Sunday, April 14, 2013

Portugal-2 orhideesid ja sibullilli


Kuna meie kevad end veel väga tagasihoidlikult ilmutab, rõõmustagem silma heldema kliima asukatega
Looduslik lillekirevus on Lõuna-Portugalis kõige rikkalikum  veebruarist juunini, kuid õisi jätkub teistessegi kuudesse. Peale lillede on hulk õitsevaid puid-põõsaid. Kesksuvi on kuum ja põuane ning mittekastetavad avatud alad kippuvad tolmuseks ja kõrbenuks muutuma. Kurdetakse küll vihma vähesuse ja kuumavate põudade üle, kuid varem levinud mittekastetavad viljapuuaiad - oliivipuud, mandlipuud, viigipuud, jaanikaunapuud (Ceratonia siliqua- Carob tree e. St Johannes Bread) - on enamuses maha jäetud või asendunud niisutatavate tsitruseliste aedadega.Teeäärses turistimüügis "naranja" kuhjad hinnasildiga 2 eurot kilo.Vett paistab jätkuvat ka golfiväljakute murudele, mis katavad suuri alasid põuasel rannikul. Lugedes kohalike ingliskeelsete villaomanike foorumeid võib märgata uut ärkamist kuivalembesemate dekoratiivtimede hindamise osas.

Tänases postituses ent esitlen kohatud looduslikke orhideesid ja mõningaid sibullilli. Neid võis näha nii rannikul kui mägedes, teeservades, hõredamas metsas, jõeorgudes. Ilupeenardesse olid tee leidnud vahemere siniliilia (Scilla peruviana) suured õiepoolkerad. Panen piltide juurde ka nimed, kuigi päris kindel ma neis olla ei saa.

Orhideed:

Ophrys- rühma orhideede õisi tolmutavad putukad, kes peavad neid liigikaaslasteks. Eestis esindab seda rühma kärbesõis.

Ophrys speculum - Mirror Orchid  (tõlkes peegelorhidee)

Ophrys speculum - taime üldvaade

Ophrys lutea- Yellow Bee Orchid - (tlk. kollase mesilase orhidee)
See kaunis roosaõieline orhidee kannab inglise keeles intrigeerivat nime - "alasti mehe orhidee". Esiplaanil olevat õisikut uurides  on hea ettekujutusvõime puhul arusaadav, miks.

Orchis italica -  Naked Man Orchid
 Nüüd paar koerakäppa või nende sugulast.Eestis kasvab püramiid-koerakäpp(Anacamptis pyramidalis)

Orchis mascula -  Early-Purple Orchid (?)

Anacamptis longicornu -  Long-spurred Orchid (?)
Eestiski leidub valget tolmpead -  kena on kohata tuttavat kaugel maal. Viimane orhidee aga kuulub minu jaoks täiesti uude "keelorhideede" (Tonque orchids) rühma.

Cephalatera longifolia - valge tolmpea hämarapoolses metsaaias

Serapias cordigera - Heart-flowered serapias - niiskel lagedal.

Sibullilled:


Scilla peruviana - vahemere siniliilia 
Muscari comosum - tutt -kobarhüatsint
Need õietutid õied hõljusid rohus umbes põlvekõrgustel vartel. Kitsad lehed lõhnasid küüslaugu järgi, järjelikult laugud .
Allium subvillosum (?) 



Allium (?)

Gladioolide roosasid õisi võis kohata sageli - paarikaupa või suurte rühmadena metsistunud põldudel ning teepervel. Teine väga sage silmapaistev lill - tooneliilia - sattus pildile vaid õitsemise lõppjärgus ümarate seemnekupardega kaetud kujul.
Gladiolus italicus - Field Gladiolus - itaalia gladiool

Asphodelus ramosus - haraline tooneliilia

Gynandriris sisyrinchium - Babrbary nut . See madal sinine sibuliiris pidavat avama oma õie lõuna paiku ja vaid üheks õhtupoolikuks. Ingliskeelse nimetuse järgi võib oletada, et on söödav. Pildil olevad taimed kasvasid kaljumäel nimega "Rocha da Pena"  ja neid oli seal palju.
Rocha da Pena



Algarves kasvab valge iiris kiviaedades, niidul ja ka koduaedades.


Lõpuks veel mõned näited "leiukohtadest"

Üle jõeoru paistab mägi terrasspõldudega

Fonte Benemola jõelammimaastikud

Trepp Alte külas. Müüri kõrval sirutub taevasse aaloe kuivanud õievars. 
Müürihaljastus arvatavasti looduslikku päritolu.
Fauna huvilistel peab hulga rohkem kannatust ja õnne olema oma fotokogu täiendades.  Kõige sagedamini võis näha-kuulda konnasid, vahel vilksatas silme ees ka mõni sisalikukene. 

3 comments:

  1. Vau! Imelised vaated ja õied! Aitäh jagamast!

    Mina unustasin sügisel oma scilla peruviana tiigi kalda lähedale maasse. Keegi kuskil kunagi väitis, et see taim olla ka Helsingis talved üle elanud. Ma nüüd hoian üõialt siin, et ehk veab minul ka. Hetkel on seal veel ühtlaselt valge

    ReplyDelete
  2. Väga huvitav lugemine oli. Kui peaks veel pilte olema sellest mis seal kasvab, siis väga paluks, isegi kui nime ei tea, ehk saab kambakesi ka nimed pildi juurde.

    ReplyDelete
  3. Huvitav on lugeda, veel uhkem oleks muidugi neid ka ise näha :)

    ReplyDelete