Monday, May 21, 2012

Tulp on roos on moon on nelk..


.. on  kroon, pojeng ja liilia ning ..tulp 

Suve ringvaade ja tõotused maikuus. Soovi korral igas värvitoonis peale puhta sinise ja süsimusta.

Angelique. Meeldib kõigile. Kergelt topelt helgelt heleroosa roosiõis.  Kõrgepoolne, paljunes agaralt ja tulemuseks nüüd teisel aastal hulk eri suuruses ja kõrguses õisi, mis grupina kase all mõjuvad päris hästi. Suvel sai sibulad välja võetud ja pesad laiali jagatud.Seisukindlus halvas valguses kõrguse kohta rahuldav. Kased ju juba lehes.Esimesel aastal mõnel varrel lisaõisi.

Cartoushe, madalapoolne, kitsamad püstised lehed., lõppfaasis moon mis moon. Uus.

Cartoushe, sündides meloniroheline õis roosasoonelise servaga.

Crispion Sweet - pungast alates nii magusa nelgi nägu,
 kummardudki nuusutama, kuid võta näpust!


Pink Liberstar - nagu teisedki kroontulbid sobib väikese rühmana preenrasse, kus napib ruumi - väheldane kasv, hea seisukindlus, lehed hoiduvad püstiselt varre lähedale. Uus.

Pink Star - kui oled selle keskmise madalapoolse pojengtulbi enda jaoks ilusaks mõelnud, siis jääbki nii.Talvitas maas ilma välja võtmata ja ärkas värskelt - kogu kollektiiv - pole lisandunud ega kadunud õisi.
aSama Pink Star nädala pärast. Õied on muutunud suuremaks ja kohevamaks, kollakas toon on kadunud.
Õhtuhämarus muudab õietooni pildil pisut liiga sinakaks

White Elegance, õie profiil on laitmatu liilia- kitsas ja kõrge, samas laiad hallikad lehed lopakil ümberringi maas. On juba mitu aastat.

New Design, triumphtulpide kõrge ja tubli esindaja. Leheservades roosavalge triip, tumeroosam õieserv pisut lokki hoidev. Suvitas ja talvitas rasketes tingimustes maas. Kasvab tagareas kehvas valguses ilma toeta, mõned sibulad said kannatada.

White Liberstar

Piltidel olevad õied on pildistatud paari viimase päeva jooksul. Nüüd on aias veel vaid paar peaaegu täisti pungas tulpi.

On avaldatud arvamust, et ühekordsed on kenamad. Ilu on vaataja silmades, kuid paljude lillede täidisõielised sordid õitsevad kauem kui lihtõielised - eriti need, kes seemnekasvatuse pärast ei suvatse muretseda. Seda küll, et kui raske täidisõieline tulp püüab kõrge, nõtke ja loominguline olla, siis saab tast teine "Sun Lower". Isegi tulbifestivali täisvalguses eelistas see oma erineva oranzi lisandiga säravaid pojengõisi lösutavast asendist demonstreerida. Muidu elujõuline, talvitus suvel üles võtmata maas ja on näha ka tütarsibulate lehekesi. Loomulikult toestatud. Ma vist enam ei viitsi. Pooltäidis õis näibki olevat  päris hea kompromisslahendus seisukindlusele ja nõtkusele.

Ma olen nüüd enamuse oma tulpide kohta kirjutanud põhjalikumalt, kui valgusrikka suurema aia omanikel vaja teada. Tahaks aga oma väikese aia sobivas liivapinnases, kuid kehvas valguses võimalikult väiksema vaevaga nautida tulbiõisi vähemalt kuu aega. Ja nad peavad olema ilusad nina maapinnale torkamisest kuni viimase hetkeni. Mitte ainult õied vaid kogu taim. Seisku püsti! Ning paljunegu mõõdukalt ja talvitugu vajadusel mitu aastat järjest samas mullas. Erilise tähelepanu all varased ja ülivarased. Sest nad on ilusad konkurentsivabal ajal ja vabastavad koha aegsasti.  Hilisemate sortiment on suur ja nii võib valikul norivam olla.

Kõik tulbisibulad on ostetud Eestist poest või Juhanist  tellitud. Suurem enamus heledates toonides, kuid ka mõned tumedamad vürtsiks. Kui aga püüda eelinfot hankida, siis on see üsna raske ja kohtumine uue õiega on sagedamini üllatav kui ootuspärane. Selge see, et erinevad ilmastikutingimused  mõjutavd õitsemisaega ja isegi sortide õitsemisjärjekorda, kuid istub näiteks mul siin peenras nn varane tulbike "Merry Christmas Design",õienupud kõvasti kinni ja lehed ei ole kuigivõrd valge-puna-rohelise triibulised nagu reklaam pakub. Võib-olla ei olegi  seesama  tulp.

11 comments:

  1. Vau! Kui ilusad!
    Mõtlen, et kuidas neid peenrasse panna, et just nii ilusasti mõjuksid kui pildi peal. Kas okaspuude taustal oleks rahulik?

    ReplyDelete
  2. Oi kui imelised, leidsin siit paar nimetatut, mis eriti hinge läksid...

    ReplyDelete
  3. Ütlemata kaunid ja Sa kohe oskad neist nii hingeminevalt kirjutada :)

    ReplyDelete
  4. Nii on küll, et pakist tuleb teinekord midagi muud, kui lubatud. Mul on paar sorti, mida pole kunagi ostnud, aga olemas nad on.
    Kui Sind huvitavad näiteks madalapoolsed tulbid, siis paar sorti, mida soovitaksin. Täidisõieline 'Horizon', varred kenasti püsti, madal kompaktne, lehti pole jälginud. 'Chinatown' - lehed valge servaga, madal ja kena roosa õis. Lehed peaksid ennast ka kenasti üleval pidama. Ma pole lehti kunagi jälginud. :)

    ReplyDelete
  5. @ Haavaemand, aitäh soovitamast. Horizon on mul põhisortimendis olemas - ilus, hea korralik ja vähenõudlik. Chinatowni efektne õis oli ilus vaid esimesel aastal, püstipüsimine keskmine või alla selle, siis nad hääbusid niruks..

    Madalus on sageli eeldus paremaks püstiseismiseks, mitte eesmärk omaette. Fosteri Emperor seeria tulbid näiteks on suureõielised ja kõrged, kuid kannatavad vapralt välja kõik meie ilmastiku kapriisid.

    ReplyDelete
  6. Oi, seekord on Sul väljas imeline valik. Need kroontulbid on võitnud ka minu südame, sellise elegantse hoiakuga lilli pole just palju.
    Ja seda meelt olen ma ammu, et kui mingi taim vajab aias karke, siis peavad nad kasvama kuskil mujal, mitte mul.
    Olen jätnud vahele mitu aastat, tänavu pean vist sügisel neid sibulapakke tähelepanelikumalt uurima hakkama.

    ReplyDelete
  7. Ka mina soovin, et taim peab ka ilma 6iteta hea v2lja n2gema ja ise pysti seisma. Sinu tulbikollektsioon on harivalt mitmekesine, sest looduslikud liigid on huvitavad ja erinevad levinumatest darwin- jt pomm6ielistest meeldivalt palju.

    ReplyDelete
  8. Tii!
    Sa õpetasid mind tulpe uue pilguga vaatama! Täna hommikuse kohveringi ajal vaatasin oma tegelasi juba uue pilguga. :) Huvitav!
    Muide, kas Sa tulpi 'Green River' oled proovinud. Mul aias esimest aastat. Tundub väga paljutõotav. Viimases postituses pilt.
    Minul on ennast aastaid hästi üleval pidanud ka 'Jackpot', 'Blue Heron', 'Arabian Mystery', 'Page Polka'. Samuti 'Finola' ja 'Creme Upstar'. Peaksid alates 2004 aias olema. Kõikide pildid peaksid ka postitustes olemas olema.
    Minu tähelepanek kehvadest tulpidest on reeglina lillad ja "mustad". Pikk vars, napi suurusega õis, kui ta sul juba aastaid aias on olnud. Ma olen ka ebastandartne tulbikoguja. Võtan üles ja jagan puhmikut alles siis, kui see on liiga tihedaks läinud. Mõni sort on kaheksa aasta jooksul ühe korra liigutada saanud.

    ReplyDelete
  9. Huvitav, mul seisavad need "pojengtulbid" täiesti reipalt ise püsti. Teen täna õhtul uue katse pilte panna...

    ReplyDelete
  10. Väga kaunid tulbid jällegi!
    Mul China Town on jätkuvalt ilus, kusjuures just see õienupu muutuv värvus kuni avanemiseni ja täispuhkemiseni on mu jaoks lummav. Lehed on ka ilusad.
    Meeli

    ReplyDelete
  11. Tõesti ilusad. Mulle meeldivad need White Elegance ja White Liberstar. Mulle valge väga meeldib.
    Käisime ka laupäeval TBA-s, seal oli ka ilus näitus. Kahjuks pilte ei teinud, sest aparaat jäi koju. Aga polegi vaja, saab sinu blogist ka ju õisi nautida.

    ReplyDelete