagi eriti üles laadida, minu arvamust mööda vähendab piksleid, ma õpitoa blogisse mõned täisresulutsiooniga panin, aga kvaliteet kehvem kui oma arvutis.
    Mul sama logiga kokku 8 blogi, millest küll osa antud õpilastele edasi tegutsemiseks, aga minu üleslaetud pildid kõik minu kontol.
    Just liitsin kokku, olen üles laadinud natuke üle 5000 pildi (enamus 800x600 umbes nelkandik (Hiliseaia blogis olevad) küll 600x480 ja ainult sadakond suuremad), bloggeris ka mõned videod (kvaliteet väga kehva, ei tasu vaeva, kõige kvaliteetsemad on Youtubes), antud lingi järgi vaatasin, mahub veel ohtralt - täituvus 3,48%. Aga kas meilid ja blogide kirjutised ka selles Picasas arvel?

    Aitäh vastuse eest! Imestama panigi, et need Milda omad ainsad spämmis.
    Aga mis puutub Traviani reklaami :), kannatage natuke, ma panin need külastatavuse vidinad blogisse lihtsalt uudishimust, et kui mitu klikki ja kes neid teeb või mitu arvutit mis riigist aasta jooksul, ega vist varsti statistikast küllalt, peaks nad kustutama jah.

    ReplyDelete
  2. Hiline, ma tõstsin nüüd postituses ruuminormid eraldi punkti alla. Nii et kirjadele koos attachidega on hetkel 10G, varem oli pisut vähem.

    Usun tegelikult, et enamus ei kasuta oma "dokumendiruumi", kuhu saab tegelikult ka pilte üles laadida.

    Lisaks meelitatakse hetkel GOOGLE+ liituma. See annab hoopis lahedalt ruumi piltidele ja dokumentidele, kuid mitte blogi jaoks.

    ReplyDelete
  3. Tegelt on hea olla ka süüdimatult loll - pole selle peale tulnudki, et blogis pildimaht otsa saab. Aga nüüd ma saan aru, miks mu viimaste aastate blogipildid ei ole peale klikates enam suurendatavad. Iseenesest pole see probleem - kuipalju vaatajad ikka suuremaks neid klikkaksid. Aitäh valgustamast!

    ReplyDelete
  4. Ma värske maksjana täpsustaksin, et sellele kahele ja poolele dollarile väänab Google käibemaksu otsa. Nii et lõplik summa kuus on 2,99 dollarit ehk praeguse kursiga ca 2.40 eurot

    ReplyDelete