Friday, April 12, 2013

Enne, pärast ja vahepeal - Portugal-1

Kui mitu kuud tagasi Portugali reis planeeritud sai, siis kõhklesin märtsi lõpu ja aprilli alguse vahel. Ikka sellepärast, et mitte ilma jääda meie kevadistest lumikellukestest ja krookuseõitest. Stardipäeval esimesel aprillil oli valiku üle päris hea meel. Lumehanged olid veel üsna talvevõimus


Seda ma küll ei arvanud, et tagasi jõudes ootab ees peaaegu samasugune pilt


Aga nende kahe pildi vahepeale mahtus oi kui palju lillekirevust, merd, mägesid, lossisid, metsaparkisid, lõhnasid ja linnulaulu. Siingi on lõpuks aeg kindakudumisele väike vahe teha ja mõni suvekleit valmis õmmelda, enne kui suvi ootamatult kohale jõuab. Inspiratsiooniks mõned sitsimustrid Lõuna-Portugali nõlvadelt.











Looduslike lillede meri laiutab sel lähistroopilisel maal igal pool, kus inimene korraks selja pööranud  Maastik on vahelduv- mere äärsetest liivakaljudest, kiviste tuulemaanukkideni, jõeorgudest mäenõlvadeni. Nii võtab ka taimestiku liigirikkus lausa hinge kinni. Muuhulgas õitses enamus kohalikke looduslikke orhideesid, millest mitmeid õnnestus ka kohata. Nii uhket nagu meie kuldking, neil seal küll ei ole. Sameti- ja siidimustrite inspiratsiooni, söögihittisid  ning muinasjutuliste metsaparkide salapärast hämarust edaspidi.

Koduaias on esimesed krookused stardivalmis. Suurem koloonia sai mulda tipitud männi võra alla, kus kevaditi lumi kõige kiiremini alla andma hakkab.


5 comments:

  1. Ah mine metsa! Sellisest lillelisest kohast tulid siia?!

    ReplyDelete
  2. Oh issand, mis teistel kõik LIHTSALT kuskil kivide vahel kasvab!!! Huvitav, mis nad nagu aias veel kasvatavad?

    ReplyDelete
  3. Need riigid, kus veel on säilinud looduslikud lilleniidud ja kaljunõlvad, on ikka õnnega koos. Nii nagu meiegi peame olema tänulikud oma metsade, niitude ja rabade eest. Kesk-Euroopa on ju inimeste poolt tehtud juba steriilseks tehnokõrbeks, kus 3 puud kujutavad metsa ja paar lillekest aasa.
    Suurepärased vaatepildid, kahju ainult, et naastes pidid uuesti lumme sukelduma.

    ReplyDelete
  4. Piilusin minagi kord Portugali aedadesse, et mida kõike kaunist neil seal on. Nägin aga vaid udupeeni muruplatse, mida elavdasid madalakasvulised palmid. Selles "külas" (meie mõistes Paide suuruses linnas) olid need palmid suuremalt jaolt datlipalmid.

    ReplyDelete
  5. Nojah, ma ka just mõtlesin, et kindlasti on neil selle lillemere keskel aiad rahulik-igavad.

    ReplyDelete