Monday, March 18, 2013

Sada inimest jääl


Lumeskõndimine muutub kevade lähenedes üha populaarsemaks. Ilmselt soovivad kõik algavaks aiandushooajaks heas labidavormis olla. Kui eelmise pühapäeva Kurgja matkajad täitsid kolmveerand bussi, siis täna hommikul kogunes raamatukogu ette terve pingviinide koloonia. Lõpuks jäi kahest bussist väheks ja sõitsime oma autoga, kolm inimest veel lisaks. Sihtpunktiks Paunküla veehoidla ja sealsed saared. Tegelikult isegi imelik, et olles Paunküla veehoidla ääres ennegi käinud, polnud nagu tähelegi pannud, et sealsed metsasaared nii kõrged on.


Rahvast oli küll suur hulk, kuid kuna radasid niikuinii eriti ees polnud ja eksimisvõimalus hea nähtavuse tõttu olematu, jagunesid inimesed kuidagi ühtlaselt laiali nii, et  valget puutumatut lumepinda jätkus igale soovijale.
 .

Põhimõtteliselt suundusid kõik saarterea serva pidi loode suunas. Päike säratas lund ja tuul oli üsna tagasihoidlik. Jääl oli mõningaid kalamehi puhkepäeva veetmas ja mitmeid eelmiste päevade kala-augukesi.

Päike oli saarte lõunakülgedelt lume auklikuks söönud, kuid üle saareribade ronides sai kopra langetatud puude vahel üle põlve lumes turnides päris taiga tunde kätte. Pildil meie paarisjäljed üle lageda - liikumine toimus pildi esiserva suunas.


 Matka isiklik eeltöö oli täitsa tegemata, ei olnud pilkugi kaardile heitnud. Paunküla veehoidla asub peaaegu Tallinna Tartu maantee ääres, Kose-Ristilt mõniteist kilomeetrit veel Tartu suunas. Paunküla veehoidla sünniaasta on 1960, mil Pirita jõe ülespaisutamisega ujutati üle suur lahmakas maad ning ühendati üheks tervikuks kolm endist lahusjärve. Tallinna tagavaraveeks põua-aastatel. Viimasel ajal on Tallinna veetarve vähenenud seoses suurtööstuse väljakolimisega, vee hinna kallinemisega ja puurkaevude hulga suurenemisega. Möödunud suvel kuulutas Tallinna Vesi Kiruvere teenindushoone ja Paunküla pumbajaama kinnistute müüki. 

Tugipunkt, supipada  ja saun asusid Paunküla puhkekeskuses, mis paikneb umbes kaardil näha oleva saaresoolika kagupoolse otsa vastas. Järvel oli avatud ka jäärada ning huvilisi jätkus sinnagi põristama.


3 comments:

  1. Milline fantastiline ilma ja vaated. Suvel oleks ka seal täitsa tore paadiga vaikselt aerutades ringi "hulpida". Teil ikka igav ei hakka. Vaata kui hea, et talv on, on aega ka ringi rännata.

    ReplyDelete
  2. Nii ilus karge valgus. Matk ka huvitav ja ilmselt ka kosutav

    ReplyDelete
  3. Igasuguseid põnevaid ettevõtmisi teil!

    ReplyDelete