Tuesday, April 16, 2013

Portugal-4 Metsiku Lääne lõhnavad rajad

Oo, see imeline puutumatu metsik läänerannik - sellised õhkamised kõlavad mitmete Portugali-fännide suust. Pärast mõningat kaalumist otsustasime ühe päeva pühendada läänerannikule ja ühtlasi külastada Euroopa mandriosa edelatippu . Väljaspool tipphooaega polnud lõunarannikulgi mingit ülerahvastust tunda. Kas tõesti saab seal läänes midagi erilisemat olla? Eelmisel õhtul kohaliku munitsipaalpoe stendilt leitud ingliskeelse kogukonna tasuta ajalehest oli hakanud  silma kuulutus, et selle nädala jalutuskäik-matk toimub just meid huvitavas piirkonnas ning igaühele vaba liitumine. Mis seal ikka, sõitsime määratud kellaajaks kohale ning peagi oli männikusse kogunenud umbes 25 reibast inglise seeniori, sekka paar koera ja mõned nooremad paarid. Pikki sõnu ei tehtud. Kohe krapsakal sammul astuma. Päris mereni me ei jõudnudki, kuigi vahetevahel natuke merd paistis nagu sel allpool oleval pildil, kus ka paar matkalist peale jäänud. Need, kellega jutule saime, olid kõik kohaliku kinnisvara omanikud, mida kasutavad ennekõike kevad- ja sügisperioodil mõned kuud aastas.
 Ilm oli poolpilvine, vahepeal piserdas pisut uduvihmagi. Tee jõudis peagi metsa alt lagedale, ikka edasi üle ümarate mäekuplite, vahepeal alla orgudesse laskudes. Linnud laulsid täiel rinnal. Ümberringi põlvini kuni vööni aromaatsed taimepuhmad, muuhulgas  Pistacia lentiscus (mastik), mille vaik Chiose pisarate nime all juba mitu  tuhat aastat närimiskummi aset täitnud ning praegu kasutusel maitseainena teatud alkoholi ning mõnede kreeka, türgi ja maroko rahvustoitude ning hambapasta maitsestamiseks. Vaatame lähemalt siiski vaid paari taime, mille õitsemine hetkel maastikule värvi andis


Gofreeritud ohakaline, nagu okastest veel küllalt ei oleks.

Kunagise inimasustuse jäljed.
 Iluks istutatud taimed on võibolla aastakümneid ise pidanud toime tulema

Prantsuse lavendel moodustab kohati päris tihedaid kogumikke.

Lavandula stoechas - prantsuse lavendel
Leetpõõsaste rõõmsalt kollased puhmad teevad pilvisegi päeva säravaks

Genista hirsuta -  eriti torkav leetpõõsas

Mäe taga järgmine org. Üle jõekese mööda astekivisid (keegi ei kiljunud). Ja siis jälle mägi. Ikka edasi -inimene nagu mingi sitikas kalevipoja künnivaos - kuni täpselt kolme tunni pärast taas autode juures tagasi nagu graafik ette nägi. Aitäh marsruudi ettevalmistajale ja sõbralikule seltskonnale. Nojah, eks me siis aitasime ka pisut toetada paari korraldava daami hoolealust neegripoissi kusagil aafrikas. Selline viis hingerahu koguda neil.
Euroopa edelatipust homme.

6 comments:

  1. Sa võiksid küll oma reisidest raamatu kokku panna, tuleks igastahes palju huvitavam kui nii mõnedki "minu...."-sarja omad.
    Eks Portugal ju piiras päris pikka aega turismi, sellest ka palju puutumata kohti. Aga, et rahal on siin maailmas ülemäärane võim, kardan, et nii mõnedki väga väärt kohad on peagi kahjuks kinnisvarahaide käes.

    ReplyDelete
  2. Nii põnev reis ja milline lummav matk! Esimese postituse lilleväljad on ikka võrratud Sellised oma käe peal käimised on nii huvitavad ja näeb kordades rohkem kui tavaturistikatega ringi liikudes. Tänud omi muljeid jagamast, väike ergastav päike meie praeguses sombuses kevades! :)

    ReplyDelete
  3. Jah, aga eriti huvitav on just botaanikast huvituva inimese reisikiri. Sõprade Kanaari saarte pildipagas sisaldas üle tuhande foto, kuid need olid harva fikseeritud taimedele,nagu näiteks puukõrgused mustikad jne.

    ReplyDelete
  4. Ühinen sajaprotsendiliselt Muhediku kommentaariga:) Väga mõnus lugemine!

    ReplyDelete
  5. Mul Madeira pildid ikka veel mälukaartidel laiali ja endalgi vaatamata :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jään huviga ootama - kui kiiremad taimepäästetööd tehtud, ehk leiad sellekski aega. Ma ei ole ise Madeiral käinud. Usun et sealgi on parim külastusaeg kevad. Mul oli ka arvutiga ühenduse kaabel ja mälukaardilugeja kodus, nii ei saanud kohapeal väljapraakimist ega mõne huvitavama taime ülepildistamist teha - fotoka ekraanilt ei saa kvaliteedist eriti aru. Õnneks on piisavalt suur mälukaart sees. Mul kaitseta objektiiv ja iga kord tuleks kontrollida, et mõni näpujälg või prügi pilti ei rikuks aga või see iga hetk meeles seisab.

      Delete