Tuesday, October 1, 2013

Külmetame


Tegelikult pole meil veel maagi hall olnud, kuid pühapäevane aiapäev koosnes suures osas tubastest kohvipausidest. Täna õhtul mõtlesin, et teeks mõne värvipildi, kuid normaalset valgust lihtsalt ei olnud juba kuue ajal.
Ega seda suurte puude värvigi siinkandis ülearu ei ole - kased rohelise-kollasekirjud ja ületee vahtrad niisamuti. Alumises taimerindes on ka üht-teist erksamat märgata. Kuna erinevalt maasse istutatud pelargoonidest on potitaimel lehed juba puha punased, tõstsin ta koos potiga külma ööd oodates kõrgemale maja ligi.Tegelikult selle potitäie emataim oli talv läbi ühel koridoriaknal sama punane ja pisut rääbakas, kuid õitses järjepidevalt.


Päris viinapuud nii punaseks ei värvu kui metsviinapuud, kuid erinevad sordid pakuvad erinevaid huvitavaid värvilahendusi.




Krüanteemidele ei olnud eelmine talv just meeltmööda ja ega ma neid kevadel eriti ei poputanud ka. Elus on küll kõik, õitsemine on veel üsna algjärgus teistel peale heledama roosa. 



Indoneesia lillehekk on kõrvaldatud ja tulbid-krookused nende asemel mullas. Kass ent näitas eriti visa soovi oma korrekruure istutusskeemi sisse viia. Tuli kaitsesüsteemi veelgi tihendada.


Kanarbikulisi on lihtne hankida sügisel, ellu jäävad visamad. Tore, et see roosa püharbik oma esimese talve üle elas.  Edaspidiseks küll garantiid ei ole, polnud ju õige talv.

Harilik püharbik Daboeica cantabrica
Tal on ilusad suured järkjärgult puhkevad õied. Äraõitsenud õiekroon kukub ise maha
Tänavu haakis mullegi külge paar soo-eerika taime, kuid neist dekoratiivsuse mõttes niiväga kahju ei oleks, sest nende õied värvuvad üsna kiiresti määrdunudpruuniks.  Bioloogiliselt siiski huvitav, sest peaaegu meiemaine taim pidi olema.
Valge soo-eerika Erica tetralix - homme teen parema pildi

"Homne" pilt roosast soo-eerikast ei saanud eriti parem, kuid ma vähemalt proovisin :)


3 comments:

  1. Ilus, nö hilissygisesed taimed vääriksid ilmselt rohkem tähelepanu ja ruumi aias. Loodan, et Sinu kanarbikud suudavad edukalt talvituda, mul on mõned hollandlased kevadeks surnud, oma töö tegid seened. Aga kui hallad on kõik juba kylmetanud, siis kanarbikud on jätkuvalt kaunid. Ja sordid on ka nii ilusad. Kui ainult nende aeg soojema suve ja alati äkilise lumetuleku vahel veidi pikem oleks. Praegu tuli just meelde yks novembrikuine Tartu Bot. aia kylastus, kus olid paljud taimed juba talvekatetega kaetud (kuuseoksad ja klaasitahvlid), särasid sammaldunud turbaklotsid, kivid, okkalised, mõned kanarbikulised, ja roomav kukerpuu liik! Peaks vist uuesti minema.

    ReplyDelete
  2. Ma arvasin tõemeeli, et see oksawärk on dekoratiivsuse pärast, mõjus visuaalselt väga hästi, mõtlesin, et peaks ka paaris tühjas kohas katsetama, aga nüüd ma kuulen, et kassitõrje.:) Väga maitsekas kassitõrje igatahes.:)

    ReplyDelete
  3. Suured temperatuurikontrastid on harjumatud, eriti veel suure tuulega. Talveriided selga, siis pole hullu midagi:)
    Kas Sa oma otsinguil pole kohanud kedagi, kes kaupleks kivikanarbikuga (Phyllodoce), igatsen teda juba mõnd aega

    ReplyDelete