Tuesday, May 8, 2012

Tulbid II

Kui eilses tulbiosas valitsesid enamjaolt mahedad toonid, siis tänaseks jäid nädalavahetuse piltidest säravad oranzpunased oivalised tulbid - Praestans rühmast ning mahepunased Greigi tulpide esindajad. Alustuseks vaade trepilt 26. aprillil. Esimeseks maiks olid punased juba alustanud.

T.Praestans "Fusilier" nupsud hakkavad otsast värvuma.
 Hilistulbi lehed on veel üsna kikkis. Teada on, et õitsemise alguseks lebasklevad nad laisalt üle potsiku ääre

Nädala pärast on signaalpunased õiekimbud avali, enamasti mitu õit ühel varrel

Vaade lähemalt, mesilasega. Mummisid on vähe näha, aiamesilased võivad olla päris kaugelt kohale lennanud.

Sama sort teist kevadet puutumatult peenras.

Vigade parandusena siin tegelik Praestans "Shogun".(Aitäh Lillekasvatajale tähelepanu juhtimast).Sel aastal kahjuks oma pilti ei saa teha, eks järgmisel siis. Pildi originaal on lehel The tulip Gallery , kuhu on koondatud süstematiseeritult  palju  tulpide pilte koos minimaalse vajaliku infoga sh oodatav kõrgus (15cm) ja registreerimisaasta (2000),

Oivaline tulp-Praestans"Unicum" elab samuti peenras, sest ta lehed on nii ilusad ka pärast õitsemist, et koleaega peaaegu ei olegi. Enamasti olen suvel välja võtnud, kuid polnud hullu, kui üks aasta jäi võtmata.Õied on tal sama eredad kui Fusilier-il, võib-olla vaid kröömike vähem oranzid.

Minu meelest väga ilus greigi tulp "Sweet Lady". Taimed on küllaltki kompaktsed, kuid varred ja lehed on siiski säilitanud nõtkuse. Õied on viimistletud olekuga nii avatult kui suleult. Triibutatud lehed veel boonuseks. Pärast õitsemist siiski hakkab triibustik tuhmuma..

Õis lähedalt 


Sellel pildil on Sweet Lady näha tagapool. Eespool on hetkel avali mõnevõrra hiljem puhkenud samuti greigi tulp "Toronto"

Õied kandilise alusosaga nagu origami
Siin väga ereda päikese käes viimseni avatuna

Siin aga pilvisel õhtul suletuna. Toronto ei ole nii krapsilt püsti ja kitsavõitu lehed loperdavad eri suundades. Esimesel aastal oli osadel vartel mitu õit, hiljem pole seda enam ette tulnud.

5 comments:

  1. 'Unicum' oma imeliste lehtedega seisab minu soovide nimekirjas. Kas tema on Eestist kauplusest ostétud või tellitud kuskilt?
    Aga muidu väga asjatundlik tulbireportaaž!

    ReplyDelete
  2. Tulbid on kõik Eestist ostetud. Mis tellitud, need ka Eestist - Juhanist.
    Põhimõtteliselt on meil saada samad tulbisordid, mis tavalistes väljamaa veebipoodides jaemüügis näha.

    ReplyDelete
  3. Väga stiilne valik tulpe! :)
    Minu üks suur lemmik on ka Shogun aga mul nad on kuidagi kollasemad kui Sul pildi peal

    ReplyDelete
  4. Lillekasvataja, aitäh, tegelikult on mul praestans "Fusilier", parandasin ka juba ära. Shoguniga juhtus midagi halvasti, panin sügisel maha, kuid kevadeks olid mädanud - jäid vist üleajava vihmaveetünni ja räästa mõju alla.

    ReplyDelete
  5. Kulla TII!Lugasin Sinu soove kahjuks liiga hilja, oleksid mulle e-maili saata.Arvan, et oleksin saanud Sind aidata. Arvan, et Nurga puukooli päevadel tulevad Lätlased siia, ehk siis...
    See Unicum meeldib mulle ka väga.Mul on päris palju tulpe ja nartsisse, aga olen nad saanud ei tea kust- seega ei tea ma ka nende nimesid. Nüüd püüan raamatutest ja blogidest leida nimesid. Käin raamatud käes ja püüan ära arvata, mis on mis.Põnev ju?!

    ReplyDelete