Tuesday, December 25, 2012

Säästuehtes linnasüda

Juhtus nii, et just jõululaupäeva hommikul oli meil kaks tundi aega vaja parajaks teha Balti jaama piirkonnas. Selle aasta avalik jõulukuusk pole veel kordagi ümber kukkunud ja nii julgesime vaatamata lõikavale tuulele suunduda raekoja platsile. Mida nägime, seda pakun ka teile vaadata

Niikaua kui mina mäletan, on see purskkaev olemas olnud. Kohe vaskpoolse tunnelisuu lähedal Balti jaama poolt tulles. Ilus nii suvel kui talvel.

Appi, kas see ongi selle kuuse loomulik asend? Ei hoiatuslinte ega tugesid.

Plastikust hirv võib olla uhke oma missiooni üle - esindada avalikkuse ees liighinnalisest materjalist originaali

Juba midagi jõululist -  ehitud vaateaken ja jõuluturu reklaam. Kell on kolmveerand 10


Pika tänava otsast sisse vaadates võib nautida inimtühja igasuguste kaunistuselementideta tänavat. 
Huvitav, kas avalikele asutustele on antud juhiseid kasina joone hoidmiseks? Isegi "Maiasmoka" vaateaknal pole mingit spetsiaalset jõulukujundust. Saiakangi kohal rippusid küll eelmistel aastatel imetletud valgusvõrgud, kuid seekord ilma valguseta. Võib-olla on valgusehete vähesus tingitud üleminekuraskustest säästupirnidele.

Tunnustavalt peab märkima, et lumekoristust südalinnas on sel aastal päris tõsiselt võetud. Platsil on vaid mõned äravedamata kuhilad. Vahetult platsi ümber olevad tänavad on lumest puhtad mis puhtad.


Esimene pilk raekoja platsile - tarastatud see plats!

Linnarahva rõõmuks nosib tarandikus häirimatult heina väike põhjapõdraseltskond. Teisel pool söödahoidlat veel kaks isendit


Üksteise järel hakkavad avanema müügiputkade luugid. Ka majakeste vahele on ilmunud mõningaid inimesi. Kohe jõulusem tunne. 

Kuuse alumistele okstele on lapsed riputanud omatehtud ehteid ja soovikirju

Peagi on näha, et platsi täitnud suitsuvine ei pärine pelgalt ümbruskonna korstendest vaid - midagi põleb! Usaldame tuletõrjujate võimekust ning ei tormagi sündmuspaiga suunas. 

Tagasivaade suitsuvines platsile. Põles Pärnu mnt 8 pööning. Liiklus olevat seiskunud mitmeks tunniks. Inimesed kõik elus, mõned korterid said üle ujutatud. 

Shnelli tiigi kunagine liuväli on muutunud ajalooks. Õnneks siiski mõned avalikud uisuplatsid Tallinnas on.

Balti jaama vaadates võib ainult ohata, kui mõelda millised uhked jaamahooned on teistes Euroopa pealinnades. Oma aja tunnusmärk seegi. Avarad ootesaalid on täis ehitatud turukaubanduse stiilis. Suundume endisesse linnalähsjaama hoonesse, mis täidetud rasvaküpsetiste hõngust


Kohvikruusi põhja ei valata enam paksu magusat konservpiima. Ka ei ole näha trumlit soojendatud sardellidega. Aga tseburekid on ausad - krõbedad ja kuumad (peost söömiseks on sepakäsi vaja). Häid jõulusid!





1 comment:

  1. Piltide pealt paistis, et rahvast eriti palju ei liikunudki. Ei tea kas siis paljud on väsinud ja puhkavad? Väga kahjus on nendest inimestest kellel see tulekahju juhtus. aasta algus tuleb neile ka ju täitsa masendav, hakka siis nüüd remondiga tegelema ja kindlustusega jändama.
    See et põdrakari oli platsi veetud on küll väga hea mõte. Lastel siis hea kaeda ehedast peast neid loomi.
    Head uue aasta algust teila!

    ReplyDelete